flæskesteg
Aftensmad

Flæskesteg - julens klassiker

af Camilla Zarah Lawes 31. oktober 2011
Foto: Columbus leth
Flæskesteg hører julen til - og helst med sukkerbrunede kartofler og hjemmelavet rødkål

Flæskesteg - en rigtig juleklassiker

Det skal du bruge til hjemmelavet flæskesteg

1600 g kamsteg med ben og svær3 spsk. groft salt4 hele nelliker, let knuste2 kviste rosmarin, hakkede

Prøv også: Flæskesteg med bagte rodfrugter og jordskoksalat

SKYSAUCE1 spsk. madolie20 knuste enebær4 knuste nelliker1 spsk. sukker1 kvist timian2 skalotteløg i skiversalt og friskkværnet peber

ENDVIDERE2½ dl rødvin1½ dl andefond1 dl brun fondstegesky fra stegen

TILBEHØR TIL HJEMMELAVET FLÆSKESTEGhvide kogte kartofler

LÆS OGSÅ: And med appelsin og svesker

Sådan laver du hjemmelavet flæskesteg

1. Læg din flæskesteg med sværen nedad i en bradepande. Hæld koldt vand på, så det dækker 1/3 af stegen. Steg den i 20 minutter i en forvarmet ovn ved 220°.

2. Tag din flæskesteg ud, vend den om, og krydr sværen med blandingen af nelliker og rosmarin, salt og peber. Steg din flæskesteg færdig midt i ovnen i ca. 1 time. Hæld lidt vand over stegen efter 20 minutter, og gentag med jævne mellemrum.

3. Tag stegen ud, og lad den hvile i 15 minutter, inden den skæres.

4. Sauce til hjemmelavet flæskesteg: Rist krydderierne i den varme olie, hæld rødvin på, og kog ned til 1/3.

5. Tilsæt andefond og brun fond, kog op, og reducér til 1/3. Si saucen, tilsæt lidt af stegeskyen fra stegen, varm igennem, og smag til med sukker, salt og peber.

6. Servér enebærskyen til en lækker hjemmelavet flæskesteg sammen med alt tilbehøret. 

SUKKERBRUNEDE KARTOFLER til hjemmelavet flæskesteg

1500 g små kartofler (kogte og pillede) 75 g sukker 50 g smør Drys sukker ud på en stor pande, og lad det smelte ved svag varme uden at røre i det. Tilsæt smørret, når sukkeret er smeltet, rør det sammen til en ensartet masse, og hæld kartoflerne på. Lad dem stå og småsimre og suge sukkermassen. Vend dem rundt flere gange, så de får farve over det hele.   ÆBLER OG SVESKER til hjemmelavet flæskesteg 3 madæbler 400 g svesker uden sten 1 dl portvin ¼ dl smeltet andefedt 3 bananskalotteløg i tynde både timian havsalt og friskkværnet peber Vask æblerne, fjern kernehusene, og del dem i både. Hæld portvin på sveskerne, og lad dem stå og trække. Varm andefedtet i en gryde, tilsæt æbler og løg, og vend godt rundt. Krydr med timian, salt og peber. Tilsæt sveskerne, når æblerne er let møre, men stadig har bid. Varm igennem, og smag til med salt og peber. Drys med frisk timian.   SE OGSÅ: Risalamande - julens dejligste dessert   GLASEREDE KASTANJER til hjemmelavet flæskesteg ½ kg kastanjer (evt. tilsvarende mængde kogte på dåse) 5 bananskalotteløg i både 1 spsk. smør 1½ spsk. muscovadosukker 2 laurbærblade 2 kviste rosmarin 3 spsk. figenbalsamico havsalt og friskkværnet peber PYNT: rosmarin Kog kastanjerne i ca. 12 minutter. Tag dem fra varmen, skyl dem i koldt vand, og pil og hak dem groft. Smelt smørret i en gryde, rist løg og kastanjer godt ved mellemvarme. Tilsæt krydderier, og vend godt rundt. Hæld eddike på lige før servering, kog op, og tag det fra varmen. Smag til med salt og peber, og pynt med lidt frisk rosmarin.   PRØV OGSÅ: Langtidsstegt and med sauce og kartofler  

RØDKÅL MED JULEKRYDDERIER til hjemmelavet flæskesteg

¼ stort rødkål, fint snittet 1 dl kirsebæreddike 1 usprøjtet appelsin skåret i grove stykker KRYDDERIER: 4 stk. allehånde 4 stk. kardemomme 2-3 stænger kanel 1 stjerneanis 10 stk. nelliker 2-3 spsk. ribsgelé 3 spsk. sukker 1 spsk. salt friskkværnet peber Varm en sautérpande eller en bredbundet gryde op med lidt andefedt (fra indersiden i anden) eller lidt smør.Tilsæt alle krydderierne. Kom rødkålen på panden, og vend den rundt i fedtet i ca. 2-3 minutter. Hæld eddiken på, og vend rundt. Pres appelsinstykkerne ned over rødkålen, og kom stykkerne i sammen med ribsgelé. Smag til med salt, sukker og peber.   PRØV OGSÅ: Risalamande med kirsebærsauce