https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/maj/tanker-prim.jpg
Selvudvikling

Sådan dropper du tanketyranniet

24. maj 2013
af Annlil Frolov, Psykologi
Foto: All Over
Er du en kvinde, der tænker for meget? Her får du en guide til at droppe overtænkningen og bekymringerne, så der bliver plads til de gode tanker og til at opleve, nyde og leve livet.

Alle de forventninger, der er i dag om at være perfekte kærester, mødre, veninder, døtre og kollegaer samtidig med samfundets krav om at være sunde, lækre, slanke og at have et skønt liv, fylder mere end nogensinde. Og for de fleste er vejen mod perfektion støbt af tanker om alt, der skal nås, analyseres, besluttes, huskes, ændres, forstås, fikses, hentes og gøres. I den tankestrøm, glemmer du helt at nyde, mærke og opleve livet. Hvis du kender til overtænkning, tankemylder, tankespind, analyse, tvivl og bekymringstanker, kan du have gavn af de syv genveje.

Om Annlil Frolov:

Certificeret NLP-træner, coach og samtaleterapeut. Konsulent, facilitator, foredragsholder og leder af workshops og kurser. Er sammen med Marianne Egense forfatter til "Sluk - en guide til kvinder, der tænker for meget" og "Lad opvasken stå og få bedre sex".

Se mere på: www.annlilfrolov.dk

1. Bliv bevidst om dit tankemylder
Begynd med at blive bevidst om dit tankemylder. Hvornår er der for mange tanker, hvilke emner tænker du over? Er det, når du er alene eller sammen med nogen, du tænker? Hvordan er dit humør, når du tænker meget, og når du tænker lidt? Er det hægtet op på bestemte situationer? Når du har opdaget den røde tråd, kan du beslutte, at det skal stoppe. Du skal sige STOP hver gang, du oplever, at du kører i et negativt tankespor, er bekymret eller drænet for energi. Når du øver dig i at kunne stoppe, inden tankemylderet tager helt overhånd, giver du dit sind et signal om, at der er andre muligheder, og at du er klar til en forandring.

2. Skift spor
Når du kender dine tankefælder og kan stoppe op, er du klar til at skifte spor. Når tankerne kører i et negativt spor, så sig til dig selv: »Gavner denne tanke mig?« Hvis nej: »Hvilken tanke ville gavne mig?« Det resulterer i, at du får flere støttende tanker, og du stopper dine bekymringstanker, dine negative tanker, dine »åh nej, jeg når det ikke«-tanker osv. Du får fat i de gode tanker, som giver dig mere energi og overskud. Et eksempel kunne være: »Jeg tror ikke, jeg er god nok til de nye opgaver på jobbet.«

I stedet for at fortsætte det negative tankespor, siger du: »Gavner denne tanke mig? Nej! Hvad ville gavne mig?« »At jeg er spændt på at lære noget nyt, eller at det bliver sjovt at udvikle mig.« Du bevæger dig væk fra de negative tanker og hen mod de positive.

3. Stop op efter grundtanken
Du skal være opmærksom på grundtanken, for inden dine tanker bliver til alt for mange tanker, så var der en grundtanke. Det er den, som er vigtig, og den har et budskab, som du skal forholde dig til. Tankerne bliver ofte mere uklare, jo mere du tænker over det. Så et eksempel på grundtanken kunne være: »Vil jeg have børn?« Her er det godt at stoppe op og mærke efter, men de fleste tænker videre: »Hvad med mit job?«, »Skal vi flytte?«, »Har jeg den rigtige mand?«, »Er verden et godt sted for børn?« osv. Derved mister man meget hurtigt overblikket, og tankerækken kommer i fokus i stedet for grundtanken.

4. Har du indflydelse eller interesse?
Du kan rydde godt ud i tankemyldret, når du finder ud af, om du tænker på noget, du har indflydelse på eller interesse i. Mange af os tænker meget over ting, som vi reelt set ikke kan påvirke. Det er langt bedre at lægge dine tanker og handlinger der, hvor du har indflydelse, så sker der ting og sager. Eksempelvis: »Jeg ville ønske, at hun var i bedre humør.« Du har selvfølgelig stor interesse i, at hun er i bedre humør, men du har i virkeligheden kun indflydelse på, hvordan du vil tackle, at hun er i dårligt humør. Vil du lade dig påvirke af det? Vil du tale med hende om det? Vil du lade hende være? Det er beslutninger, som du har indflydelse på, og når du lægger dit fokus der, så skruer du ned for tankerne og op for handlekraften.

5. Mærk kroppen
Når tankerne fylder for meget, kan det være svært at mærke kroppen. Derfor er det en god ide, at du får fat i kroppen. Når du oplever, at tankerne begynder at tage over, så prøv at sige til dig selv: »Hvad mærker jeg lige nu?« Tving din opmærksomhed ned i kroppen, væk fra hjernen, og begynd med de simple ting. »Jeg mærker gulvet under mine fødder, at min venstre hånd er varm, at jeg er træt i ryggen eller tung i kroppen.« Når du har øvet dig lidt i at mærke de konkrete ting, så kan du begynde at mærke, hvad du føler i kroppen, og om du er glad, ked af det, begejstret, tryg, bange, energifyldt eller nærværende.

LÆS OGSÅ: Er du lidt hverdagsparanoid?

6. Nyd nuet
Øv dig i at være fokuseret på nuet. De fleste af dine tanker handler tit om noget, der måske skal ske (fremtid), eller om noget, som er sket (fortid). Men der er bedre mulighed for balance i nuet. Når du hiver din bevidsthed ned i nuet, så har du adgang til dine tanker, dine følelser og din handlekraft. Prøv at sige til dig selv: »Lige nu ...« Eksempelvis, når du kører bil, siger du: »Lige nu kører jeg bil.« Når du er sammen med dine veninder, siger du: »Lige nu er jeg sammen med Line« osv. Det betyder, at du bliver mere fokuseret, og at du skruer ned for tankestrømmen. Du får øget opmærksomhed på nuet og derved mere balance, færre tanker og mere nærvær.

7. Tanker kan vælges
Husk, at dine tanker er magiske, og at alt begynder som en tanke, for når vi har tænkt noget, gør vi ofte noget for at indfri tanken eller ideen. Når vi så har gjort noget et stykke tid, bliver det en vane, og vores vaner er med til at skabe den, vi er, vores identitet. Derfor skal du anerkende dine tanker, for det de er, og du skal nyde, at du kan vælge dine tanker og forstærke de tanker, du har brug for og give mindre energi og opmærksomhed til de negative tanker. Tanker er skønne og naturlige, og det er kun, når vi overtænker, at det er nødvendigt at skrue ned.

TEST DIG SELV: Er du god nok til at sige fra?

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Danske kvinder har dårlig selvtillid

LIGE NU I SHOPPEN

Clairvoyance og coaching med Gitte Sparsø, kr. 600

Se mere her

Læs også