https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/november/fiskprim.jpg
Træning og kost

Fisken på disken!

5. november 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Det er laks, det er sardiner, det er makrel – og det er mindst to gange om ugen! Den ægte vare er nemlig langt bedre end ’fisk i pilleform’ … og der er masser af fordele at hente!

Vi ved godt, at vi skal spise fisk. Måske ved vi også godt, at Omega 3-kapslerne kun er det næstbedste, når vi vil sørge for at få den sunde fiskeolie indenbords, men ikke er så gode til smide fisken på middagsbordet. Måske er det værd at overveje endnu et forsøg på at lade fisken blive en hyppig gæst på tallerkenen. Ny forskning har endnu engang peget på helse-fordelene ved at spise fisk fra havet - og ikke bare fra glasset, skriver kk.no.

Fede fiske-fordele!
Eksperterne er ellers dygtig til at råde os til at spise kapsler, hvis vi ikke får nok fisk gennem kosten. Men det har altså ikke samme gavnlige effekt. For selvom det retter op på risikoen for hjerte-karsygdomme, påvirker det ikke hjernen på samme positive måde, som fisken gør det. Forskningen viser, at masser er fisk faktisk er et vigtigt våben i kampen mod slagtilfælde, der skyldes uregelmæssigheder eller svigt i hjernens blodforsyning, og 38 studier, der involverede mere end 800.000 mennesker fra 15 lande, slog det fast: Der er en forbindelse mellem indtaget af (fede) fisk og risikoen fro slagtilfælde.

Fisk i stedet for bøffer?
De medvirkende, som spiste to til fire portioner fisk ugentligt seks procent mindre chance for at udvikle omtalte sygdomme, mens de der rundede op med hele fem portioner havde 12 procent lavere risiko. Samtidig kunne man konkludere, at når forsøgspersonerne øgede deres fiske indtag på to portioner ugentligt, fik en fire procent lavere risiko for sygdommene i bonus - måske fordi, deltagerne automatisk skærer en anelse ned på det røde kød, når fisken ryger på bordet i stedet for.

Du milde makrel!
Men dét er langt fra grunden alene, skriver kk. no. Forskerne mener, at de aminosyrer, vitaminer og næringsstoffer - og måske især kombinationen af disse - som man finder i de sunde, fede fisk, kan være årsagen til, at kapslerne altså bliver vippet af pinden. Og du behøver ikke smutte til fiskehandleren for at købe den dyre laks. En dåse makrel kan faktisk også gøre det. Dét er vist også en del billigere end de gyldne kapsler ...

"D-vitaminer, debatter og dig!"

Læste du "Gider du heller ikke træne?"

Shop …

Læs også