par kærlighedssprog
Kærlighed og sex

Find dit kærlighedssprog og styrk dit parforhold

6. november 2021
af Johanne Klindt Gahrn og redaktionen
Udgivet første gang 6. november 2017. Foto: Shutterstock
Kender du dit eget og din partners kærlighedssperog? Ikke to mennesker er ens, og måske er du helt forskellig fra din partner. Vi har snakket med parterapeut Karen Østergård om, hvad kærlighedssprog betyder for parforholdet. Bliv klogere her!

Synes du ikke, din kæreste giver dig nok opmærksomhed i hverdagen, eller føler du ikke, at det bliver værdsat, når du for tredje gang i træk tager opvasken?

Måske er det fordi, du og din partner taler forskellige kærlighedssprog. Altså at I har forskellige måder at vise og forstå kærlighed på.

Det er ikke unormalt at tale forbi hinanden i et forhold, men ifølge parterapeut Karen Østergård kan det være en god idé at blive bevidst om sit eget og sin partners kærlighedssprog. Det kan nemlig styrke forholdet.

Hvilke kærlighedssprog findes der?

Ifølge forfatteren til bogen ”Kærlighedens 5 sprog” Gary Chapman, findes der fem forskellige kærlighedssprog, der hver især siger noget om, hvordan vi bedst forstår og sætter pris på kærlige handlinger.

Kærlighedssprogene siger altså noget om, hvordan du udtrykker kærlighed, men i høj grad også, hvad du opfatter som kærlighed fra andre.

De fem kærlighedssprog er:

  1. Fysisk berøring
  2. Anerkendende ord
  3. Tid med hinanden
  4. Tjenester
  5. Gaver

Kilde: Gary Chapman, ”Kærlighedens 5 sprog”

Mange vil nok mene, at alle fem ting har en eller anden form for værdi, men når det kommer til kærlighedssprog, har vi alle én måde, vi bedst forstår kærlighed på – et primært kærlighedssprog. Og den betragtning er Karen Østergård enig i.

Kan man have flere kærlighedssprog?

- Som jeg oplever det, så har man ét primært kærlighedssprog og et eller to sekundære. Det betyder ikke, at man for eksempel ikke kan lide at få gaver, hvis ens kærlighedssprog er fysisk berøring, men man vil ikke lægge mærke til det som udtryk for en kærlig handling på samme måde, som man vil med et kram, siger hun.

- Hvis man ikke sender på samme frekvens, vil det betyde, at der er færre kærlighedshandlinger i forholdet, man opfatter, og det betyder igen flere misforståelser. I yderste konsekvens kan det betyde, at man ikke føler sig elsket af den anden. Også selvom det ikke er tilfældet.

Og det er netop dér, det bliver vigtigt at kende sit kærlighedssprog. Hvis de handlinger du eller din partner gør af kærlighed ikke bliver modtaget sådan, vil begge stå tilbage med en følelse af at blive misforstået, eller slet ikke at blive set, og det kan være en udfordring for parforholdet.

Hvorfor taler I forbi hinanden?

På samme måde som en kineser og russer ikke umiddelbart forstår hinanden, kan det også være tilfældet, hvis du og din partner ikke taler det samme kærlighedssprog. Men hvordan kan det være, at flere par går skævt af hinanden? Karen Østergård mener, at det skyldes en helt almindelig menneskelig mekanisme.

- Vi mennesker har det med at projicere vores egne behov og følelser over på andre. Vi giver dét, vi selv sætter pris på, fordi det er det, der ligger os naturligt. Hvis man selv lægger stor vægt på gaver, vil man derfor også være mere tilbøjelig til at give andre gaver. Men hvis den anden ikke har gaver som kærlighedssprog, bliver det ikke modtaget, og så falder det til jorden. Intentionen bliver ikke opfattet.

Hun forklarer fortsat, at det derfor kræver, at vi er opmærksomme på, hvad vores eget kærlighedssprog er, hvis vi skal kunne se udover egne behov, og i stedet sætte os ind i vores partners.

Karen Østergård understreger, at begge parter er nødt til at finde ud af, hvad der har betydning for dem hver især, og derefter kan man sætte sig ned og snakke om, hvordan man kan imødekomme hinandens behov.

Hun foreslår, man tager en aften, hvor man sætter tid af til at hygge sig, lære hinanden bedre at kende og snakke om, hvad man kan gøre for at opfylde den andens kærlighedsbehov.

- Det vigtige er, at hvis man finder ud af, at ens partner har et andet kærlighedssprog end en selv, skal man ikke bruge det til at slå hinanden oven i hovedet med. Man skal have respekt for, at man kommer fra hver sit sted, og man skal være åben over for den andens behov. Også selvom det ikke er ens egne.

par

Selvom det måske ikke føles naturligt at kramme og kysse meget for en selv, kan det være en god ide at gøre det alligevel, hvis det er noget, din partner efterspørger. For det viser netop, at du er villig til at investere i din partner og i jeres relation.

- Det giver en ekstra effekt, hvis man ved, den anden gør noget, som ikke ligger helt naturligt for ham eller hende. Det forøger faktisk glæden i det, siger Karen Østergård.

Hun gør det dog klart, at det at kende og bruge kærlighedssprog ikke kan stå alene.

- Det er ikke en grønspættebog det her, forstået på den måde, at man ikke bare kan sætte sig ned og snakke kærlighedssprog, og så forvente at det hele kører. Sådan fungerer det ikke, men det kan bruges som et redskab til at styrke parforholdet.

- Det er vigtigt at huske, at uanset hvad, så kan man aldrig give et andet menneske ansvaret for ens lykke i et parforhold. Man har selv ansvaret for at fylde sin egen kærlighedsbeholder op, så man også har noget at give tilbage af. Man kan ikke fyldes op udefra.

Hvordan ved man hvad ens kærlighedssprog er?

1. Kærlighedssprog - Fysisk berøring: Du sætter stor pris på, at folk rører ved dig, og kram, kys og intimitet er vigtigt for, at du føler dig tæt med en partner.

2. Kærlighedssprog - Anerkendende ord: Du bliver ekstra glad, når nogen for eksempel roser dig for dit arbejde eller dit udseende. Det betyder meget for dig at blive bekræftet af dem, du holder af.

3. Kærlighedssprog - Tid med hinanden: Du elsker at bruge tid med dem, du holder af. Om det er at gå en tur i skoven, se en film sammen eller noget tredje er underordnet, men samvær og udelt opmærksomhed gør dig glad.

4. Kærlighedssprog - Tjenester: Du føler dig set, hvis din kære tilbyder at køre dig til toget eller give en hånd med en opgave, du har svært ved at overskue. Når nogen hjælper dig, viser det at vedkommende holder af dig.

5. Kærlighedssprog - Gaver: Du føler dig set og elsket, hvis en nær relation forærer dig en gave. Hvis du får en gave viser det, at der er en, der tænker på dig, og det nyder du.

Hvis du stadig synes, det er svært at vurdere, hvad dit primære kærlighedssprog er, kan du tage denne test, og få svar på, hvad der er vigtigst for dig, og hvilke af kærlighedssprogene, du har sværere ved at forstå.

Læs også