https://imgix.femina.dk/media/nytaarprim.jpg
Selvudvikling

Sådan bli’r 2013 DIT år!

12. december 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Ikke ét ord om nytårsforsætter - endnu! For det er meget mere end luftige champagne-løfter, der skal til, hvis 2013 skal lykkes. Du skal ha’ en vision for året …

Klap lige hesten, når listen med uoverskuelige og nærmest uopnåelige nytårsforsætter kommer på bordet. Det er ikke noget ved at sætte mål, der alligevel ikke lykkes og i stedet sætter sig som dårlig samvittighed og endnu et "nå, det blev så heller ikke år, jeg nåede det." Læg hellere en langsigtet plan, sæt dig nogle delmål og slå fast, at dine mål for de næste år er en del af noget større, der flasker sig senere, og som slet ikke bare handler om det kommende år. Processer tager nemlig tid, siger psykolog Mette Holm til Oestrogen.

Læg en femårsplan
"2013 kan ikke redde dig, men det kan vise dig en retning og gi' dig nogle pejlemærker, hvor du kan se resultaterne senere hen," siger Mette Holm. Resultater tager tid, og det er vigtigt at skrive sig bag øret, inden barren bliver sat alt for højt, og skuffelsen og fiaskoen nærmest er givet på forhånd.
"Du kan nå meget mindre, end du tror på et år, men til gengæld kan du nå langt mere, end du tror, på fem år … og de hurtigt satte nytårsforsætter er ofte dem uden dybde og klang, hvor en vision er en mere avanceret for nytårsforsæt med bund i," siger hun.

Fokus fremfor kaos
Og det er ikke nok at vide, hvor du måske vil være, og hvor du under ingen omstændigheder vil være i dit liv. Du skal ha' øjnene stift rettet mod fokus for at undgå kaos, og med dine pejlemærker undgår du en hel masse unødig støj.
"Min erfaring er, at når folk vil flytte sig, ved de, at de vil væk, hvad de ikke vil være i, og hvem de ikke vil være, men en del af mine klienter aner ikke, hvor de vil hen, hvordan de kommer derhen - og hvem de gerne vil være. Men målene skal være realistiske, og man skal være motiveret for at kaste sig ud i forandringerne - uanset, hvilke det måtte være."

Kognetiv terapi flytter energien
For målene er jo ikke bare små ønsker og planer. Det er i virkeligheden løfter, du giver til dig selv - og den slags skal jo helst overholdes. Også når det bliver marts måned. En god måde at gøre dét på er, at du - når du har defineret dine mål og delmål - forestiller dig, at du allerede er i mål.
"Lad os forestille os, at det ikke er i fremtiden, men lige nu og her, du er, hvor du gerne vil være. På den måde skifter du energien ud og tiltrækker dét, du ønsker dig," siger Mette Holm.
"Jeg er f.eks. en anden type leder, når jeg tænker på min virksomhed som velfungerende og sund, end når jeg stresser over momsregnskaberne, og sådan er det også i kærlighedslivet … det er kognitiv terapi - hvor dét, du tænker, kommer til at afgøre dine følelser, og dine følelser danner baggrund for dine handlinger, så hvis du tænker, at alt er noget rod, kan det lettere blive en selvopfyldende profeti."

Værdier og visioner!
Så langt, så godt, men hvordan gør man sine tanker til handlinger og sine visioner til virkelighed? Man tænker sig om og finder sine livsværdier. Hvad er det allervigtigste i dit liv, hvilke forandringer skal ske i dine nære relationer - eller måske karrieremæssigt - det kommende år?
"Livsværdierne skifter efter omstændighederne i vores liv, og hvis vi skal nå vores mål, skal vi sige: næste år vil jeg, skal jeg, gør jeg … og så handler det om vigtige værdier og ikke om løse og lette nytårsforsæt," siger Mette Holm.
Og visionen kan du vise … med et billede, et visionboard, et par fotos af en stemning, du gerne vil være i - eller et stærkt citat, der hænger på væggen og minder dig om din vision.
"Et billede siger mere end 1000 ord og kan være med til at genkalde følelsen af, hvad din vision er. Men det skal være lækkert at se på, for du skal kunne holde ud at se på det hele året ud, hvis alt går efter planen …"
Held og lykke med DIN vision … hvad end den måtte være! Godt nytår!

Læs også