https://imgix.femina.dk/media/article/1635_mest_ulykkelig_naar_du_er_i_40erne_1.jpg
Selvudvikling

Du er mest ulykkelig i 40’erne

31. august 2016
af Jo Brand
foto: Panthermedia
Vidste du, at der er et særligt årti i livet, hvor vi er mest ulykkelige? Til gengæld er der andre forhold, der kan tilføre dit liv ekstralykke. Her fortæller direktør for Institut for Lykkeforskning Meik Wiking, hvad forskningen siger på området.

Ulykkeligst i 40’erne

Der er faktisk noget om talemåden fyrre, fed og færdig, for forskning viser, at det er sådan over hele verden, at vi er lykkeligst, når vi er unge, hvorefter kurven daler og når et lavpunkt, når vi er midaldrende, hvorefter den så stiger igen. Hvorfor det er sådan, er der flere forklaringer på. En af dem er, at vi ofte oplever mest pres fra børn og arbejde, når vi er i 40’erne.

En anden er, at der sker noget biologisk i kroppen i den alder. Man kan nemlig også se, at det er på dette tidspunkt, flest kæmper med depression, ligesom zoologer også har fundet ud at, at aber også oplever den form for midtvejskrise.

Hvorfor lykkeniveauet stiger igen, når vi bliver ældre, kan der også være flere forklaringer på. For eksempel ved man, at det at være glad og lykkelig er med til at holde folk raske. Det vil sige, at ulykkelige folk muligvis ikke lever så længe som lykkelige, og dermed stiger andelen af lykkelige mennesker måske, når vi bliver ældre, hvilket vil hive ”lykke”gennemsnittet i vejret. En anden forklaring kan være, at når vi bliver ældre, bliver vi bedre til at acceptere, at livet har udviklet sig, som det har, ligesom vi måske også har indset, hvad det er, der gør os glade – sådan helt ægte.

Sådan ved du, at du er 40+

… Til gengæld gør ægteskab gør dig lykkelig

Folk, der er gift, er generelt lykkeligere end singler. Men om det er, fordi mennesker, der er lykkelige, i højere grad har lettere ved at tiltrække en partner og dermed blive gift, eller om det skyldes, at ægteskabet gør én lykkelig, er man ikke helt sikker på. Muligvis er begge dele sande. I hvert fald så man i en undersøgelse, hvor forskere fulgte en gruppe personer i en periode på 10 år, at dem, der blev gift, lå højere i lykkemålingerne, inden de blev gift, men også at lykkeniveauet steg, efter at de var blevet gift.

Og hvorfor bliver så mange så skilt, kunne man så fristes til at spørge. Det kan blandt andet skyldes det fænomen, der hedder hedonistisk tilvænning, og som vil sige, at vi vænner os til tingenes tilstand og begynder at tage dem for givet – det gælder også glæderne i ægteskabet. En måde at undgå hedonistisk tilvænning på er ved hver dag at skrive tre ting ned, som du er glad for og sætter pris på i dit liv, så du på den måde minder dig selv om alt det, du har.

”Jeg fik min første orgasme som 40-årig" fortæller sexolog Maria Marcus

… Det gør shopping også

Når vi shopper, aktiverer det belønningscentret i hjernen – ligesom når vi spiser lækker mad eller dyrker sex, men på længere sigt øger det ikke din livstilfredshed. Det betyder ikke, at du ikke kan bruge penge på at gøre dig selv mere lykkelig – det kan du. Du skal bare bruge dem rigtigt, for eksempel ved at købe dig selv mere tid i hverdagen som rengøringshjælp eller indkøb leveret til døren. Eller i form af oplevelser, som du deler med andre mennesker. Måske har du også hørt om helpers’ high, hvilket beskriver den lykkefølelse, du får, når du hjælper andre – den kan du også opleve, når du bruger dine penge på at gøre noget godt for andre og oplever deres glæde.

Læs også