https://imgix.femina.dk/media/zinkprim.jpg
Træning og kost

Træt og småsyg? Måske mangler du zink!

7. januar 2013
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Bliver du ved med at være forkølet? Føler du dig træt, eller har du mistet appetitten? Så kan det være, du skal tjekke dit zink-tal. Mange af os får nemlig alt for lidt.

Hvornår får man for meget, og hvornår får man for lidt? Det kan være svært at holde styr på vitamin- og mineraljunglen, men når flere og flere snakker om zink, er det ikke så underligt. Mangel på det tilsyneladende vigtige mineral kan gå ud over ting fra fertiliteten til din lugtesans. Og når vi er mange, der ikke får de mindst 7 mg zink om dagen, der anbefales, er det fordi, vi spiser for dårlig og halvfabrikeret mad, skriver kk.no.

Zink er vigtigtFor
vores mad skal helst være økologisk, uforarbejdet, lavet helt fra bunden og af rene råvarer. Sådan lyder rådene generelt, og altså også, når det er dit zinktal, vi taler om. Og sådan et kan - og bør - måles. Vi har nemlig brug for mineralet, der sørger for fornyelse af hudceller og for, at kroppen producerer insulin, at musklerne får tilført glykose, når de arbejder, og at hjernen klarer at tage de vigtige fedtsyrer til sig. Altså godt for både kroppen og hjernen.

Hvordan går det med dit zink-tal?
Og det er nemt nok at teste, om dit zink-tal er, som det skal være. Du tager nemlig selv testen, som blot består af en skefuld flydende zink i munden, der ret hurtigt vil give dig et fingerpeg i retning af, om du er i underskud eller ej. Det smager nemlig ganske forfærdeligt, hvis du altså har nok zink i kroppen. Hvis du ikke kan smage det - og sådan er der mange, der har det - har du alt for lidt osv. Hvis du ikke har mod på testen, kan et af følgende symptomer være tegn på, at du mangler zink: Dårlig appetit, ringe smags-og lugtesans, knækkede negle, eksem, søvnløshed eller lidt for svingende humør ... blot for at nævne nogle stykker.

Mad med masser af zink
Og det er heldigvis supernemt at rette op på et eventuelt zink-underskud, f.eks. i form af tabletter. Og du kan såmænd også spise dig ud af zink-krisen. Som sagt skal madvarerne som udgangspunkt helst være sunde og økologiske, men der er også 'regler' for , hva du skal huske at putte i indkøbskurven, når du handler. Suppe, ærter, spinat, bønner, Østers, lever og græskarkerner er sikre zink-hits. Ligesom kartofler, karse, æg, rødbeder, fisk, gær og nødder også skal skrives på indkøbslisten ...

Læs også