Æbleskiver: Klassisk opskrift med kærnemælk og karamelliserede æbler.
Jul

Æbleskiver: Klassisk opskrift med kærnemælk og karamelliserede æbler

af Timm Vladimir, redaktionen 15. februar 2021
Udgivet første gang 17. december 2018. Foto: Columbus Leth
Æbleskiver laves sjældent med æbler. Men hvorfor egentlig ikke? Gør æbleskivernes navn ret og bag dem med karamelliserede skiver af æble indeni. Her får du en klassisk æbleskiveopskrift med kærnemælk og karamelliseret æblefyld.
6 personer

DET SKAL DU BRUGE

  • 3 æg
  • 4 dl kærnemælk
  • 250 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 spsk. sukker
  • ½ tsk. kardemomme
  • 50 g smør til stegning

KARAMELLISEREDE ÆBLER

  • 2 syrlige æbler
  • 1 dl sukker
  • ½ dl vand
  • 25 g smør til stegning

TIL SERVERING

  • flormelis

Æbleskiver skal være luftige, søde, syrlige og kuglerunde på samme tid. Dét er lidt af en kunst, men med den rette opskrift og en æbleskivepande er du hjulpet godt på vej.

Syrligheden i æbleskiverne kommer traditionelt fra kærnemælken, og dén er selvfølgelig også at finde i denne opskrift. Men hvor det søde islæt ofte kommer fra syltetøjet eller florsukkeret på siden, er det her at finde i midten af æbleskiverne.

Disse æbleskiver lever nemlig op til deres navn, da de gemmer på søde, karamelliserede skiver af æble i midten, der med garanti bliver en glædelig overraskelse for dine gæster.

Server dem med gløgg og julemusik i baggrund, og julehumøret vil nå nye højder.  

Æbleskiver var traditionelt med æbler

Man ved ikke præcist, hvornår æbleskiven blev indført i Danmark, men dens historie kan blandt andet spores tilbage til H. C. Andersens historie ”Krøblingen” fra 1872, hvor gæster får ”et lille glas punch og æblefyldte æbleskiver”.

I eventyret er æblestykker altså fast bestanddel i de gyldenbrune kugler, og disse blev endda spist hele året.

Det fortæller madhistoriker Bettina Buhl, som er museumsinspektør på Det Grønne Museum, til Kristeligt Dagblad.

 – Det geniale ved æbleskiven var, at den blev tilberedt hele året. Ligesom vi i dag til højtider og andre fejringer serverer kager, så var det i gamle dage æbleskiven, der blev serveret, siger hun.

Opskrift: Sådan laver du æbleskiver med kærnemælk og karamelliserede æbler

Opskriften giver 30 stk.

Karamelliserede æbler

  1. Skyl æblerne, og skær dem i mindre stykker uden kernehus (behold skrællen på).
  2. Smelt sukker og vand på en pande, til det er lyst gyldent. Tilsæt smørret.
  3. Vend æblerne i karamellen, og steg dem i et par minutter, så de får lidt varme, men stadig bevarer deres form. 

Æbleskivedej

  1. Del æggene i blommer og hvider.
  2. Pisk æggehviderne stive med en elpisker i en skål.
  3. Pisk æggeblommerne sammen med kærnemælk i en anden skål, og rør mel, bagepulver, sukker og kardemomme i.
  4. Vend æggehviderne i.
  5. Varm en æbleskivepande op, og læg en smule smør i hvert af hullerne.
  6. Fyld hullerne ¾ op med æbleskivedej, og læg et stykke karamelliseret æble i hver.
  7. Vend æbleskiverne en halv omgang, når dejen har sat sig, og hæld evt. lidt mere dej i.
  8. Vend dem den sidste omgang, så de bliver runde, og bag æbleskiverne færdige. Servér med flormelis og resten af de karamelliserede æbler. 

Tips til at få de bedste æbleskiver

  • Hvis du hælder lidt ekstra dej ved æbleskiverne, når du har vendt dem en halv omgang, får du nemmere kuglerunde æbleskiver.
  • Æggehviderne skal piskes helt stive, da du ellers risikerer, at æbleskiverne falder sammen under bagning.
  • I stedet for karamelliserede æbler, kan du også prøve at komme små stykker chokolade og marcipan i dejen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

  • Eller et stykke nougat, en tsk saltkaramel eller nutella.
  • Du kan selvfølgelig også undlade fyldet i selve dejen og servere æbleskiverne med syltetøj og sukker.

Andre lækre opskrifter