Marianne fik en ny veninde
Selvudvikling

Marianne fik en ny veninde: Sikke en gave i min alder

21. december 2017
af Luise Thomsen, redigeret til web
Foto: Christina Hauschildt
Det er aldrig for sent at finde en veninde. Mød Hanne på 76, der for første gang i 20 år fik en ny veninde, da hun mødte Marianne.

Min nye bedste veninde

Det er godt nok længe siden! udbryder 76-årige Hanne Hovind til spørgsmålet om, hvornår hun sidst mødte en ny veninde. Det var i 1996, skyder hun på, men er ikke helt sikker. Det er ellers ikke, fordi den aktive pensionist ikke kommer ud og møder andre mennesker. Hun er fast morgenbader, tennis- og bridgespiller – og gymnastik dyrker hun også.

– Der er tit nogen, jeg falder godt i hak med, men der skal alligevel noget til, før man også beslutter sig for at mødes privat. Der skal noget initiativ til, som af en eller anden grund ikke er opstået naturligt, oplever hun.

Hanne har flere gode veninder, som hun har kendt i årtier. Foruden sine tre sønner, børnebørn og mange bekendte. Hendes netværk er velfungerende, og det er ikke underholdning, hun mangler, ler hun.

– Men jeg har læst, at det er vigtigt at finde nye venskaber hele livet igennem. Det husker jeg, at min egen mor gjorde og var lykkelig for.

For et års tid siden skete det så igen for Hanne. For første gang i 20 år fik hun en ny veninde. Under en middag blev hun placeret ved siden af 64-årige Marianne Braa, og så var den der bare.

– Vi gik i spænd med det samme. Efterfølgende mailede vi lidt frem og tilbage og endte med at mødes på en café i Holte. Og jeg må sige, at det virkelig er en gave i min høje alder at møde et nyt menneske, som man bare ved, er der for én.

LÆS OGSÅ: Venskab uden aldersgrænse: Der er 42 år imellem Nini og Pia

Usædvanligt selskab

Middagsselskabet, der faciliterede venskabet mellem Hanne og Marianne, var ikke et helt almindeligt et af slagsen, men en såkaldt samtalemiddag, hvor lækker mad kombineres med samtale om et på forhånd givent emne. Arrangøren var kok Camilla Middelboe og psykoterapeut Mads Folmer Jensen, der under navnet minmadhimmel.dk åbner døren til deres private hjem.

– Jeg læste om konceptet og syntes straks, det lød spændende. Jeg er lidt træt af middagsselskaber, hvor folk bare snakker i øst og vest uden at lytte til hinanden. Jeg synes, det er vigtigt at blive lyttet til og at lytte til andre. Jeg var privatpraktiserende psykolog i mange år, så måske er jeg lidt miljø­skadet, ler Hanne selv­ironisk.

Ganske modigt meldte hun sig til samtalemiddagen og mødte op alene. Aftenens emne var kærlighed, og på tur fortalte alle middagsgæster hver en historie om kærlighed fra deres eget liv. Marianne var også ankommet til samtalemiddagen alene og havde heller ikke prøvet det før. Men stemningen gjorde, at begge kvinder kunne slappe af og nyde både maden og den dybe samtale.

– Det, som arrangørerne kan, er at skabe en tryghed på trods af, at alle er fremmede for hinanden. Man har lov til at være den, man er. Derfor følte jeg, at Marianne og jeg lige fra første sekund delte nogle værdier, som er meget vigtige for mig. Nærvær, dybde og kærlighed. Samtidig har hun også letheden, som jeg også er tiltrukket af. Hun er virkelig én, man kan grine sammen med, siger Hanne om sin veninde.

LÆS OGSÅ: Lykken er at have en søster

Perfekt balance

Da Hanne og Marianne efterfølgende mødtes privat, fandt de hurtigt ud af, at de havde en hel del til fælles. Hanne er 12 år ældre end Marianne, men det faktum, er der ingen af dem, der tænker synderligt over. Tværtimod oplever Hanne, at der er en perfekt balance i deres venskab.

– Hun er stadig på arbejds­markedet, og jeg er en travl pensionist. Vi har begge familier, børn og gode netværk. Således er det meget ligeværdigt.

For fire år siden blev Hanne enke, og da Marianne er fraskilt, er singletilværelsen også noget, de kan tale om.

– Jeg hører om hendes liv og hendes syn på tingene. Og hun giver mig nye øjne på mit liv. Og det er netop det, der er så stor en gave ved at få en ny veninde. At man får de her nye input. At der er en, der ser på mig med friske øjne, smiler Hanne taknemmelig.

De to kvinder render ikke hinanden på dørene, som Hanne udtrykker det. Men de mødes med jævne mellemrum. Spiller tennis i samme klub, spiser på en café eller går en lang tur.

– Jeg er generelt en glad person, der er nysgerrig på livet og de muligheder, det bringer. Og Marianne får det bedste op i mig. Så kan man da ikke ønske sig mere af en veninde!

https://imgix.femina.dk/hanne.jpg
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også