Lisbet Lundquist
Selvudvikling

Lisbet Lundquist: Du skal kunne lide dig selv, når du er sammen med den, du elsker

19. marts 2018
af Anne Hermansen, redigeret til web
Foto: Kristian Septimius Krogh. Makeup: Ulla glud
... Og det kan Lisbet, når hun er sammen med sin mand, Søren Østergaard, som hun i år kan fejre sølvbryllup med. Læs, hvad livet har lært den snart 75-årige forfatter og skuespiller om blandt andet kærlighed.

Lisbet Lundquist er aktuel med ny erindringsbog

Lisbet Lundquist fylder 75 år den 25. marts og har netop udgivet sin fjerde bog ”Hvor er stjernerne, når det er lyst?”. Hun er stadig fuld af forundring over, hvad livet egentlig er for en størrelse, og bogen er et veloplagt tidsbillede af hendes barndom, ungdom og tidlige voksenliv fra midten af 1940’erne og frem til 1980’erne.

Hvis der er røde tråde i Lisbet Lundquist liv – og dermed også i hendes erindringsbog – så er der bl.a. forholdet til hendes forældre og den måde, det har formet hende på. Følelsen af ikke at blive set som barn. En tvivl om at være elsket. Faderen, Frank Lundquist, var professor og dr.phil. Hendes mor, Ida Lundquist, var journalist og en dygtig politisk skribent, som samtidig passede hus og børn. De var begge dybt optagede af deres arbejde – og af hinanden, siger Lisbet Lundquist.

– Vi (Lisbet og hendes to yngre brødre, red.) blev alle tre meget dygtige til at aflæse andre og stille dem tilpas. Det er sidegevinsten ved at have en lunefuld mor. For mit vedkommende kammede det nok over, siger Lisbet Lundquist, som i bogen beskriver sig selv som ”forhandlingsvenlig til det karakterløse”. Og forholdet til faderen som en ”næsten livslang ulykkelig forelskelse”.

Men der er ikke en snert af ”stakkels mig” at spore hos Lisbet Lundquist, når hun fortæller, hverken nu eller i bogen. Til gengæld er der masser af underfundighed og humor.

– Min mors lunefuldhed var et vilkår. Jeg var opmærksom på, hvilket humør hun var i, og så blev jeg virkelig god til at rette ind. Min far var aldrig svingende, han var bare distræt og ville nok allerhelst have min mor for sig selv. Han var blevet forkælet af sin egen mor. Det er dér, den starter, tilføjer Lisbet Lundquist med et grin:

– Det er ens far, man går rundt og leder efter i sine voksne parforhold. Jeg læste engang, at vores plads i søskendeflokken også er bestemmende for, hvem vi vælger som partner. At f.eks. ansvarlige storesøstre som mig altid falder for charmerende små brødre. Og det passer: Hver gang jeg for alvor har forelsket mig, har det været i en forkælet lillebror, er det ikke vildt?

De små, charmerende brødre, som Lisbet Lundquist er faldet for og har giftet sig med, er skuespilleren Peter Steen, entertaineren Eddie Skoller og skuespiller og Zirkus Nemo-direktøren Søren Østergaard, som hun har været sammen med i nu 31 år.

LÆS OGSÅ: Lisbet Lundquist: Her er min favoritret

Et rent brud

Lisbet Lundquists største kærlighed rummer den nye bog ikke mange linjer om, for hun slutter sin erindringsrejse, inden han for alvor kommer på banen. Et par hint får man dog. Bl.a. da hun fortæller om aftenen efter en forestilling, hvor hun ønsker en lang, 18-årig regissørassistent tillykke med optagelsen på Statens Teaterskole og spørger, hvad han hedder:

”Søren Østergaard. Husk mit navn”, lyder det kække svar.

I sin nye bog skriver Lisbet til gengæld om sine første kys og spæde forelskelser, om mødommen, som endelig ryger, og om brændende begær, der både bygger og brænder broer mellem voksne mennesker. Bl.a. i forholdet til hendes første mand, skuespilleren Peter Steen, som hun var gift med fra 1970-75 og forlod, da hun mødte entertaineren Eddie Skoller, som hun var sammen med fra 1976-1987. I 1993 blev hun og Søren Østergaard gift, de to har sølvbryllup i år.

