https://imgix.femina.dk/media/article/1652_kvinder_over_50.jpg
Selvudvikling

Er kvinder over 50 uattraktive og afblomstrede?

4. januar 2017
af Sara Skaarup
foto: Pantherstock
Nej - kun hvis vi lader det være sådan, siger feminas sexolog Sara Skaarup.

For ikke så længe siden læste jeg om en kvinde, der nærmede sig 50 år. Hun havde altid nydt at flirte og bade i bevidstheden om, at mænd fandt hende tiltrækkende. Nu var hun usynlig. Til fester oplevede hun f.eks. at gå rundt i timevis uden at blive antastet for så meget som en hyggesnak. Det gøs i mig. For forude ligger samme scenarie for mig, tænkte jeg – og fornemmede instinktivt det tab og den sorg, der følger med, når man slipper noget, man har været glad for.

At se ungdommens glans fordampe er en hård nyser, hvis man igennem hele sit liv har identificeret sig med kvinderollen som den, mænd begærer. For på hvilken måde er man kvinde, hvis den tiltrækning, man har haft på mænd, tages ud af ligningen? På den anden side kommer vi ikke udenom, at de signaler andre sender os, også er en spejling af, hvordan vi oplever os selv. Vi bliver med andre ord, hvad vi tænker om os selv.

LÆS OGSÅ: Danske kvinder er de mest maskuline, bedrevidende og usexede i verde

Selv er jeg 42 år. Det er ikke gammel. Det er heller ikke ung. Forleden stod jeg foran spejlet uden tøj på og så på den krop, som jeg har rejst med så længe og været kritisk over for i næsten alle årene. Sjovt nok ikke så meget mere, selv om rynker, strækmærker og alderstegn nu er en del af pakken.

Jeg vil gerne befri mig selv for tanken om at skulle blive ved med at ligne en 25-årig for at være god nok. Så jeg kiggede og besluttede mig til at tænke: Sikken dejlig kvinde! Min krop er mig, og den er stadig skøn og fuld af liv, bare ikke ung. Så jeg sagde til mig selv:

• Tak, krop, for de børn, du har givet mig

• Tak, krop, fordi du bærer rundt på mig hver dag

• Tak, krop, fordi du er sund og rask

• Tak, krop, fordi du er blød og sanselig

• Tak, krop, fordi du bærer på min historie

Kroppen bliver ældre hver dag, men det er kun hylsteret, der ældes. Gløden, ilden indeni, er uforandret. Jeg har ikke tænkt mig at afblomstre. Hvis vi ikke kan være unge mere, må vi bare være noget andet. Ung og glat er kun én måde at være tiltrækkende på. Efter ung kommer måske sofistikeret, sensuel, klog og varm. Min mand har heldigvis spottet mig, og hvis mænd ikke ser mig mere, må jeg jo bare være tiltrækkende for ham – og ikke mindst for mig selv. Måske er det grundlæggende det fokus, vi kvinder burde satse på lige fra start.

LÆS OGSÅ: Du er mest ulykkelig i 40’erne, viser undersøgelser

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også