https://imgix.femina.dk/media/article/kirsten-primaer2.jpg
Selvudvikling

Kirsten Norholt om karrieren: Stemplet som hende, der smider tøjet

18. februar 2015
af SØNDAG, redigeret af Louise Aarkrog, webredaktionen
Hun fik for alvor sit gennembrud som skuespiller i filmen ”Julefrokosten”, men den medførte også en stempling, som hun fortæller om her til SØNDAG.

Ghita Nørby stopper aldrig med at være bange for at blive ramt af kræft igen. Læs interviewet her

Tog med kæresten til København

Da Kirsten Norholt var færdig på teaterskolen, tog hun til Aarhus sammen med sin daværende kæreste, som havde fået kontrakt med Aarhus Teater. Da han i stedet ville til København, tog hun med ham. Dengang var han manden, hun ville være sammen med. Det var med glæde, hun fulgte ham og samtidig tog hun selv imod meget forskellige tilbud om roller:

– Dengang var der ikke noget, der hed karrierestyring, casting eller agenter. Heldigvis. Jeg lod mig bære af de tilbud, jeg fik, og jeg tænkte aldrig nogensinde over, om de kunne skade mig fremover. Jeg har altid bare med stor interesse kastet mig ud i alting. Og har haft det sjovt. Så da Klaus Pagh ringede til mig i 1976 for at spørge, om jeg ville være med i en film, han skulle lave, sagde jeg selvfølgelig ja, fortæller hun til SØNDAG.

Kirsten Lehfeldt har indset, at alt har en udløbsdato. Læs mere her

Uden trusser

Sådan fik Kirsten Norholt en rolle i »Julefrokosten«, der gik over i dansk filmhistorie som værende usædvanlig fræk:

– Men herregud, så fræk var den altså ikke. Man kunne se mine bryster, men de var virkelig ikke noget at blive skræmt af, siger hun til SØNDAG.

I 1977 var hun med i filmen »Firmaskovturen«, hvor hun i en scene løb gennem noget skov i Dyrehaven uden trusser på. Dem havde hun, som hun siger det, været nødt til at tage af, fordi hendes karakter i rollen var udsat for et myreangreb i dem. Filmhistorisk introducerede de to film en tid, hvor man ikke længere var så ræd for at vise nøgne mennesker. I Kirsten Norholts samlede karriere er de ikke mere end en bagatel. Men de kom til at stemple hende som en, der villigt smed tøjet.

Læs her, hvorfor Dorthe Kollo mest fortryder sit ægteskab med Just Betzer

Kan ikke være både pæn og kvik

– Det slår aldrig fejl: Når jeg har fødselsdag eller mærkedag, så finder man de gamle billeder frem fra dengang. Jeg bliver så træt. Jeg fortryder ikke, at jeg var med i de film, for jeg fortryder aldrig noget som helst. Alt, jeg har medvirket i, har jo bragt mig derhen, hvor jeg er i dag. Men det trætter mig, at man vil sætte folk i bås og klistre etiketter på dem, som man gør på grise, fortæller hun til SØNDAG.

Hun har mærket fordommen om, at når man er en kvinde med et pænt udseende, kan man sikkert ikke samtidig være kvik. Engang i slutningen af 80’erne blev hun konfronteret med den fordom på gaden. Hun havde medvirket i quiz-programmet »Supersvarerne« i tv, og hun havde faktisk vundet, fordi hun var den deltager, der havde flest rigtige svar.

– Dagen efter jeg havde vundet, mødte jeg en mand på gaden. »Lille De, det havde jeg godt nok ikke troet om Dem«, sagde han til mig.

Læs også