Lotte Freddie, modeskribent, er 82 og stadig aktiv i sit fag
Selvudvikling

Lotte Freddie, 82: Vi skal være ligeglade med, hvad andre siger

3. juni 2017
af Britta Bjerre
foto: Nellie Møberg
Lotte Freddie, journalist, forfatter og modeblogger, bliver drillet for stadig at have langt, løsthængende hår i en alder af 82. Og for at gå i tøj, der er anderledes og farverigt. Selv når hun laver havearbejde, trækker hun gerne i pink. Hendes budskab er: - Blæs på, hvad din mand eller dine veninder siger. Stol på dig selv.

Beige gør ved gud ikke noget for nogen!

Sådan lyder et af de mange træfsikre guldkorn fra Lotte Freddie, som er citeret vidt og bredt.

Måske ved du ikke lige, hvor det er, du skal kende Lotte Freddie fra, men en hel modebranche er på fornavn med hende og taler om hende med den største respekt. Måske er du alligevel også faldet over noget, hun har skrevet, for hun har arbejdet som skribent i over 40 år og er også forfatter til f.eks. guidebogen "Mit Paris". Formentlig har du også set hende interviewet i blade og aviser eller radio og tv igennem årene, for hun er en klog dame med stærke meninger om mangt og meget. Også om andet end mode!

Stil har ingen alder: Få gode tips

I tyl på en hverdag

Lotte Freddie går ikke i ét med tapetet. Det har hun aldrig gjort. Og det har hun heller ikke tænkt sig at gøre, bare fordi hun er kommet op i årene.

På en almindelig hverdag kan Lotte Freddie f.eks. sagtens finde på at dukke op til et møde iført ankellang tylsnederdel.

Det ler hun også selv af og siger: - Ja, det kunne man ikke forestille sig for bare to år siden. Men sådan sker der hele tiden noget med mode. Blonder, broderier, bling-bling til hverdag. Det er også en helt ny måde at tænke på. Og jeg synes jo, det er vidunderligt!

Model til hun var over 40

Oprindelig var Lotte Freddie model. Hun levede af at være model og gå modeshows, fra hun var 18 år, til hun over over 40!

Da hun på et tidspunkt var konferencier ved et pelsshow, blev hun kontaktet af Berlingske Tidendes Annelise Bistrup, der spurgte, om hun kunne tænke sig at skrive om mode i Berlingske om søndagen. I første omgang takkede Lotte Freddie nej. Hun havde rigeligt med opgaver som model stadigvæk, ”og i øvrigt vidste jeg ikke, om jeg kunne sætte to ord sammen”, som hun siger.

Men da hendes daværende mand, som var fotograf, sagde: ”Du kan jo ikke blive ved med at være model for ever!”, kom hun på andre tanker. Og selv om der var gået et par måneder, da hun ringede og spurgte, om avisen stadig ville have hende, var svaret ja. Og til alt held viste det sig også, at modellen havde talent for at skrive.

Pensionistliv, nej tak

Startede i nyt job som 70-årig

Lotte Freddie nåede at være moderedaktør på Berlingske Tidende i 23 år. Da hun i en alder af 70 blev pensioneret fra avisen, fortsatte hun bare direkte videre med at skrive om mode på Børsen i ti år - i en nyoprettet stilling som moderedaktør dér. Og nu en alder af 82 er hun stadig aktiv på freelancebasis og har travlt som journalist og blogger.

Blæs på hvad de andre siger

Lotte Freddie slår glad og gerne - og igen og igen - et slag for, at vi skal stole mere på os selv og ikke være så optagede af, hvad omgivelserne måtte tænke og mene om os.

- Vi skal lære at være mere ligeglade med, hvad andre siger. Hvis du selv har en fornemmelse af, hvad der klæder dig, skal du da bare blæse på, hvad din mand eller dine veninder eller alle mulige andre måtte mene eller sige!

Drillet med langt hår og "strutskørter"

Hun fortsætter ærligt: - Jeg har selv en veninde, der synes, det er forfærdeligt, at jeg stadig har langt hår. Hun driller mig også med, at jeg går i korte kjoler med vidde, ”strutskørter” kalder hun det. Men jeg er bedøvende ligeglad. Hvis jeg synes, at noget tøj klæder mig, tager jeg det på, uanset hvad andre siger.

Læg makeup efter din alder

Man skal skille sig ud

- Jeg kan godt lide at have noget på, som ingen andre har, understreger hun også.

- Jeg gider under ingen omstændigheder at ligne alle andre. Det er der ingen, der skal. Man skal skille sig ud. Moden er faktisk til for at få det bedste ud af sig selv. Det er slet ikke meningen, at alle skal ligne hinanden!

At holde sig så godt

Hvordan hun holder sig så godt? Det spørgsmål får bare 82-årige Lotte Freddie til at slå ud med armene og sige:

- Jeg ved det ikke. Jeg gør ingenting. Jeg må bare være heldig.

Og så alligevel nævner hun hus og have som noget, der er med til at holde hende i gang og i form.

- Jeg passer min have. Og når jeg først er i gang med havearbejdet, er det en form for terapi. For når jeg ligger dér og roder, kan jeg ikke tænke på andet end de bede, selv om det virkeligheden også er frygteligt kedeligt.

- Jeg har også mit hus, som skal holdes. Der er hele tiden noget, jeg synes, jeg burde gøre. Og jeg vil nu sige, at det kræver noget sådan at kravle rundt og rense tagrender!

Også pailletter på en mandag

Bedste sundhedsråd

Lotte Freddies bedste sundhedsråd lyder ganske enkelt:

- Bliv ved med at være nysgerrig og interesseret i livet. Man må ikke holde op med at være nysgerrig. Hvis man holder op med det, er det hele forbi. Og sørg for at få din søvn!

Og så lige en: Det værste og det bedste?

Det bedste, man kan servere for Lotte Freddie, er... min venindes ostesoufflé. Den er noget så vidunderlig. Jeg elsker i det hele taget mad med varm ost.

Og det værste, Lotte Freddie kan få serveret, er... koriander. Hvis jeg får noget med koriander, er jeg nødt til at spytte det ud igen. Det smager af sæbe. Jeg kan simpelthen ikke spise det.

Fakta om Freddie

*Født 1935.

* Journalist og forfatter, bøger: ”Mit Paris”, ”Modens mestre" og ”Magtens mode”.

* Har to børn og fire børnebørn.

Læs hele interviewet med Lotte Freddie i sundhedsmagasinet "SUND hele livet", der udkommer sammen med SØNDAG i uge 23.

Læs også