https://imgix.femina.dk/media/article/pensionist_til_web.jpg
Karriere og penge

Pensionistliv, nej tak!

23. maj 2016
af Britta Bjerre
foto: Betina Fleron
Disse tre kvinder er alle over 70 år og elsker deres meget forskellige job så højt, at de ikke kunne forestille sig at indløse billet til pensionistlivet endnu. Og dermed er de billedet på en udvikling, som politikerne gerne ser: At vi bliver længere på arbejdsmarkedet. Mød Lis, Anita og Bente her.

Eksperter taler om, at vores arbejdsliv bliver forlænget. Disse tre kvinder er eksempler på den udvikling.

De er alle over 70 år og elsker deres forskellige jobs så højt, at de ikke kunne forestille sig at indløse billetten til pensionistlivet endnu.

Mit arbejde er min hobby

https://imgix.femina.dk/1_.jpg

Da Lis Holst fyldte 65, var der en, der sagde til hende:

"Er det ikke snart på tide, du begynder at blive pensionist?”

Men nej, det syntes Lis absolut ikke. Og det synes hun stadig ikke!

– Har du nogensinde hørt om, at ens arbejde bliver ens hobby?

Læs også om Janett, der ligesom Lis bliver gladere af at hjælpe andre

To dage om ugen tager Lis, der er psykoterapeut m.m., ind til København, hvor firmaet Holst & Holst har lokaler, og i ugens øvrige dage modtager hun klienter hjemme hos sig selv i hjemmet i Greve.

I virkeligheden er arbejdet mere end en hobby for Lis. Det er selve livet, det at møde mennesker, der har brug for hendes hjælp.

– Når mennesker kommer til mig og har det rigtigt dårligt, og jeg så kan være med til at få dem derhen, hvor de begynder at se lyset igen, det er fantastisk. – Det er så livgivende også for mig, når de en dag står i døren og siger tusind tak og vinker farvel og er nogle helt andre mennesker, end da de kom. Det kan jeg slet ikke undvære.

At arbejde er at leve

https://imgix.femina.dk/2_.jpg
Kunstmaler Anita Houvenaeghel er i en alder af 71 stadig så meget i ét med sit aktive arbejdsliv - hvorfor hun dog skulle lade sin alder spænde ben for det? Hun siger det selv, så det ikke er til at misforstå: – At holde op med at arbejde ville for mig være det samme som at holde op med at leve. Anita er heldig at have et godt helbred. Ofte er helbredet årsagen til, at folk oppe i årene stopper med at arbejde. – Jeg har skavanker, som de fleste i min alder vist har. Og så prøver jeg at lappe lidt på dem. Hvis jeg får ondt i ryggen, begynder jeg på fitness-træning, og når ryggen ikke gør ondt længere, holder jeg op med at træne igen, fortæller hun med latter. Læs også om, hvor meget en rank ryg betyder for dit helbred Det med at nyde sit otium og give helt slip på sit arbejde, det kan Anita slet ikke forestille sig.- At male er også at kæmpe. Og når jeg går her i mit atelier og kæmper, spekulerer jeg ikke et sekund på, om jeg skulle lave noget andet. Ikke et eneste sekund!

Jeg vil have min saks med i kisten

https://imgix.femina.dk/3_.jpg
Bente Jensen er 73 år og har drevet "Salon Bente" i Sulsted i Nordjylland i 54 år - foreløbigt. Og den friske damefrisør har tænkt sig at blive ved med saks, kam og curlere længe endnu. Helst lige til det sidste, lader hun forstå. – Jeg vil gerne dø med en saks i hånden. Jeg skal også have en saks med mig i kisten, for selvfølgelig skal jeg da klippe i mit næste liv! Læs også tre tips til, hvordan du plejer gråt hår For Bente er hendes arbejde også hendes liv. Hun indrømmer gerne, at hun er træt efter en lang arbejdsdag. Men som hun siger: – Det er en dejlig træthed. Jeg har set mennesker og talt med mennesker. Det er også en stor glæde at være en del af. Bente synes, at det, hun er selvstændig med egen forretning, hører med til historien om, at hun som 73-årig vælger at fortsætte med at arbejde: – Jeg ved ikke, hvordan jeg ville have det, hvis jeg var ansat et sted og skulle ud og stå og vente på en bus i al slags vejr for at komme på arbejde. Så er jeg ikke sikker på, om jeg stadig orkede.

Læs også