Aftensmad
16. december 2011

Biryani med lam og spinat

Biryani er en rigtig indisk fest-ret lavet på de gode basmatiris. Den skal have en gylden farve og være fyldt med duftende krydderier, frugter og nødder, der lyser som små juveler. Den kan laves vegetarisk eller med lam eller kylling. Biryani smager næsten lige så godt kold, så det gør ikke noget, portionen er stor.
Af: Susanne Palmqvist
Biryani med lam og spinat
Biryani er en rigtig indisk fest-ret lavet på de gode basmatiris. Den skal have en gylden farve og være fyldt med duftende krydderier, frugter og nødder, der lyser som små juveler. Den kan laves vegetarisk eller med lam eller kylling. Biryani smager næsten lige så godt kold, så det gør ikke noget, portionen er stor.

Det skal du bruge (4-6 pers)

  • 400-500 g lammekød (culotte eller inderlår)
  • 1 løg i tynde ringe
  • 2 fed hvidløg, finthakkede
  • 1 lille rød chili, fintstrimlet
  • 200 g frisk spinat (eller 250 g optøet helbladet)
  • 2½ spsk. olie
  • 6 hele nelliker
  • 4 stk. hel kardemomme
  • 3 tsk. garam masala (indisk blandingskrydderi)
  • 2 tsk. gurkemeje
  • 100 g abrikoser i små terninger
  • 1½ dl rosiner
  • 75 g usaltede pistacienødder
  • 3 dl basmatiris
  • 5-7 dl varm hønse- eller grøntsagsbouillon (terning + vand)
  • 250 g (1 pose) friske, rensede grøntsager i små stykker, f.eks. porre, courgette, gulerod, rød peber (fås grydeklar i supermarkeder)
  • salt og peber

Pynt

  • evt. frisk koriander
Annonce

Fremgangsmåde

  1. Skær kødet i ret små terninger.
  2. Skær løget i skiver, og hak hvidløg og chili.
  3. Skyl og slyng spinaten.
  4. Gør krydderier, abrikoser, rosiner og pistacienødder klar. Skyl risene, og lad dem dryppe af. Lav bouillonen.
  5. Varm olien op i en stor gryde/wok, og steg løget lysebrunt. Tag det op.
  6. Brun kødet godt sammen med hvidløg og chili. Tag det op.
  7. Steg risene med alle krydderierne, og vend grøntsager, kød og stegte løg i.
  8. Hæld 5 dl bouillon over, og bring det i kog. Læg et tæt låg over, og lad det simre ved svagere varme i ca. ½ time. Hæld evt. mere væske ved undervejs (det må ikke koge helt tørt).
  9. Vend frugter, nødder og spinat i, og lad det koge med i 5 minutter (spinat fra frost skal være optøet og koge med i ca. 10 minutter).
  10. Smag retten til med salt, peber og evt. mere garam masala.
  11. Pynt evt. med frisk koriander, og servér straks.

Se flere opskrifter med lam her.

Læs mere om:

Annonce

Læs også

Annonce

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.