Opskrift på laks bagt i ovn - laks i ovn er noget af det nemmeste
Aftensmad

Laks bagt i ovn og vilde ris med broccoli

af Marie Melchior 29. marts 2022
Foto: Line Falck
Skift de sædvanlige hvide ris ud med en grovere variant, som mætter godt og ser flot ud på tallerkenen. Her får du en skøn opskrift på laks bagt i ovn og vilde ris med broccoli
15 min 4 personer
Tid i alt 45 min

DET SKAL DU BRUGE

  • 800 g laksefilet uden skind
  • 2 spsk. olivenolie
  • saft af ½ citron
  • salt og friskkværnet peber

VILDE RIS MED BROCCOLI

  • 200 g vilde ris
  • 1 broccoli

PERSILLEDRESSING

  • skal af ½ usprøjtet citron
  • saft af ½ citron
  • 2 spsk. hvid balsamicoeddike
  • 5 spsk. olivenolie
  • salt og friskkværnet peber
  • 1 bundt bredbladet persille
  • 4 spsk. kapers

Sådan laver du laks bagt i ovn og vilde ris med broccoli 

  1. Vilde ris med broccoli: Skyl risene i koldt vand i en sigte, og kog dem i letsaltet vand i 20-25 minutter, til de er møre. Skyl broccoli, og skær den i buketter. Lad broccolien koge med i de sidste 4 minutter af risenes kogetid. Hæld vandet fra, og hold ris og broccoli varme.
  2. Laks: Tænd ovnen på 200°. Skær laksefileten i 4 lige store stykker, og læg laks på en bageplade beklædt med bagepapir. Dryp med olivenolie og citronsaft, og krydr med salt og peber. Bag laksen i ovnen i ca. 15 minutter.
  3. Persilledressing: Riv citronskallen fint, og rør det sammen med citronsaft. Tilsæt balsamico, olie, salt og peber. Skyl persillen, hak den fint, og rør den hakkede persille i dressingen sammen med kapers.
  4. Servering: Anret laks og ris med broccoli på et stort fad, og hæld persilledressing over lige inden servering.

Tips til laks i ovn

  • Fisk skal ofte tilberedes kortere tid end man regner med. Pas på, at laksen ikke får for meget – så bliver den tør.
  • Vær ikke nærig med fedtstof, når du tilbereder fisk.
  • Bruger du frossen laks, så tø den op i køleskabet inden tilberedning, ellers skal ovntiden forlængers og så risikerer du at fisken bliver tør. Frossen laks skal typisk have 5 minutter længere.   
  • Lav ekstra portioner af laksen, så du har til frokosten dagen efter.

Laks som råvare

Laks er i sæson hele året men har højsæson fra august til oktober. Laks er fed fisk og har typisk 10-35 g fedt pr. 100 g fisk. Den holder typisk max 48 timer rå, og tilberedning kan forlænge holdbarheden med 2-3 dage. Laks kan fryses op til 2 måneder, og skal være frisk, når det fryses ned.  

Madplaner til hverdagen

Mangler du inspiration til hverdagsmaden? Se vores madplaner, uge for uge: Feminas madplan.