Selvudvikling
8. januar 2013

Når mor eller far har kræft …

Børn af kræftsyge forældre har øget risiko for at udvikle følelsesmæssige problemer og problemer med indlæring og trivsel. Men hvad med deres fysiske heldbred? Dét har en dansk forsker sat sig for at finde ud af.
Af: Lonnie Kjer
https://imgix.femina.dk/media/barnprim.jpg

foto: All Over

En kræftsygdom rammer mere end bare patienten, når den slår ned. Hele familien påvirkes af sygdommen, og man ved, at børn af kræftsyge forældre f.eks. har større risiko for at få følelsesmæssige problemer som voksne, skriver Kræftens Bekæmpelse. Man er også klar over, at børnene har større risiko for at ende som skilsmisseforældre selv, blive rygere og have en lav indkomst. Hvad man ikke aner noget som helst om, er børnenes egen risiko for at blive fysisk syge.

En opfattelse af helbred
Bliver børn f.eks. - ligesom voksne - naturligt nok mere bange for at blive syge og vil oftere til læge? Øges deres egen risiko for fysiske sygdomme, og ændres deres syn på deres eget helbred. Dét vil ph.d. og praktiserende læge Anette Hauskov Graungaard, Københavns Universitet undersøge. Derfor starter hun en undersøgelse, der skal skabe viden om, hvordan kræftramte forældres børn i alderen 8-15 år opfatter deres helbred, og hvordan forældrene opfatter børnenes helbred. På sidelinjen står onkologer, psykologer og andre professionelle klar til at rådgive og hjælpe - og opdage de børn, der faktisk er syge.

Stress ødelægger immunforsvaret
For der er ingen tvivl om, at børn af kræftsyge forældre står i en anderledes situation end andre børn, og det gør det sandsynligt, at symptomer på sygdom hos disse børn beskrives anderledes, mener Anette Hauskov Graungaard. Og selvom man ikke kender sammenhænge mellem forældrenes sygdom og børnenes risiko for sygdom, har man mistanke om, at langvarig stress kan mindske børns forsvar mod en lang række sygdomme. Så ved at opdage tidlige, fysiske symptomer, ville lægerne måske kunne forebygge og i øvrigt medvirke til, at børnene ikke senere udvikler sygdomsangst. I Danmark lever ca. 50.000 børn med en forælder med kræft.

Læs også