kartoffel porre suppe med grøn topping.
Aftensmad

Kartoffel porre suppe

af Louisa Lorang 16. juli 2021
Foto: Anders Schønnemann
Kartoffel-porre-suppe er perfekt til den travle hverdag. Lav en nem og lækker omgang kartoffel porre suppe – så bliver alle glade. Du får opskriften her.
2 personer
Tid i alt 45 min

Det skal du bruge

  • 2 porrer
  • 3 fed hvidløg, hakkede
  • 300 g bagekartoffel i terninger
  • olivenolie
  • 1 dl hvidvin
  • 1 l grøntsagsbouillon, gerne Herbamare
  • persillestilke
  • 2 laurbærblade
  • kødsnor
  • salt og peber

Endvidere

  • ½ bundt bredbladet persille, plukket
  • 1 bananskalotteløg i tynde skiver
  • lidt citronsaft
  • olivenolie
  • groft brød

Sådan laver du kartoffel porre suppe

  1. Skær porrerne i tynde skiver, og skyl dem flere gange i koldt vand.
  2. Sautér porrer, hvidløg og kartoffel i olivenolie i en stor, varm gryde. Det skal ikke tage farve, men må gerne sautere i 5-8 minutter.
  3. Hæld vinen på, og lad den koge næsten væk. Tilsæt bouillon; bind persillestilke og laurbærblade sammen med lidt kødsnor, og kom dem i.
  4. Sæt låg på gryden, og lad kartoffel porre suppen småkoge i ca. 30 minutter.
  5. Fisk persillestilke og laurbærblade op, og blend suppen med en stavblender. Smag til med salt og peber.
  6. Anret i dybe, gerne varme tallerkener. Vend persille og bananskalotteløg med lidt citronsaft og olivenolie, og top det oven på den serveringsklare suppe.
  7. Servér suppen rygende varm med groft brød til.

Toppingtips:

  • Brug evt. lidt grønt fra porren som topping i stedet for skalotteløg. 
  • Sprød og frisk topping af fx æble- eller pæretern.
  • Bacon-rugbrødstopping - eller stegt chorizo i tern. 
  • Mandelknas: Rist mandler i ovnen, og giv lidt salt og citronskal.
  • Urtetopping af revet gulerod, knoldselleri, hvidløg, timian og olie. 
  • Den nemme: Færdige croutoner fra supermarkedet. 

Tips til kartoffel-porre-suppe

  • Den hvide del af porren er den sødeste.
  • Suppen kan sagtens fryses.
  • Vær grundig med at rense dine porrer - skær dem på langs, så er det nemmere at få al sand og jord væk. 
  • Varier mængden af porre og kartoffel. Mere kartoffel giver en mere cremet konsistens, og mere porre gør smagen mildere.
  • Tilføj lidt vand eller fløde, hvis suppen synes for tyk. 
  • Krydr retten på din egen måde med friske eller tørrede krydderurter. Den kan sagtens tåle at få et strejf af noget stærkt, hvis du har lyst. 
  • Lav suppen uden porre - så er det mere en kartoffelsuppe. Brug et par løg i stedet. 

Suppeinspiration: