tidsoptimist,tidsrealist
Selvudvikling

Tidsoptimist eller tidsrealist: Hvilken type er du?

15. august 2016
af Tine Brødegaard, versioneret til web af redaktionen
Foto: Pantherstock
Er du tidsoptimist eller tidsrealist? At kende din tidstype er et godt sted at starte, hvis du vil have mere succes og glæde i livet, mener Dorthe Rindbo, ekspert i personlig effektivitet

Hvis du er tidsoptimist, kan du sikkert genkende noget her:

Tidsoptimister bliver ofte skældt ud for at komme for sent og være kaotiske, men de er typisk gode til at være til stede i nuet. Som tidsoptimist kan man prøve at være nysgerrig på, hvorfor man er på bagkant, for vi gør som regel ikke noget, medmindre vi får et eller andet ud af det. Når man kommer for sent, kan det f.eks. være, fordi man gerne vil have opmærksomhed eller har en slags opgør med regler.

Hvis du er tidsrealist, kan du sikkert genkende noget her:

Tidsrealisten ved, at hverdagen ofte byder på forstyrrelser, og derfor sætter hun mere tid af, så hun ikke bliver overrasket og kommer bagud af uforudsete elementer. Den realistiske tidsfornemmelse, hvor det meste er planlagt, kombineret med erkendelsen af, at det simpelthen ikke er alt, der kan planlægges, gør tidsrealisten til en fleksibel type, som ofte kan styre tiden i stedet for at blive styret af den.

LÆS OGSÅ: Hvilken stresstype er du? Find din type og læs, hvordan du passer bedst på dig selv

Eksperten: Find dit eget tempo og lad være med at sammenligne dig med andre

Dorthe Rindbo er ekspert i personlig effektivitet. Men hendes arbejde handler ikke kun om, at du skal løbe stærkere eller nå flere ting, end du gør i dag. Måske tværtimod. Vi har nemlig hver især et personligt tempo, som passer til os, og hvis vi erkender det, får vi mere overskud og livsglæde.

– Det er individuelt, hvad personlig effektivitet vil sige. Vi har forskellige personligheder, forskellige job og forskellige behov, derfor kan vi ikke bruge de samme værktøjer, sådan som man tidligere har gjort med timemanegement. Hvis jeg sammenligner mig med en tjekket, travl kvinde, kommer jeg hurtigt føle mig ustruktureret og langsom, fordi mit naturlige tempo er anderledes end hendes. Men jeg kan godt bruge nogle elementer fra andre kvinders liv, som er smarte, såsom at lave morgenmaden dagen før.

LÆS OGSÅ: Her er stress-signalerne, du skal tage alvorligt

Effektivitet handler ikke om at presse citronen

– Vi bruger ofte ordene effektivitet og produktivitet i flæng, men det er en fejltagelse. Produktive mennesker har typisk et højt energiniveau og får streget mange ting på to do-listen, men når man ser på outputtet, står det ikke altid mål med travlheden. Når du er effektiv, kender du dig selv. Selv om det ikke udstråler effektivitet at tage en lur, er det måske vigtigt for dig at gøre det, hvis du samler energi til dine gøremål på den måde. Effektivitet handler ikke om at presse citronen.

– Vi har alle sammen et personligt tempo, hvor vi er den bedste udgave af os selv, men mange af os er blevet så fartblinde, at vi ikke lægger mærke til, hvor hurtigt vi kører. Når vi går ned i gear, kan vi endda komme til at kede os og føle, at vi spilder tiden, men vi har alle sammen et energiniveau, vi skal tage hensyn til. Selv om vi laver masser af aftaler eller i princippet når en masse, er kvaliteten af det måske ikke så høj, hvis vi i virkeligheden føler os flade og uinspirerede. Ligesom vi prøver at styre vores tid med to do-lister og kalendere, skal vi prøve at styre vores energi. Hvis vi bliver bedre til at acceptere vores personlige tempo, bliver vi også gladere, frem for at de langsomme vil være hurtigere, og de hurtige tror, at de skal blive bedre til at slappe af.

– Det er for forenklet at putte sig selv eller andre i kasser som f.eks. tidsoptimist. Man kan være tidsoptimist privat, men tidsrealist på jobbet. Éns holdning til tid afhænger også af, hvem man er sammen med. Et menneske rummer utrolig mange nuancer, så personlig effektivitet handler om at lære sig selv at kende. Hold øje med, hvornår du trives godt. Hvad kendetegner de dage og perioder, som fungerer godt? Lyt til dig selv og find ud af, hvilket tempo der er godt for netop dig.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også