flæskesteg
Aftensmad

Flæskesteg med citronskal og rosmarin

19. december 2011
af Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann
Opskriften er en del af en komplet julemiddag - her får du opskriften på flæskesteg med citronskal og rosmarin og brun sovs fra bunden

Sådan laver du din flæskesteg

Husk, at du med fordel kan salte steg og svær dagen i forvejen. Starter du, samme dag som du vil spise, skal du skrue MEGET ned for saltmængden.

(steg til 8 personer)knap 2 kg svinekam100 g groft salt

ENDVIDERE:fintrevet skal af 1økologisk citron2 spsk. hakket rosmarinstegetermometer

Gå sværen efter og tjek, at den er ridset igennem. Gnid kødet med lidt salt. Gnid sværen med rigeligt salt, og hæld resten af saltet i et fad. Læg stegen med sværen nedad, pak den ind i film, og sæt den i køleskab natten over.Sæt stegen på en rist i et ovnfast fad, og sæt den i en 100° varm ovn. Steg den, til den har en kernetemperatur på 50°, ca. 2 timer, alt efter steg og ovn. Skru ovnen op på 250°, og lad den stege, til den er 68°-70° i centrum, ca. 1 time. Tag stegen ud, og lad den trække i 20 minutter. Skær den derefter i skiver.Servér stegen med sovs og kartofler og noget af det gode tilbehør.

TIP:Vær opmærksom på, at stegetiden kan variere utrolig meget. Det allernemmeste og mest sikre er at bruge et stegetermometer.

Og så lige en mormorsovs, som gør lykke i mit hjem. Brun, naturligvis, til julemaden.

Prøv også: Flæskesteg med lun radicchiosalat

BRUN SOVS FRA BUNDENca. 1 kg stegeben, gerne svin og okse2 løg i kvarter2 pastinakker i grove stykker2 gulerødder i grove stykkeren smule olie2 fed hvidløg, knustelidt timianevt. en sjat rødvin

ENDVIDERE:2 spsk. smør2 spsk. mel6 dl fond1 spsk. ribsgelésalt

Brun ben, løg, pastinakker og gulerødder i en smule olie i en stor varm gryde og på en pande eller to. Gerne ad flere omgange, så det får godt med farve, og du slipper for at finde kulør frem.Kom hele baduljen i en stor gryde, og fyld vand på, der rigeligt dækker. Kom hvidløg og timian på. Hæld en sjat rødvin i, hvis du har (maks. 2-3 dl).Lad det hele simre i 3-4 timer (hvis du har mere tid, så kog løs, og fyld bare vand på). Skum undervejs, hvis det er nødvendigt. Si fonden, og reducér den, til du har ca. 6 dl tilbage.Smelt smørret i en kasserolle, og pisk melet i. Pisk fonden i, lidt ad gangen. Lad det simre i 15-20 minutter under omrøring. Smag til med ribsgelé og salt, og servér den til din flæskesteg, Giv gerne resten af geleen til også.

TIP: Fonden kan laves flere dage i forvejen og opbevares på køl

FLERE OPSKRIFTER