https://imgix.femina.dk/media/014304b1826046a5a74f1de25b2df27d.jpg
Selvudvikling

Find lykke i dig selv

11. november 2009
af Lise Grosmann
Foto: Istock og Scanpix
Du kan gøre meget for at give lykken en større plads i dit liv, og det starter i dig selv - lige nu.

Hvis bare jeg vandt i lotto. Hvis bare jeg havde en større lejlighed. Hvis bare jeg var tyndere. Hvis bare jeg havde en sød mand, SÅ ville jeg være lykkelig. Eller hvad? Spørger man tidens trendy lykkeforskere eller Hans Hellighed Dalai Lama, så er svaret nej. De er enige om, at ydre betingelser har ringe betydning for, om vi oplever lykke.

Lykke er ikke lørdagslotto

Dalai lama

Lykken er medfødt. Den er en sindstilstand og uafhængig af ydre omstændigheder. Det er ikke lørdagslotto eller match.com, vi skal satse på for at støde ind i lykken. Alt tyder på, at ligegyldigt hvor vi søger, så havner vi altid samme sted - nemlig på vores genetiske lykkeniveau. Undersøgelser viser, at mennesker, der har vundet store gevinster, mindre end et år efter at have modtaget den potentielt livsforandrende pengepose ikke er mere lykkelige end mennesker, der ikke har vundet. Efter et stykke tid føles det nye store hus og bilen naturligt, og så begynder man at længes efter noget mere og noget større, men ak, det generelle lykkeniveau forbliver det samme.

Det starter med dig selv
Hvis man tæller antallet af lykke- coach-bøger, der lover at bringe os lykke, så burde vi være lallelykkelige i dette land. Men hvor selvudviklingslitteraturen hidtil har dyrket individet og egoet, går trenden nu mod fællesskab med og ansvar for vores medmennesker, uden hvem vi intet ville være. Det handler om at nå til oplevelsen af, at det, du giver ud, er det, du får tilbage. Ifølge lykkeoraklet Dalai Lama er kærlighed til andre og respekt for deres rettigheder og værdighed alt, hvad vi behøver. Gennem venlighed, varme, ærlighed, sandhed og retfærdighed over for andre sikrer vi vores egne interesser. Det er blot sund fornuft, at det er umagen værd at tage hensyn til andre. Man må selv træffe en beslutning om at finde indre glæde og acceptere, at lykken kun findes i nuet. Træffer man det valg, opdager man, at det er muligt. Men også, at det ikke er noget, andre kan gøre for én. Det starter med dig selv.

Læs også:
Forandring fryder

Forstå dig selv og din partner

Bliv lykkelig i morgen

Læs også