https://imgix.femina.dk/media/article/ellen-primaer.jpg
Selvudvikling

Ellen Hillingsø: Jeg kan lige så godt droppe facaden

9. februar 2015
af SØNDAG, redigeret af Louise Aarkrog, webredaktionen
Vi kender hende som den stærke, inspirerende og selvsikre skuespillerinde. Men sådan har Ellen Hillingsø ikke altid været. Her fortæller hun til SØNDAG om at blive ældre og droppe facaden.

Bodil Jørgensen om at blive mor som 47-årig: Jeg troede det var overgangsalderen! Læs SØNDAGs interview her

Sensitiv, usikker og umoden

Ellen Hillingsø på 47 år, udstråler en enorm energi. Det er, som om hun har et indre kraftcentrum, hun ubesværet kan hive tanker, litterære citater og associationer op af, som hun blander med glædesudbrud og pudsige eftertanker. Men sådan har hun ikke altid været.

– Jeg var meget sensitiv, usikker og umoden som ung. Der skete mange dejlige ting for mig. Jeg havde en vældig masse skæg og ballade og lavede en hel del tv. Men jeg var samtidig meget optaget af at gøre det rigtige på den ikke alt for påtrængende måde. Passede på, at jeg ikke støjede. Hvis jeg mødte mit unge jeg, ville jeg minde hende om ikke at tage alting personligt. »Le, nyd livet,« ville jeg sige, siger hun til SØNDAG.

En hilsen

Sådan er livet nogle gange. Det uperfekte kan ofte vise sig endnu mere fantastisk end det perfekte, og små og store fejl kan give de mest vidunderlige resultater. Tidligere var hun meget hård ved sig selv, siger hun. Tog kritik og modgang meget nær og rugede over alting. Hvis hun skulle sende en hilsen til sit 18-årig jeg, ville hun sige: »Slap af og grin noget mere ad det hele.«

Susanne Bier: Jeg er verdens dårligste husmor. Læs hvorfor her

Blevet bedre til at nyde livet

At nyde livet, hele livet, er hun blevet meget bedre til, som årene er gået.

– Efterhånden har jeg fundet ud af, at jeg lige så godt kan droppe facaden. Jeg begyndte også at forstå, at de andre kan være lige så usikre, som jeg kan, og endda over helt det samme. Når vi er unge, forestiller vi os altid, at de andre er meget heldigere og slet ikke kæmper med de samme problemer som os. Men det gør de jo. Alle bærer byrder. Når man som jeg har krydset de 45 år, bliver man desuden meget bevidst om døden og taknemlig over den sjældne gave, som livet er. Det ville være dumt at bruge de resterende år på at slå sig selv i hovedet og være selvkritisk, siger hun til SØNDAG.

Fået en blødhed

Der er nu også en anden vigtig grund til, at hun er blevet rundere og har nemmere ved at tilgive sig selv.

– Som ung troede jeg aldrig, jeg ville få børn og blive gift. Det er en nådegave, at det er sket for mig. Det har givet mig en blødhed, jeg ikke havde før. Hun var 35, da hun fik sit ældste barn, Thomas.

– Det er sent, jeg ved det godt. Men det var, fordi jeg først mødte den mand, jeg ville have børn med, da jeg var 30, forklarer hun til SØNDAG.

Til gengæld har hun og manden i hendes liv, Christoffer Castenskiold, holdt sammen i 17 år nu.

Caroline Henderson synes det er lidt deprimerende at fylde 50 - læs mere her

Gælder ikke om at holde af, men om at holde ud

– Man skal være indstillet på, at parforhold er benhårdt arbejde ligesom en karriere. Da vi stiftede familie, var vi nødt til at skære ned på både arbejde og fester. Umiddelbart kan det føles, som om vi gik glip af noget, og at familielivet begrænsede os. Men man gør det for sammen at skabe noget, der er større. Ved mine forældres sølvbryllup sagde min far: »Det gælder ikke om at holde af, det gælder om at holde ud.« Jeg var så forarget og syntes, det var utrolig kynisk sagt. Men der er et gran af sandhed i det. Et langt parforhold handler om at komme igennem de hårde tider og nyde de søde tider. No pain no game, tingene koster, siger hun til SØNDAG.

Galleri: Ellen Hillingsø

Læs også