https://imgix.femina.dk/media/article/greteliseholm.jpg
Selvudvikling

Gretelise Holm: Jeg svor, at jeg aldrig ville have mand og børn

24. november 2014
af SØNDAG, redigeret af webredaktionen
Journalist, forfatter og debattør Gretelise Holm besluttede i en tidlig alder, at hun aldrig ville være økonomisk afhængig af en mand, og det har hun heller aldrig været!

Gretelise Holm som vi kender som journalist, forfatter og debattør havde en klar holdning til, hvordan hendes liv skulle være.

– Jeg svor også, at jeg aldrig ville have mand og børn. Hjemme havde jeg taget mig så rigeligt af mine små søskende og været vidne til mine forældres evindelige skænderier – det havde skræmt mig godt og grundigt, siger hun til SØNDAG.

Anne Marie Helger fik anoreksi pga. sin skilsmisse. Læs hele interviewet på søndag.dk

Det løfte holdt hun dog ikke. For da Gretelise for 43 år siden mødte Knut, kom hun på andre tanker.

Knut bestod den særlige test

Faktisk besluttede de allerede at flytte sammen efter kun at have talt sammen nogle få timer på deres første date.

– Men jeg så hurtigt, at Knut var vidunderligt mild, pæn, klog og sød. Og så bestod han jo også den helt særlige test, jeg havde udviklet for at si ubrugelige ægteskabskandidater fra, tilføjer hun.

Hendes listige udvælgelsesteknik gik ud på, at hun fik emnet børneopdragelse sneget ind i samtalen med de mænd, hun var interesseret i.

– Hvis de sagde, at børn havde brug for en fast hånd, grænser og konsekvens, var de afskrevet på stedet. Knut sagde heldigvis, at han syntes, børn havde brug for kærlighed og selvtillid. Så han bestod med glans, siger hun.

Mette Blomsterberg vil have en mand der klapper hende bagi i stedet for at rense tagrender. Læs interviewet på søndag.dk

På godt og ondt

Det kunne dog ikke falde hende ind at fremstille deres ægteskab som én lang idyl.

– Vi har haft store kriser. Det har alle, der er sammen så længe, vil jeg påstå. Hvis man vil have et parforhold til at vare, skal man være indstillet på ikke at lade sig rive rundt i manegen af sine forelskelser og sit begær efter andre. Mest af alt tror jeg, man skal se på sit parforhold som et livsfællesskab, en fælles pottemuld, hvor ens børn kan få næring til at gro, siger hun.

Hun mener også, at hun og Knut har været gode til ikke at sidde lårene af hinanden.

– Når jeg skriver på en af mine bøger, tager jeg stadigvæk i ugevis i vores sommerhus for at koncentrere mig og være alene, siger hun.

Jette Torp ville skilles, men blev det ikke. Læs interviewet på søndag.dk

Læs også