https://imgix.femina.dk/media/article/bierprimaer.jpg
Selvudvikling

Susanne Bier: Jeg er verdens dårligste husmor

27. december 2014
af SØNDAG, redigeret af Louise Aarkrog, webredaktionen
Succésrig filminstruktør i Hollywood, og så er hun tilmed dansker! Susanne Bier har for alvor fået gang i karrieren og er lige nu aktuel med filmen "En chance til". Her fortæller hun til SØNDAG om karrierens omkostninger.

Mette Blomsterberg vil have en mand, der klapper hende bagi. Læs interviewet her.

Man kan ikke få alt

Da Susanne Bier for ti år siden blev interviewet i SØNDAG, sagde hun: »Jeg vil enormt gerne lave en Hollywood-film. Men ikke for enhver pris. Jeg kan ikke rigtigt gøre op med mig selv, om jeg er interesseret i den forandring, det kræver af mit liv«. Hun valgte at tage springet og pendler i dag mellem Danmark og Hollywood, hvilket har haft omkostninger for hendes familieliv.

– Hør her, hvis man gerne vil noget, bliver man også nødt til at acceptere, at livet er fuldt af valg, og man kan ikke få alt. Jeg siger det bare: Man kan ikke få alt, siger hun til SØNDAG.

Ingen dårlig samvittighed

– Det betyder altså også, at man ikke skal stille mega høje krav til sig selv på alle områder. Jeg er f.eks. verdens dårligste husmor. Verdens d-å-r-l-i-g-s-t-e husmor. Det er jeg. Og jeg har ikke spor dårlig samvittighed over det.

– Det gælder også i forhold til mine børn. Vi rammes alle af dårlig samvittighed en gang imellem, når det handler om vores børn. Det gør jeg også. Men det er ikke noget, der plager mig generelt.

– Det siger jeg også til de unge kvinder, der kommer og spørger mig til råds om, hvordan jeg har gjort. Jeg kan ikke holde det dér ud med at pive og insistere på, at nu skal manden også tømme opvaskemaskinen lige så mange gange, som man selv gør, siger hun til SØNDAG.

Gretelise Holm: Jeg svor, at jeg aldrig ville have mand og børn. Læs interviewet på søndag.dk

Gør det selv

– Hele det dér med at hænge sit liv op på, at andre kommer og gør et eller andet, det nytter ikke noget, fortsætter hun.

– Gør det selv. Lad være med at sidde og vente ved telefonen. Ring selv op. Det kan godt være, du får et nej. Men så er det forsøgt.

– Jeg har brugt en formue på forskellige former for børnepasning igennem årene. En filminstruktørs arbejdstider passer ikke ligefrem med åbningstiderne i vuggestuer og børnehaver. Men sådan er det. Det er jo en prioritering. Og et valg.

Ingen anden mor

– Jeg spurgte min datter, da hun var 11-12 år, om hun hellere ville have haft et andet liv? Om hun hellere ville have haft en mor, der var mere hjemme og var mere ligesom andre mødre? Hun var meget lang tid om at svare. For hun tænkte sig virkelig grundigt om. Men så svarede hun, at nej, det ville hun ikke, for selv om hun havde savnet mig indimellem, så havde hun på den anden side fået et meget mere interessant liv, fordi hun kom med mig alle mulige steder hen og oplevede en masse, som hun ikke ville have oplevet ellers. Jeg tror også, uden at vide det, at min søn ville have svaret på samme måde. Og det er det, jeg mener: Det er jo, hvad man selv gør det til, siger hun til SØNDAG.

Bettina Aller tager på jordomrejse med mand og fire børn og 1000 bleer. Læs mere her

Læs også