https://imgix.femina.dk/media/article/tema-soestre.jpg
Familieliv

Lykken er at have en søster

11. maj 2015
af SØNDAG, redigeret af Louise Aarkrog, webredaktionen
SØNDAG har mødt fire kvinder som fortæller åbent og ærligt om dét at have en søster

https://imgix.femina.dk/tema-soestre2.jpg

To modsætninger

Den ene er udadvendt, kreativ og dramatisk, mens den anden er indadvendt, systematisk og sindig. Der er seks års aldersforskel på søstrene Hanne, 40, og Karin, 46, og der er lysår mellem deres temperamenter.

– Det, jeg husker bedst fra vores fælles barndom, var, at jeg var en ballademager, der tegnede på væggene og lavede alle mulige andre ulykker. Og hver gang lød det fra mine forældre: »Det ville Karin aldrig have gjort«. Min storesøster var den pæne og ordentlige, mens jeg var hende den besværlige med det uregerlige temperament.

– Det kunne godt blive for meget, og jeg blev af og til forbløffet over, hvor lidt der skulle til, før Hanne detonerede. Hun var og er helt anderledes, end jeg er. Men jeg elsker hende for at være spontan og impulsiv, og så er hun supersjov og rap i replikken, siger Karin til SØNDAG.

Er ikke veninder

De to søstre føler også, at de er kommet tættere på hinanden nu, hvor de er blevet voksne.

– Min søster betyder rigtig meget for mig. Vi er ikke veninder, for veninder er noget andet. For mig er Karin den, jeg altid kan komme til, hvis jeg har problemer. Jeg ved, hun vil være der for mig, både når der sker noget godt i mit liv, og også når det hele kokser. Det giver tryghed og sammenhold.

– Familie stikker dybere end venskab. Det er også derfor, det kan gøre så ondt, hvis der er kurrer på tråden. For når det kommer til familien, har vi jo virkelig følelser i klemme. Og det ville være forkert at sige, at vi aldrig har haft vores små kontroverser, for det har vi, men med alderen er vi blevet gode til at få talt om dem, inden de når at vokse sig store, siger Hanne.

Karen og Jette: Fantastisk at være gift med sin bedste veninde – læs mere om lesbisk kærlighed

Ingen tabu-emner

– Det vigtigste hos os er dog nok, at vi taler så godt sammen. Det får bare alt til at glide lidt lettere. Vi har ikke noget usagt i familien – noget, der ikke må tales om. Ingen hemmeligheder eller tabuer, og det er befriende.

https://imgix.femina.dk/tema-soestre1.jpg

Ligner tvillinger

Ved første øjekast ligner de tvillinger: 70-årige Ingeborg og 64-årige Marianne. Samme slanke skikkelse, samme klassiske tøjstil og næsten identiske pagefrisurer.

– Vi lignede ikke hinanden, da vi var yngre. Ligheden er kommet med alderen, fortæller Marianne til SØNDAG.

Faldt for byens læge

Søstrene voksede op i et murermesterhjem i Vester Aaby, der er en by af den størrelse, hvor alle kender alle og ved det meste om de fleste.

– Det var både godt og skidt. Der skete jo det, at jeg som 18-årig faldt for byens praktiserende læge, som var 30 år ældre end mig og gift. Han forlod sin kone, der var uhelbredelig syg, til fordel for mig, og det afstedkom rigtig meget sladder og betød bl.a., at nogle af hans patienter undlod at komme hos ham, fortæller Marianne.

– Mariannes valg gav da en del udfordringer i familien, men hun har altid haft vores opbakning, for vi kunne jo mærke, at hun fulgte sit hjerte, tilføjer Ingeborg, der blev gift med sin ungdomskæreste.

Vi kan se lige igennem hinanden

– Der er ingen, der kender hinanden så godt, som søstre gør. Vi kan se lige igennem hinanden og behøver ofte slet ikke ord. Jeg har aldrig tvivlet på, at vi altid vil være en del af hinandens liv og vil støtte hinanden, også når livet er svært.

– Ingeborg og jeg er altid ærlige over for hinanden, men vi siger ikke ting til hinanden, som vi på forhånd ved vil støde den anden. Det synes vi ikke, der er nogen grund til. Det betyder meget at have en søster, og med alderen har vi da også fundet ud af, at vi minder mere om hinanden, end vi umiddelbart har gået og gjort os forestillinger om.

Kæmper med mindreværd

– Hvor jeg er den kreative og spontane, er Ingeborg den strukturerede og bekymrede. Men vi har begge gået i flinkeskole, og vi kæmper begge – selv i vores alder – med en følelse af mindreværd. Af ikke at føle os gode nok.

– Det er nok typisk for den generation af kvinder, vi tilhører, og vi taler begge om, at det er noget, vi skal arbejde med og kan hjælpe hinanden med at arbejde med.

De to søstre betragter det at have en søster som en gave for livet. De er hinandens livsvidner, og de er enige om, at intet nogensinde vil komme imellem dem, fortæller de til SØNDAG.

SØNDAG giver dig 8 veje til et bedre selvværd lige her

Læs også