Selvudvikling
23. juli 2012

Gi’ syge børn smilet tilbage

Lige nu er der ikke meget at grine af for de syge børn på landets hospitaler. For deres bedste ven - dén der gør det utrygge og dramatiske ophold lidt lysere - er ved at blive sparet væk. Men du kan være med til at gøre en forskel!
Af: af Malene Fich Weischer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/juli/klovne-prim.jpg

foto: Danske Hospitalsklovne

Prøv at forestille dig, at du pludselig en dag bliver alvorligt syg og med huj og hast skal indlægges og i gang med at længerevarende sygdomsforløb. Forestil dig de følelser, der løber igennem dig: Du bliver bange, utryg, ved ikke hvad fremtiden byder, har måske smerter, kan ikke finde ro, savner dine ting, dine venner, din familie og din hverdag.

Prøv så at forestille dig, at du er et lille barn, der oplever det samme.

Et lille barn, der oven i alle de andre følelser, ikke rigtigt forstår, hvad der sker og hvorfor mor og far græder hele tiden.

Hospitalsklovnene hjælper
Alle de følelser kender den lille græsrodsorganisation Danske Hospitalsklovne alt til. For der går nærmest ikke en dag uden de får breve og tilkendegivelser fra de familier, som har oplevet hvor meget hospitalsklovnene egentlig betyder for de børn, som bliver indlagt - især dem med alvorlige og lange sygdomsforløb.

Mere end sæbebobler og ballondyr
"Jeg tror, at rigtig mange mennesker, som ikke har haft berøring med en hospitalsklovn, tænker at det jo bare handler om at puste sæbebobler og lave ballondyr, og at det da ikke er noget, man kan tage særlig alvorligt", fortæller Kenneth Øhrberg, direktør for Danske Hospitalsklovne til Oestrogen.dk.
"Men de har en ekstrem stor betydning for børnene. De møder børnene på deres niveau og bliver hurtigt deres fortrolige ven, som kommer flere gange om ugen".

En historie fra det virkelige liv...

Hej

Min søn Victor på 8 år har de seneste 3 år kommet henholdsvis på Skejby, Århus kommune hospital og Rigshospitalet og har ved hvert ophold haft besøg af hospitalsklovne.

Victor er 4 gange blevet opereret for en hjernesvulst. Det seneste møde med hospitalsklovene på Riget var det mest bevægende, fordi Victor efter operationen vågnede op uden sprog og lam i højre side og var bare trist og skreg for det meste bare nej nej.

Efter 5 dage fik vi besøg af hospitalsklovnene, hvilket var en kæmpe gave, da de fik det første smil frem og glæde og liv i hans øjne. At se sit barn smile og være lidt glad igen midt i al sorg og uvished er en ubeskrivelig følelse og øjeblikket glemmer jeg aldrig.

Så længe ens barn er glad, så er det hele til at holde ud. Så af hele hjertet tak for at hospitalsklovnene findes - I gøret fantastisk arbejde.

Vh Trine

En fortrolig ven
For de helt små børn kan klovnene lave sjov og på den måde gøre, at de ikke er så bange og at de ikke kun identificerer hospitalet med noget utrygt. For de større børn kan klovnen blive en person, som de betror sig til. Lige som for alle os andre kan det nogle gange være rart at tale med en, som man ikke er direkte i familie med. At tale med en ven. Og det har børnene også brug for, de har bare ikke så mange muligheder for det og da slet ikke, hvis de ligger indlagt i længere tid.

Børn fortæller ikke alt til forældrene
"Dertil oplever vi, at mange børn med alvorlige sygdomme ikke fortæller deres forældre, hvis de f.eks begynder at få ondt igen. De ved jo, at deres mor og far bliver kede af det, og derfor holder de det hellere for sig selv", fortæller Kenneth Øhrberg videre.
"Men klovnen kan de godt fortælle det til. Det er jo en slags neutral person. En ven, som ikke er direkte forbundet med forældrene, og i og med at vi har rapporteringspligt, så fortæller klovnene det selvfølgelig videre til lægerne. Ellers fik de det måske aldrig at vide".

Farvel til klovnene
Når man hører om de mange ting, som klovnene rent faktisk gør for børnene og hvor meget, de betyder for dem, så er det direkte brutalt samtidig at høre, at sådan kommer det ikke til at være fremover.
Hospitalsklovnene modtager ingen offentlige tilskud, men får udelukkende penge fra private, virksomheder og fonde - og de kan mærke, at finanskrisen får os alle til at holde igen med pengene.

Derfor står de nu for at skulle skære næsten halvdelen af deres aktiviteter væk - hvilket vil betyde langt, langt mindre tid sammen med børnene. Og det synes vi her på oestrogen er nærmest ubærligt.

… Men du kan hjælpe!
Har du det på samme måde så gør ligesom os, og gi' en skærv til klovnene. Du kan gøre det på flere måder:

* Enten kan du sætte penge direkte ind på Danske Hospitalsklovnes konto: Reg.nr. 3201 Kontonummer 3402274786

* Eller du kan sende en SMS med teksten klovn150 til 1919 og på den måde bidrage med kr. 150,-.

Læs meget mere om de Danske Hospitalsklovne her

Se filmen om Thomas, som har en tumor i hjernen (men heldigvis lever i dag), og som fortæller om den vigtige rolle, klovnen har haft for ham

Tjek også artiklen "Kan dit hjerte genbruges" her

Eller Pernille Aalunds klumme "Med livet som indsats"

Læs også