angst
Selvudvikling

Sara Maria Franch-Mærkedahl har angst: Jeg er mega bange for at dø for tidligt

1. februar 2017
af Ida Kønigsfeldt
Foto: Kanal 4/ Krestine Havemann
Angst: Tv-vært Sara Maria Franch-Mærkedahl har kæmpet med sygdomsangst og angsten for at dø, siden hun som 16-årig fik sit første angstanfald.

- Jeg er bange for at skulle væk herfra for tidligt. Min angst er i forhold til det med døden, men det er sjovt og underligt, for jeg er egentlig ikke bange for at dø. Jeg er bare mega bange for at dø for tidligt.

Tv-vært Sara Maria Franch-Mærkedahl, 36, har i mange år kæmpet med sygdomsangst og angsten for at dø. Det fortæller hun om i programmet ”Slip Angsten – Sig det højt”, der sendes på Kanal 4. Sara Maria var 16 år, da hun første gang oplevede et angstanfald. Hun sad på en café sammen med sin søster, da hun pludselig fik det dårligt.

- Jeg følte, jeg ikke kunne kontrollere, hvad der skete inde i min krop, fordi jeg pludselig havde en masse tanker og blev bange for at sidde der, et sted jeg slet ikke kendte. Jeg var der med min søster og hendes kæreste, men alligevel følte jeg mig enormt utryg. Og de tanker gjorde et eller andet ved min krop, hvor jeg følte, jeg skulle besvime.

LÆS OGSÅ: Sådan genkender du angst

Min angst eskalerede

Sara Maria er ikke i tvivl om, at hendes angst især hænger sammen med, at hun er vokset op med en stedfar, der drak.

- Når man som barn vokser op i en familie med alkohol, så er der masser af rammer, der er utrygge (…), og det har af en eller anden årsag påvirket mig sådan, at jeg bliver bange, når jeg ikke har kontrol, siger hun i programmet.

Da angsten er værst, fylder den så meget, at Sara Maria er bange for at lægge sig til at sove om natten. Hun frygter, at hun ikke vil vågne igen.

- Min angst eskalerede på et tidspunkt, hvor jeg ikke skulle bekymre mig om nogen andre, fordi alle omkring mig pludselig havde det virkelig godt. Min stedfar var stoppet med at drikke, hvilket gav mig et enormt tomrum, for pludselig skulle man ikke bekymre sig om de ting, man havde vænnet sig til at bekymre sig om hele sit liv.

- Pludselig kunne jeg mærke mig selv, og det føltes vildt ubehageligt.

Accepterer angsten

I dag er angsten ikke hæmmende for Sara Maria, men det har den været. Hun har altid haft voldsom angst for at flyve, og for omkring 10 år siden skulle hun af sted på et job med fly.

- Om morgenen kan jeg mærke, at jeg bare IKKE skal med det fly. Det er et ret vigtigt job, jeg skal på, men den dag tager det bare over. Jeg kan ikke. Jeg bruger halvdelen af natten inden på at sidde og græde helt i panik og ender med ikke at tage af sted. Jeg var så overbevist om, at flyet ville styrte ned. Det var den der følelse af - der sker et eller andet. Hvis jeg tager med det fly, så går det ud over alle andre.

Det var den eneste gang, angsten fik lov at styre. Og når den en gang i mellem dukker op – for det gør den – så har Sara Maria fundet metoder til at kontrollere den.

- Hvis jeg kan mærke noget inde i mig selv, så konfronterer jeg mig selv med det eller snakker om det, og jeg tror helt klart, at det har været det, der har hjulpet mig. Da jeg pendlede og kørte meget i tog, kunne jeg godt finde på, hvis jeg pludselig syntes, jeg fik det dårligt, at sige til sidemanden: ”Prøv at høre, jeg vil bare lige sige til dig, jeg har sådan lidt angst, så hvis jeg pludselig får det dårligt og besvimer, så skal du bare vide, at det er okay”. Jeg tager mig selv i at tænke: Hold kæft, hvor er det langt ude, jeg sidder og siger det, men på den anden side har det også givet mig en ro. For så ved jeg bare, at der er nogle, der tager sig af mig, hvis der sker noget, og så har jeg det godt med det – og så sker det heller ikke.

LÆS OGSÅ: 6 typiske former for angst

- Det vigtigste er at sige det højt, lade være med at være flov over det og acceptere, at angsten er der, for det er nok den bedste hjælp til at placere den et sted, så den ikke kommer til at styre, men den bare er der. Jeg føler i hvert fald, at jeg er nået dertil, hvor jeg godt kan leve med det, uden det påvirker mig for meget, siger hun til femina.

”Slip Angsten” på Kanal 4

Kanal 4 sætter i uge 5 fokus på angst, der er den mest udbredte psykiske lidelse i Danmark. Programmet ”Slip Angsten – Sig det højt”, hvor Sara Maria og andre kendte danskere fortæller om deres angst, bliver vist mandag-torsdag i uge 5 kl. 21 på Kanal 4.

Læs også