Selvudvikling

Maggie Smith: Jeg har aldrig set mig selv som smuk

af SØNDAG, redigeret af Louise Aarkrog, webredaktionen 5. marts 2015
Maggie Smith har en lang og prisværdig karriere bag sig. Og i en alder af 80 år topper hun lige nu i serien Downtown Abbey. Her fortæller hun om at ældes med ynde og ro i sindet.

Kirsten Norholt føler sig stemplet som hende der smider tøjet. Læs interviewet her

Spillet gammel meget længe

Maggie Smith har været med i et hav af film og serier. Og det er oftest ældre roller hun spiller. Allerede i Steven Spielbergs »Hook« fra 1991 spillede Maggie Smith en bedstemorudgave af Wendy, der var godt oppe i 90’erne.

– Jeg er bange for, at de ikke behøver at sminke mig mere. Jeg har indhentet mig selv. Jeg har egentlig spillet gammel meget længe. Faktisk har jeg ganske ofte spillet lige netop alderen 93 år. Når man har gjort det mange gange, forstår man ligesom en hentydning. Det må være noget af en byrde at blive gammel og spille gammel, hvis man er en af de her meget smukke stjerner som ung, men det er heldigvis anderledes for mig, siger hun.

Ellen Hillingsø fortæller her til SØNDAG om at droppe facaden

Aldrig været smuk

Andre kan godt have en anden holdning, men Maggie Smith har aldrig betragtet sig selv som særlig smuk, og det er måske en af hemmelighederne bag, at hun ældes med ynde på tv-skærmen og filmlærrederne. 

Da Maggie Smith i nyere tid blev interviewet af en amerikansk tv-sta-tion, sagde hun, at hun ikke havde været imod plastikkirurgi, hvis hun noget tidligere havde vidst, at det fandtes. 

Journalisten, der interviewede hende, forsøgte at sige, at Maggie Smith da altid havde været smuk, hvilket fik hende til at udbryde: »Pull yourself together« – altså »tag Dem dog sammen«. Og videre sagde hun:

– Jeg tror ærligt talt, at jeg ville skræmme indbyggerne i for eksempel Los Angeles, hvis jeg viste mig der. Der ser man jo aldrig rigtigt ældre mennesker på gaden, siger hun.

Susanne Bier er verdens dårligste husmor. Læs interviewet på søndag.dk her

Kan ikke gå i fred!

Til gengæld hader hun opmærksomhed uden for scenen. Det har overrasket Maggie Smith, at hun efter sin medvirken i »Downton Abbey« for første gang ikke kunne gå på gaden i fred. 

Om en tur til Paris i nyere tid har hun sagt:

– Det var som at løfte låget af en kasse med slanger. Jeg ville gerne have besøgt museer og kunstgallerier, men det var umuligt. Jeg blev omringet, og det er aldrig sket for mig tidligere. Sådan at vandre rundt for mig selv har jeg altid elsket, men det er blevet umuligt nu, og det er på grund af tv. Nu om dage går jeg kun ud, når jeg har en ven med, der kan hjælpe mig væk, hvis det bliver for voldsomt. Når du er alene, er der simpelthen ingen flugtmuligheder, siger hun og fortsætter:

– For det meste løber jeg væk, som en flok bier flyver. Hvordan søren mon de store filmstjerner gør? Måske går de aldrig uden for en dør?, slutter Maggie Smith.