Par skændes
Kærlighed og sex

"At et par ikke skændes, er ikke lig med, at de har et fantastisk forhold"

20. december 2021
af Sara Skaarup
Foto: Shutterstock
Nogle par skrinlægger konflikter med "make-up-sex”. Det er skønt – men det er stadig en nødvendig parkompetence at kunne have en konflikt, siger sexolog Sara Skaarup.

Et par sad foran mig i klientlokalet – en mand og en kvinde. Han var tydeligt mere interesseret i at befinde sig i terapirummet end hende, der foldede armene over brystet og sagde:

“Jeg forstår dybest set ikke, hvorfor vi sidder her. Jeg synes, vi har det godt. Vi skændes aldrig”.

Jeg nåede ikke andet end at hæve øjenbrynene, fordi det nu var ret tydeligt, at så godt havde de der heller ikke, før manden tog ordet.

“Det er jo netop det. Vi kan faktisk ikke tale om noget som helst konfliktfyldt. Det nægter du”.

“Hvad er der at tale om? I det store hele er vi jo enige. Du får ret, og jeg får fred”, responderede kvinden. Og så var vi ligesom i gang.

Jeg har ofte mødt mennesker, der opfatter et parforhold, hvor ingen hæver stemmen, som et harmonisk parforhold. Men at et par ikke skændes, er ikke lig med, at de har et fantastisk forhold.

Et totalt fravær af konflikt er nærmere tegn på følelsesmæssig undvigelse og konfliktskyhed. Det kan også indikere en mangel på reel interesse i forholdet.

Manden i dette forhold fortalte da også, at hustruens uvilje til at diskutere var ved at drive ham til vanvid.

Et andet par, som var forbi mit terapirum, havde en lidt anden vinkel på sagen, men samme udfordring. De knaldede i stedet for at tale sammen – og udskød svære snakke ved at drukne dem i orgasmer.

Misforstå mig ikke: Det er fantastisk, når et par kan bilægge en strid ved at elske med hinanden.

Sex er en smutvej til den intimitet, der er så milelangt væk, når vi skændes, kroppene oversvømmes af feel good-hormoner, og vi ser med mildere øjne på, hvad end vi var uenige om.

Men større uenigheder løser sex ikke.

”Alt kan siges på en ordentlig måde”, sagde min mor ofte. Hvis I undgår konflikter i det hele taget, styrer i samtidig uden om den største mulighed for vækst – for dig, for din partner og for forholdet.

Det er netop, når vi ventilerer vores holdninger, at vi kan møde partnerens forskellighed, og det er også her, vi kan øve vores forhandlingsevner og vise kærlighed for den andens følelser og drømme, uanset om vi er enige eller ej.

Hver gang vi er i konflikt og formår at reparere bagefter, bliver vi stærkere sammen. Så bevar kammertonen, og vov jer ind i konfliktzonen.

Læs også