Kranio-Sakral terapi
Selvudvikling

Hvad er Kranio-Sakral terapi?

4. august 2011
Torsdag, 4. august 2011 - 0:00 - af Ilona Suonperä Jacobsen. Foto: shutterstock
Kranio-sakral terapi er en velkendt alternativ behandling i USA, Tyskland og England, og som er ved at vinde indpas i Danmark. Men hvad kan denne behandling? Vi har spurgt Marianne Månsson, som er kranio-sakral terapeut.

Hvad er kranio-sakral terapi?

Kranio-sakral terapi er en behandlingsform, der foregår ved hjælp af nænsomme berøringer omkring især kranie, rygsøjle og korsben, som på latin hedder sacrum - deraf navnet. Hensigten er at fjerne spændinger og blokeringer i kroppen, der hindrer bl.a. centralnervesystemet i at fungere optimalt med negative konsekvenser for både det fysiske og psykiske velbefindende. Behandlingen støtter kroppens evne til at helbrede sig selv.

Hvad kan skabe blokeringer?

Ophobet stress, ubehagelige oplevelser, ulykker, sygdom, operation, chok eller fysiske skader, f.eks. efter biluheld eller efter at have knaldet hovedet mod en skabslåge. Ubehag eller smerte gør kroppen forskrækket, så den spænder op. Det kan hæmme den naturlige forskydelighed mellem kraniets knogler og den rytmiske strøm af hjernevæske gennem centralnervesystemet, der bidrager til dets funktion og dermed vores velbefindende.

LÆS OGSÅ: Udover kranio-sakral terapi kan du også prøve andre former for alternativ behandling

Hvordan foregår det?

Man ligger på en briks knap en time, fuldt påklædt, mens terapeuten nænsomt hjælper kroppen til at slippe spændinger og blokeringer. Bagefter kan man føle forbigående træthed, som er et tegn på, at kroppen begynder at slippe sine problemer.

Hvad kan det hjælpe mod?

Terapien er velegnet til at sænke kroppens stress-niveau og afhjælpe hovedpine og migræne, angst, uro og søvnbesvær, svimmelhed, smerter i nakke, skuldre, ryg og bækken, piskesmæld, forhøjet blodtryk, tænderskæren, gigtsmerter, hormonelle forstyrrelser, koncentrationsbesvær og nedtrykthed.

LÆS OGSÅ: Føler du dig træt hele tiden? 7 veje til mere energi - indefra

Hvor mange behandlinger skal der til?

Man skal regne med i hvert fald tre behandlinger for at slippe af med et specifikt problem. Skyldes problemet overbelastning, som kroppen fortsat udsættes for, kan det være nødvendigt med jævnlige behandlinger.

Marianne Månsson er fysioterapeut og uddannet kranio-sakral terapeut fra College of Cranio-Sacral Therapy i London, hvor hun også har undervist. Hun har nu fået den toårige uddannelse til Danmark. Marianne Månsson modtager klienter på Sjælland. Du kan finde en behandler nær dig på www.kstforeningen.dk

Læs også