Musaka med oksekød, sød kartoffel og aubergine
Aftensmad

Musaka med oksekød, sød kartoffel og aubergine

af Suzy Wengel 1. februar 2021
Foto: Skovdal Nordic
Nyd smagen af musaka og drøm dig ned til varmen i Grækenland. Her får du opskriften på musaka med oksekød, sød kartoffel og aubergine
2 personer

DET SKAL DU BRUGE

  • 300 g hakket oksekød
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1 dl grøntsagsbouillion
  • 1 spsk. oregano
  • salt og peber
  • evt. lidt hvedemel til jævning

MUSAKA-LAG

  • 1 stor aubergine
  • 1 stor sød kartoffel (ca. 160 g)
  • 1 spsk. olivenolie (ca. 10 g)

BECHAMELSAUCE

  • 10 g smør
  • 1 spsk. hvedemel
  • 1½ dl minimælk
  • ½ tsk. revet muskatnød
  • salt og peber

PYNT

  • 30 g revet emmentaler, min. 31+/18 %
  • bredbladet persille

Opskrift - sådan laver du musaka

  Tid: Ca. 70 minutter. Ovntid: 40-45 minutter.  
  1.  Brun oksekødet på en pande, til det har skiftet farve. Hak løg og hvidløg, og brun det sammen med kødet. Tilsæt flåede tomater, grøntsagsbouillon og oregano, og lad saucen simre 10-15 minutter. Smag til med salt og peber, og jævn eventuelt saucen med lidt mel udrørt i koldt vand. 
  2.  Skær aubergine og sød kartoffel i cirka 4 mm tykke skiver. Læg kartoffelskiverne i koldt vand, indtil retten skal samles.
  3.  Varm olie på en pande og svits aubergineskiverne på begge sider, til de er let gyldne. Læg dem til side. 
  4.  Smelt smør, og tilsæt hvedemel, pisk kraftigt, og rør mælk i, lidt ad gangen, indtil saucen har en passende konsistens. Smag til med muskatnød, salt og peber.
  5.  Dup kartoffelskiverne tørre, og læg først et lag af dem i et smurt ovnfast fad (ca. 30 x 40 cm). Læg derpå halvdelen af kødsaucen, auberginer, resten af kødsaucen, kartoffelskiver, og slut af med bechamelsauce. 
  6.  Bag retten ved 200 grader i cirka 30 minutter. Drys revet emmentaler over, og bag musakaen i yderligere 10-15 minutter, til retten er gylden og gennembagt.
  7.  Servér med frisk bredbladet persille på toppen.

TIP: Køb en færdiglavet bechamelsauce. Sød kartoffel kan erstattes af bagekartoffel. Brug squash i stedet for aubergine – squash skal ikke steges først. Gem evt. rester til frokost næste dag.

Hvad er forskellen på musaka og moussaka?

Musaka og moussaka er det samme – det kan blot staves på forskellige måder. Retten er en græsk udgave af den italiensk lasagne, der lægges sammen i lag af kødsauce (enten med hakket oksekød eller lammekød), ostesauce, aubergine og kartofler. Her er kartofler søde, men de kan sagtens erstattes af helt almindelige, hvide kartofler.

Sense spisekasser Spiser du efter sense-principper kan du her se måltidet inddelt i spisekasser:   HÅNDFULD 1 (+2): Løg, flåede tomater, aubergine, sød kartoffel HÅNDFULD 3: Oksekød HÅNDFULD 4: Mel FEDT: Olie, smør, emmentaler MÆLKEPRODUKT: Mælk SMAGSGIVERE: Hvidløg, bouillon, oregano, salt, peber, muskat, persille   606 kcal – Fedt 30 g – Protein 44 g – Kulhydrat 35 g – Kostfibre 8,8 g   Læs mere om Sense her

UGENS ANDRE OPSKRIFTER

Mandag: Hokkaidogryde – Få opskriften her

Tirsdag: Marineret tofu med selleri og avokadomos – Få opskriften her

Onsdag: Torsk i fad – Få opskriften her

Fredag: Mulligatawny-suppe – Få opskriften her