https://imgix.femina.dk/media/stressigenprim.jpg
Selvudvikling

Gider du heller ikke stresse?

3. januar 2013
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Det er ikke så underligt, at ’mere tid’ står øverst på listen over nytårsforsætter. Næsten en halv million danskere oplever dagligt stress-symptomer, men der er heldigvis hjælp at hente, så du undgår at slæbe dig igennem endnu et stress-år.

Mere motion, mindre alkohol, færre cigaretter. Der er nok at vælge i mellem, når de gode intentioner og håb om et bedre nyt år skal sættes. Øverst på listen over danskernes ønsker for året handler nu hverken om løberuter, promiller eller tobak for en skilling - men 'mere tid til familie og venner'. Dét skriver netodoktor.dk, der i samarbejde med stress-coach Inger-Merete Bruhn giver dig et par gode anti-stress-råd med på vejen.

Mærk efter!
… det lyder måske som en kliche´, men er ikke desto mindre nødvendigt. Og hvad kan klare tankerne bedre end en gåtur? Gå en tur i naturen eller sæt dig en stille stund og mærk efter, hvordan du har det, og hvad du ønsker dig, lyder rådet fra stress-coachen. Flyt fokus fra hovedet, og mærk efter i maven. Hvis du er rigtig stresset, føles det ofte ikke godt i maven.

Test dit stress-niveau!
Sjovt er det ikke, især ikke, når man ved, den er gal … men få svesken på disken én gang for alle med en af de utallige stresstests på nettet - på f.eks. www.bcoaching.dk. Symptomer og tanker, du allerede kender, vil stå sort på hvidt, og du vil hurtigt få bekræftet dét, du egentlig allerede vidste … at søvnløse nætter, kortere lunte, trykken for brystet og meget andet ikke er normalt.

Motion!
Og vi ved det jo godt ... motion er bedre mod stress end det meste medicin. For at sænke stressniveauet kan du motionere hver dag, slappe af mentalt, få et godt grin, holde fri nogle timer, før du skal sove - og lave noget du kan lide, så du sover bedre.

Planlægning er vejen frem!
Det lyder måske underligt, men det er på tide, du holder igen med alle dine andre møder og husker at booke et møde med dig selv! F.eks. kan du lave den aftale med dig selv, at 'I' mødes en time hver eneste søndag. Dér mærker du efter: hvornår går det med at undgå stress i hverdagen. Evaluer hver uge, og lav om på tingene, ugen, planerne, hvis det virker uoverskueligt. Skridt for skridt kan du snige dig udenom stress, mener stress-coachen og netdoktor.dk.

Mere planlægning …
Don't work harder, work smarter! Effektivitet kommer ikke nødvendigvis af hårdt arbejde, men ved at arbejde smartere. De gode valg skal træffes på forhånd, ligesom planlægningen i det hele taget - og på den måde får du mest ud af din tid. Når du først står midt i situationen, er det alt for nemt at komme til at stresse.

De stressende fakta:

35.000 danskere er sygemeldt pga. stress - hver dag

430.000 danskere - svarende til 10 - 12 % har stort set symptomer på alvorlig stress hver dag.

250.000 - 300.000 danskere lider af alvorlig stress.

500.000 danskere føler sig udbrændte på jobbet

Det 'koster' - 1 1/2 million ekstra fraværsdage , 30.000 hospitalsindlæggelser , 500.000 kontakter til egen læge
....og 1400 menneskeliv!

Kilde: Stressforeningen.dk

Sådan holder du dit nytårsforsæt!

Du skal ville det! Føl efter med hjertet og brug ikke hovedet, for så dropper du det igen!
Sæt realistiske og overkommelige mål. Dit mål skal være så konkret som muligt. Sig f.eks. at du vil tabe dig tre kilo før d.1.maj i stedet for, at du bare vil tabe dig.
Fokuser på det, du gerne vil opnå i stedet for det, du vil undgå.
Visualiser målet - forestil dig f.eks. en slankere udgave af dig selv
Planlæg det nøje. Du skal vide, hvad du vil gøre i forskellige fristende situationer.
Få støtte fra din omverden
Drop den dårlige samvittighed, hvis du falder i enkelte gange
Vurder dine fremskridt og ros dig selv for de mål, du når.

Kilder: Stress-coach Inger-Merete Bruhn, Netdoktor.dk

Top 10 over nytårsforsætter

1.Bruge mere tid sammen med familie og venner
2.Dyrke mere motion
3.Tabe de overflødige kilo
4.Holde op med at ryge
5.Drikke mindre alkohol
6.Få styr på økonomien
7.Lære noget nyt
8.Hjælpe andre
9.Blive organiseret

Kilde: About.com/netdoktor

"Hold fast i dit nytårsforsæt - med hypnose!"

"Sådan bli'r 2013 DIT år!"

"Hvad nu, hvis. .." - læs Pernille Aalunds drømmende klumme her

Udsalg i Shoppen! Se her!

Læs også