Hun har med egne ord ikke været god til at afslutte ét forhold, når hun blev forelsket i en anden, og i bogen fortæller hun ærligt om den smerte, det har skabt. På spørgsmålet om, hvad hun i tilbageblik har lært af det, svarer hun:

– At hvis man af forskellige grunde kommer dertil, hvor man skal forlade sin partner, skal man opføre sig ordentligt. Man skal lave et rent brud, et klart hug. Jeg har selv trukket den alt for længe i mine forhold, fordi jeg var så ulykkelig over at såre et andet menneske, at det har været en pinsel, både for mig og de mænd, jeg har forladt.

– Jeg tror, at utroskab er almindeligt. Men vi taler ikke om det, fordi vi er ved at dø af skyldfølelse. Peter var meget ulykkelig, da jeg forlod ham for Eddie, og jeg trak det for længe, selv om jeg vidste, at han selv havde haft andre forhold.

Peter Steen, viste det sig senere, havde været hende utro med adskillige kvinder. Første gang allerede tre dage efter deres bryllup, skriver hun i bogen.

– Jeg havde en fornemmelse af, at Peter løj for mig, jeg kunne mærke det, men ville ikke se det. Og alligevel var der de der tanker: ”Hvad laver han på sit arbejdsværelse, hvorfor skal han tale så længe i telefon, hvem skriver han til midt om natten, hvorfor er han pludselig væk?” Man bliver jo paranoid og sindssyg af det. Det var aldrig noget, jeg lod mig mærke med, men det var sådan. Og også en af grundene til, at jeg var åben over for at forelske mig igen.

LÆS OGSÅ: Benedikte Hansen: Jeg er ved at være klar til at møde kærligheden igen

Kærlighedens lektie

Hvad ved Lisbet Lundquist så om parforhold i dag – kogt ned til en kraftfuld fond? Med andre ord: Hvad er den vigtigste lektie, hun har lært om kærlighed:

– At du skal kunne lide dig selv, når du er sammen med den, du elsker. Det er afgørende.

– Jeg har været god til at forelske mig. Da jeg var ung, tror jeg, at det havde med mit behov for at blive anerkendt at gøre. Jeg prøvede at spejle mig i drengenes øjne. På samme måde som jeg havde forsøgt at spejle mig i min fars blik. Det samme gør vi i parforhold, vi spejler os i hinanden. Derfor er det et godt spørgsmål at stille sig selv: ”Kan jeg lide mig selv, når jeg er sammen med dig?” Jeg kan godt lide mig selv, når jeg er sammen med Søren. Og han kan også godt lide sig selv, når han er sammen med mig, tror jeg. Når man godt kan dét, er der gensidig tillid og dermed færre ugler i mosen.

Hvad er det særlige mellem de to? I hvert fald en humor, de har til fælles, siger hun. Og en stor kærlighed. Okay, måske også en pænt lang line fra hendes side, tilføjer hun.

– Vi har en enorm stor overensstemmelse og har aldrig rigtig kunnet være uvenner, fordi en af os altid kommer til at grine, og så kigger vi på hinanden og ved godt, at det her er altså for åndssvagt.

– Jeg var 44, og Søren var 30, da vi fandt sammen, så han var meget ung, men han ville have mig – og måske skulle man også være en voksen kvinde som mig for at kunne leve sammen med ham. Altså … Søren er virkelig noget specielt, men jeg forsøger ikke at lave ham om, og han kan altid få mig til at grine.

LÆS OGSÅ: Vigga Bro: Jeg er blevet mere uartig med alderen

LÆS OGSÅ: Lotte Freddie, 82: Vi skal være ligeglade med, hvad andre siger

Lisbet Lundquist kort:

  • 75 år på søndag d. 25 marts.
  • Opvokset i Holte sammen med de to yngre brødre Lars og Jesper, som hun havde et meget tæt forhold til. Forældrene Frank og Ida Lundquist var hhv. professor og politisk journalist.
  • Skuespiller med en lang karriere inden for teater, revy, film og tv. Har bl.a. medvirket i Hjørringrevyen i 12 år, filmene ”Festen” og ”Gregersen-sagaen” samt serierne ”Rejseholdet” og ”Rita”.
  • Forfatter til den helt nye erindringsbog ”Hvor er stjernerne, når det er lyst?”, som netop er udkommet på Politikens Forlag, samt bestselleren ”Dovne piger syr med lang tråd” (2001), ”Min mand sidder på taget og synger” (2004), ”Mit øre klør. Og andre uddrag fra det virkelige liv” (2008).
  • Danner par med kollegaen og Zirkus Nemo-direktøren Søren Østergaard på 31. år. De bor i en lejlighed i hjertet af København og har sølvbryllup i år. Er mor til billedkunstner Marie Suppli Lundquist, 39 år, som hun har sammen med Eddie Skoller.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også