https://imgix.femina.dk/media/rygningprim.jpg
Krop & velvære

Fik du skoddet smøgen i 2012?

2. januar 2013
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Tillykke! Så er du en af de 120.000 succes-historier, der kan bryste sig at at været blevet røgfri i det gamle år. Det gør 2012 til et af de bedste rygestop-år nogensinde – og udviklingen ser ud til at fortsætte.

De fleste rygere vil gerne af med deres osende uvane. Og for en hel del lykkes det tilsyneladende. For det er hipt at være ikke-ryger og besværligt at være ryger, både på arbejdspladsen og privat. Om det er grunden til, at flere og flere slukker smøgen, eller det er sundhed, der står øverst på listen, vides ikke, men der er i hvert fald flere og flere, der lykkes med deres rygestop. Og en hel del, der har de gode intentioner i behold...

Årets nytårsforsæt nummer ét?
Den årlige rygevaneundersøgelse, som Epinion har lavet for Sundhedsstyrelsen, Kræftens bekæmpelse, Danmarks Lungeforening og Hjerteforeningen viser nemlig, at 62 procent af rygerne (60 procent af daglig-rygerne) har planer om at lægge cigaretterne på hylden i 2013 - og hver ottende af dem endda i løbet af årets første måned. Holder de tal stik, vil det svare til, at 120.000 danskere også i år springer ud i det nye år med anti-rygning som nytårsforsæt.

Folk fortryder rygning
Og der er efterhånden ikke mange rygere tilbage. Ifølge undersøgelsen ryger 17 procent af befolkningen over 15 år dagligt og kun fem procent betegner sig selv som 'festrygere'. Langt de fleste af dem vil dog gerne af med trangen til cigaretterne, og 74 procent af dem ville aldrig ryge, hvis de kunne leve deres liv om. 25 procent af samtlige eksrygere er toppet med at ryge i løbet af de sidste fire år, og dén udvikling ser altså ud til at fortsætte.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Læs også