https://imgix.femina.dk/media/sondag/2013/08/artikler/ryg-612x325.jpg
Krop & velvære

Det betyder en rank ryg for dit helbred

6. august 2013
af Lisbeth Madsen Newsdesk
Døjer du ofte med en oppustet mave, inkontinens eller hovedpine, så kan du måske takke en sammenfalden holdning for ubehagelighederne

Rigtigt mange mennesker sidder eller går med en dårlig holdning. Og det er ikke kun ryggen, der lider under en ringe positur. Det kan have mange andre negative helbredseffekter på kroppen, også nogle som måske kommer som en overraskelse for dig.

Nyhedssitet Dailymail.co.uk har fundet flere undersøgelser og talt med fagfolk, som viser, at hvis du ikke har en rank ryg, hvor du aktiverer din muskulatur og holder din rygsøjle i en optimal bøjning, så vil dine indre organer og dit kredsløb lide under det. Så der er al mulig grund til at arbejde på at rette dig op, når du går, og når du sidder foran en skærm.

Her er nogle af de mest overraskende og negative konsekvenser ved en dårlig holdning, som Dailymail.co.uk beskriver:

Giver forhøjet blodtryk
En nyere undersøgelse fra Univesity of Leeds viser, at cellerne i nakken giver besked til det område i hjernen, der regulerer blodtrykket, når vi bevæger nakken. Men hvis du sidder og falder sammen eller ikke har en ret ryg, når du går, så klemmer du disse celler og skader dem i værste fald. Det kan give problemer med at regulere blodtrykket, forklarer Professor Jim Deuchars, der er leder af undersøgelsen.

Læs også om hvorfor det er vigtigt at strække dine brystmuskler

Resulterer i inkontinens
Din rygsøjle skal have en krumning, der får den til at ligne lidt et S. Hvis du falder sammen, vil den i stedet ligne et C. Det giver et unaturligt pres på din indre organer og kan få dem til at falde ud af position. Især hvis du oven i købet har slap mavemuskulatur. Fysioterapeut Ruth Sapsford fra University of Queensland har lavet en undersøgelse, der viser, at bl.a. kvinder, der lider af stressinkontinens, hvor man tisser lidt fx under nys eller løb, har en mindre bue i deres nederste del af rygsøjlen end andre. Hun forklarer, at presset fra din overkrop, når du falder sammen, lægger sig på blæren og den muskulatur, der ellers skal holde dig fra at småtisse, når du er aktiv.

Forværrer din astma
Hvis du lider af astma, er det særligt vigtigt, at du retter dig op, forklarer professor Stephen Spiro fra British Lung Foundation. En dårlig holdning klemmer dine lunger sammen, og gør det rigtigt svært for dig at lave dybe og gode vejrtrækninger. Astmatikere vil ifølge professoren opleve, at de har endnu sværere ved at trække vejret, hvis de falder sammen.

Giver hovedpine
Munder din arbejdsdag ofte ud i en dundrende hovedpine, så er det en god idé, at du retter opmærksomheden imod din holdning. Både når du sidder, og når du er oprejst. Osteopat Robert McCoy forklarer, at når vi sidder og falder sammen, så har vi en tendens til at stikke kæben og hagen frem for stadig at kunne se skærmen ordentligt. På den måde lukker du af for blodgennemstrømningen i nakken, og samtidig spænder din nakkemuskulatur op og får den såkaldte trigeminalnerve til at sidde i klemme. Og det kan forårsage en slem hovedpine.

Gør dig oppustet
Hvis du synker sammen i ryggen, er der mindre plads til din mavesæk og dit fordøjelsessystem. Det betyder, at du kan føle dig mere oppustet, når du har spist. Det forklarer Michael Mendall, der er mave-tarmlæge ved Croydon University Hospital. Han har flere gange kunnet diagnosticere osteoporose (knogleskørhed, red.), fordi det første tegn har været oppustethed.

Få 6 gode råd til at undgå ledsmerte

Læs også