https://imgix.femina.dk/media/article/1513-selfie.jpg
Selvudvikling

Eksperten: Derfor elsker vi at vise vores sunde krop frem på nettet

31. marts 2015
webversioneret af redaktionen
foto: Panthermedia
Instagram og Facebook vrimler med healthies – sunde selfies – hvor kvinder og mænd viser vaskebræt, stram bagdel eller svulmende overarme. Men hvorfor dokumenterer almindelige mennesker resultatet af deres træning i form af spændstige kroppe på nettet?

Nogle synes, de veltrænede og halvnøgne kroppe på Facebook og Instagram er flotte og inspirerende, mens andre er ved at brække sig over trenden med at lægge billeder på de sociale medier af sin perfekte træningskrop. Andre igen er ligeglade. Men faktum er, at healthien – den sunde selfie, som viser din fejlfrie krop mere eller mindre afklædt før, under eller efter en træningssituation – bliver mere og mere udbredt. Det startede med de kendte, men nu har selfiens lillesøster spredt sig til ”almindelige” mennesker.

13 gode råd mod digital stress

Lars Lundmann er psykolog og ph.d.-stipendiat ved Institut for Psykologi på KU og holder blandt andet foredrag om personlighed og narcissisme. Han er ikke i tvivl om, hvad det er, vi gerne vil opnå, når vi poster en healthie. Det fortæller han til FEMINA i denne uge.

- De sociale medier fungerer ofte som en anerkendelsesmaskine. Formålet med at poste et billede af sig selv er primært at få anerkendelse. Du kan godt tage et billede af din smukke krop og lægge det ned i skuffen, men det gør du jo ikke. Du lægger det nettet. Hvorfor? For at få en reaktion, som helst skal være positiv.

Symbol på perfekthed

Selvom healthie-trenden er grænseløs, når det kommer til alder, er det stadig den unge generation, der er vildest med at posere og poste. Det hænger sammen med, at kroppen er et sexsymbol, som er let at vise frem online. Derfor er det også stort set kun veltrænede og tæt på perfekte kroppe, der finder vej til de sociale medier. For en perfekt krop bliver et symbol på, at du er perfekt i alle livets aspekter.

- Har du en slatten krop, eller er den for stor, kan andre opfatte det, som om du ikke kan stå op om morgenen, at du er ugidelig og ikke kan tage dig sammen til noget. I modsætning til det står den smukke krop. Ser du godt ud, er du også intelligent. Vi er tilbøjelige til at projicere egenskaber over i personen baseret på udseendet og bedømme ham eller hende ud fra det, fortæller Lars Lundmann.

Det kan handle om lavt selvværd

Men netop derfor kan behovet for at poste healthies hænge sammen med lavt selvværd. For et billede af en krop siger ikke noget om, hvad der gemmer sig under de hårde muskler.

Blandt berømthederne er det blevet populært at vise numsen frem på de sociale medier

- Kroppen kan sige noget om, hvorvidt du er disciplineret, hvor meget kontrol du har, og selvfølgelig noget om, hvorvidt du træner. Men kroppen siger ikke noget om, hvordan du er som person. Er du for eksempel introvert, ekstrovert, uærlig eller venlig? Selv om du får anerkendelse for din krop, får du ikke anerkendelse for hele dig. Og det er netop derfor, mange bliver ved med at poste selvportrætter. Selvom om billedet af din smukke krop får tusind likes hver dag, higer du efter mere anerkendelse, fordi den anerkendelse, du får, kun vedrører en meget lille del af dig.

Negativ effekt

Hvis du poster healthies i håb om, at dine venner og følgere på nettet skal anerkende dig som en succes, skal du også være klar over, at healthies kan have den stik modsatte effekt. Narcissist er et af de negative ord, Lars Lundmann gætter på, mange tænker. Det er også nærliggende at tro, at healthies virker pralende og ”for meget” på mange. Lars Lundmann sætter ikke nødvendigvis lighedstegn mellem mange healthies og lavt selvværd, men sammenhængen kan være der.

- Hvis du søger anerendelse og ikke får den, kan det føre til tomhed og mindreværd. Og hvis det er sådan, du får det, hver gang der ikke kommer nok likes og rosende kommentarer, har du nok et lavt selvværd.

- Får likes dig til at træne lidt mere eller hårdere, er det godt. For træning holder os raske og giver os energi. Men hvis du udelukkende træner for at kunne lægge et billede ud og få ros, ser det sort ud, siger Lars Lundmann til FEMINA.

Se, hvordan du bruger din smartphone til at blive sundere

Læs også