luciabrød
Brød

Luciabrød med safran og kardemomme

af Camilla Zarah Lawes og Susanne Palmqvist 26. april 2022
Foto: Columbus Leth, Betina Fleron m.fl.
De svenske luciabrød nydes traditionelt på luciadag, som falder den 13. december. Bag de fine, søde boller, og invitér familien til ægte luciahygge. Her får du opskriften på luciabrød med safran og kardemomme
25 stk

DET SKAL DU BRUGE

  • 100 g smør
  • 3 dl kærnemælk
  • 30 g gær
  • 2 g safran
  • 80 g rørsukker
  • ½ tsk. kardemomme
  • 400 g hvedemel

PYNT

  • 150 g rosiner + rosiner til pynt
  • 1 æg til pensling

Tid: 20 minutter. Hævetid: Natten over + 30 minutter. Bagetid: 12 minutter.

Ælt dejen sammen dagen i forvejen. Så er det meste af arbejdet gjort, og dejen får god tid til at hæve i køleskabet. Hvis du ikke er så meget til safransmagen, kan du udskifte de røde tråde med 1 tsk. gurkemeje – så får du samme gyldne farve, men undgår den parfumerede smag af safran.

Dag 1: Smelt smør, og bland det med kærnemælk i en skål. Opløs gæren i blandingen. Hæld få dråber kogende vand over safrantrådene i en kop, og lad det stå i 2 minutter. Rør safranvand, sukker og kardemomme i gærblandingen. Rør mel i, lidt ad gangen, og ælt, til dejen er glat og smidig. Lad dejen hæve tildækket natten over i køleskabet.

 

Dag 2: Ælt dejen let igennem på et meldrysset bord, og del den i 2 halvdele. Del den ene halvdel i 12 stykker, tril dem til pølser, og form dem som S’er. Rul den anden halvdel af dejen ud til en firkant på 30 x 30 cm, og drys 150 g rosiner på. Rul dejfirkanten sammen til en roulade, og skær den i 2 cm tykke skiver. Læg skiverne på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve tildækket i 30 minutter. Varm ovnen op til 200°. Pensl luciabrødene med sammenpisket æg, og pynt dem med rosiner. Bag brødene i ovnen i ca. 12 minutter, til de er flot gyldne.