Fiona
Selvudvikling

Fiona, 14 år: "En gang ønskede jeg altid at blive tynd, når jeg fandt en firkløver"

19. juli 2019
af Michelle Løvstrup Thejls og Josefine Gammelgaard
Foto: Marie Hald
Den unge generation får konstant at vide, at de har alle muligheder, og alligevel føler de sig ikke altid tilpas. Her kan du møde 14-årige Fiona, der fortæller, hvordan det er at være ung i 2019.

femina fokus

De føler sig pressede, forkerte og ensomme. Den unge generation har mange muligheder, men en stor del af dem føler sig alligevel ikke tilpas. De skal præstere i skolen og på de sociale medier, have både gode venner, kæreste og et udseende, de selv er tilfredse med. I disse uger sætter vi fokus på de unge – til tider – ulykkelige piger og ikke mindst på, hvordan vi kan bidrage til, at de får bedre liv.

Fiona har gode veninder og en sød kæreste, men tanker om fremtiden og kroppen fylder ind imellem hovedet. Er du glad for at gå i skole? – Ja – jeg er ikke stræber, men jeg kan godt lide skolen. Alle pigerne i klassen er tit sammen, så det er dejligt. Vi får ikke karakterer før næste år, men vi har selvfølgelig nationale tests, og vi er allerede delt lidt op på den måde, at det altid er de gode, der bliver spurgt, om de vil være sammen i gruppearbejde. Jeg vil nok sige, jeg selv er en mellemting. Jeg ved, det hele ændrer sig i 9. klasse og gymnasiet, for det bliver hårdt. Er det noget, du bekymrer dig om? – Ikke så meget det med karaktererne, men lidt det med vennerne. Jeg har altid været lidt populær, og jeg kan godt være nervøs for, at det bliver svært at snakke med nogen, når jeg starter på gymnasiet. Jeg er en lidt akavet person, når der er mange mennesker.
Hvad er dit forhold til sociale medier? – Jeg bruger meget Instagram, og jeg kan godt lide at lægge ting op - billeder andre har taget af mig, hvor det ligner, at ”det ikke er meningen” eller ikke er opstillet. På Snapchat er der en ny trend, hvor man kan stille hinanden anonyme spørgsmål, det er også populært. Man kan godt være bange for at få hate. Jeg har ikke fået noget, men det har nogen. Hvor mange timer om dagen bruger du på sociale medier? – Lidt for mange! Der er mange, der bruger det konstant. Faktisk prøvede jeg en gang at gå en måned uden Instagram, fordi jeg synes, vi var lidt for meget på. Mine veninder var også med, men det var virkeligt svært. Bliver du påvirket af det, du ser på Instagram? – Ikke så meget, men der er nogle af mine venner, der ser billeder af bloggerne og peger på deres maver og siger ”ej, hvor er jeg tyk”. De piger, der gør det, er tit nogle piger, der er virkelig slanke og pæne. De meget tyndere end mig, og så føler man sig måske lidt fed, når selv de siger sådan noget. Men jeg synes, jeg er god til at lægge det fra mig. Fylder det meget om man er tyk eller tynd? – Naaarh … Jeg kan godt være lidt bange for, om jeg bliver tyk. Jeg ved godt, det er skørt, men mine veninder er alle slanke. Det handler ikke kun om at være tynd, man skal også have en god røv. Det er mest os piger, det er vigtigt for. Drengene er stadig barnlige, så de tænker ikke så meget over det. En gang ønskede jeg altid at blive tynd, når jeg fandt en firkløver. Hvordan har du det med dig selv? – Jeg har det helt fint. Jeg føler ikke, jeg er hverken grimmere eller pænere end andre. Jeg tænker ikke så meget over det. Kun lidt, når jeg er alene - så kan jeg godt føle mig grim og nærmest finde ting, jeg ikke kan lide, som for eksempel min hånd – jeg synes, jeg har pølsefingre. Hvad gør du, når du tænker sådan? – Jeg prøver bare at lægge det fra mig. Alle kan selvfølgelig have en dårlig dag, men så tager jeg noget mascara på, og så går det nok. Fiona Fragtrup, 14 år. Går i 7. klasse og bor sammen med sin søster på skift hos sine forældre i København. LÆS OGSÅ:

Karla, 11 år: "Jeg ved godt, at dem der driller, har det svært med sig selv, men jeg bliver alligevel ked af det"

Helene, 16 år: ”Det er hårdt skulle leve op til kravene”

Mathilde, 20 år: ”Jeg føler, jeg hele tiden skal noget”

Sabina, 20 år: ”Jeg får tit at vide, at jeg er for hård mod mig selv”

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også