https://imgix.femina.dk/media/kraeftprim.jpg
Træning og kost

Færre danskere rammes af kræft

20. december 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Langt om længe falder antallet af kræfttilfælde i Danmark, og det er brystkræft, der trækker tallene i den rigtige retning. Mammografi-screeninger får æren får den gode nyhed.

36.559 danskere fik kræft i 2011. Det lyder af meget, men at tallet var præcis det samme året inden fortæller, at stigningen af kræfttilfælde er stagneret, viser tal fra cancerregisteret, som Statens Serum Institut netop har offentliggjort. Det er gode nyheder, efter at kurven i årevis har været stigende, og noget tyder på, at det er mammografi-screeninger, der gør forskellen. Og mens tallene for andre kræftformer er stigende, retter et fald i antallet af brystkræfttilfælde op på tallene, skriver Kræftens Bekæmpelse.

Mammografi-screening med god effekt
I 2011 blev 4.607 kvinder ramt af brystkræft, mens næsten fem hundrede flere kvinder måtte tage imod dén diagnose året inden, og det er andet år i træk, at antallet af brystkræfttilfælde falder, skriver Kræftens bekæmpelse.
"Vi kan se på tallene, at det især er de regioner, der kom sent i gang med screening, som nu også er ved at være igennem den pukkel, der naturligt kommer, når man indfører screening," siger seniorstatistiker i Kræftens Bekæmpelse, Gerda Engholm. Det skulle gerne føre til, at flere tilfælde af brystkræft opdages tidligere, og behandlingsmulighederne derfor er større.

Godt nyt til mændene
Hos mændenes største kræftsygdom, prostatakræft, ser det også lysere ud. Her har antallet af tilfælde været stigende i en årrække, men er nu stagneret og lå i 2011 på samme niveau som i 2010. Man mener, det skyldes en tilbageholdenhed med at teste for PSA, som er indikator på prostatakræft. Alt for mange får nemlig unødigt konstateret sygdommen, hvis man tester - også selvom de egentlig ikke har symptomerne på sygdommen.

Flere får modermærkekræft
At tallene for tilfælde af prostatakræft er stagneret, og kurven får brystkræft-tilfælde er faldende er selvfølgelig gode nyheder, men desværre er det de gode tal for brystkræft, der dækker over en årelang og meget stor stigning i antallet af modermærkekræft. I perioden fra 2002 til 2011 er risikoen for at blive ramt af modermærkekræft steget med 94 procent for mænd og 90 procent for kvinder, og over 2000 danskere fik diagnosen i 2011.

"Du skal også vaccineres!" - læs her, hvorfor!


Læs også "Barnløse kvinder lever kortere"


Find de sidste julegaver i Shoppen!

.


Læs også