flæskesteg - nem opskrift
Aftensmad

Flæskesteg - julens klassiker

af Camilla Zarah Lawes 10. februar 2022
Foto: Columbus leth
Flæskesteg hører julen til - og helst med sukkerbrunede kartofler og hjemmelavet rødkål

DET SKAL DU BRUGE

  • 1600 g kamsteg med ben og svær
  • 3 spsk. groft salt
  • 4 hele nelliker, let knuste
  • 2 kviste rosmarin, hakkede

SKYSAUCE

  • 1 spsk. madolie
  • 20 knuste enebær
  • 4 knuste nelliker
  • 1 spsk. sukker
  • 1 kvist timian
  • 2 skalotteløg i skiver
  • salt og friskkværnet peber

ENDVIDERE

  • 2½ dl rødvin
  • 1½ dl andefond
  • 1 dl brun fond
  • stegesky fra stegen

Sådan laver du hjemmelavet flæskesteg

  1. Læg din flæskesteg med sværen nedad i en bradepande. Hæld koldt vand på, så det dækker 1/3 af stegen. Steg den i 20 minutter i en forvarmet ovn ved 220°.
  2. Tag din flæskesteg ud, vend den om, og krydr sværen med blandingen af nelliker og rosmarin, salt og peber. Steg din flæskesteg færdig midt i ovnen i ca. 1 time. Hæld lidt vand over stegen efter 20 minutter, og gentag med jævne mellemrum.
  3. Tag stegen ud, og lad den hvile i 15 minutter, inden den skæres.
  4. Sauce til hjemmelavet flæskesteg: Rist krydderierne i den varme olie, hæld rødvin på, og kog ned til 1/3.
  5. Tilsæt andefond og brun fond, kog op, og reducér til 1/3. Si saucen, tilsæt lidt af stegeskyen fra stegen, varm igennem, og smag til med sukker, salt og peber.
  6. Servér enebærskyen til en lækker hjemmelavet flæskesteg sammen med alt tilbehøret.