https://imgix.femina.dk/media/article/1448_numser_art.jpg
Krop & velvære

Derfor hitter den store numse nu

27. november 2014
redigeret af redaktionen
Foto: AllOver
Pludselig er den overalt – i radioen, musikvideoerne, på TV og på forsiden af de internationale magasiner. Den fyldige kvindenumse er blevet hot i populærkulturen. Det er en modreaktion på den kropskontrol, der ellers har præget vores kultur, siger en forsker i kropskultur

Netop nu er de store kvindenumser overalt. I musikken er bootylicious Beyoncé mere indflydelsesrig end nogensinde, og 90’ernes numseikon Jennifer Lopez har netop udsendt singlen ”Booty”, hvor hun gnubber balder med den lige så kurvede rapper Iggy Azalea. På TV er det realitystjernen Kim Kardashian og den timeglasformede skuespillerinde Sofia Vergara fra succes-serien ”Modern Family”, der løber med opmærksomheden.

Herhjemme har danske rappere som TopGunn og Djämes Braun fyldt radiokanaler og dansegulve med numse-fikserede hits som ”Tilbud” og ”Man kan ikke stole på en pige med en lille røv”. Og twerking – dansen, der går ud på at isolere baldernes bevægelser og få dem til at gynge op og ned – landede på andenpladsen i den hæderkronede ordbog Oxford English Dictionarys kåring af Årets Ord i 2013 – kun overhalet af selfie.

SE OGSÅ: Billedgalleri: 15 fantastiske numser i alle former og størrelser

En modreaktion

Ifølge Lise Dilling-Hansen, der er ph.d.-studerende og forsker i kropskultur ved Aarhus Universitet, er tendensen ikke til at komme udenom. Det fortæller hun til FEMINA i denne uge.

- Der er helt klart kommet fokus på hele det område. Både røven og lårene har fået lov at blive lidt større og til at være i bevægelse og slaske lidt, siger hun.

Hun ser det som en modreaktion på den kropskontrol, der har præget vores kultur gennem de seneste årtier.

- Op gennem 90’erne og 00’erne har vi set et enormt kontrolleret kropsideal. Først med den helt tynde modelkrop, så med den meget trænede, helt stramme krop. Men den her tendens handler om at vise en kvindekrop, der ryster sig lidt fri af de her strikse kropsudtryk. Som tør give slip, have noget fedt og stadig være stolt af sig selv og føle sig sexet, lyder det fra kropsforskeren.

At det lige er numsen, der er blevet ikon for denne modreaktion, er oplagt, mener Lise Dilling-Hansen.

- Når man som kvinde fremhæver numsen kraftigt, sender man et signal om en kropsvildskab, hvor man er lidt uartig og både giver lidt los med maden, så numsen vokser, og med det seksuelle. Blandt anden fordi den konnoterer til analsex, der traditionelt opfattes som noget forbudt og spændende, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Derfor bliver din numse fladere med alderen

Varer ikke for evigt

Men er den store numse så kommet for at blive? Nej, ikke umiddelbart, siger Lise Dilling-Hansen.

- Kropsidealer varer ikke for evigt. Den store røv er allerede ved at blive så stor en del af vores mainstreamkultur, at den ikke rigtig kan chokere på samme måde, som den kunne for to år siden. Så det kan være, man vender tilbage til, at røven skal strammes op, men det kan også gå i den modsatte retning og blive endnu vildere. Måske er det ligefrem maveflæsket, der får lov til at blævre næste gang, siger hun.

https://imgix.femina.dk/1448_numser.jpg

Realitystjernen Kim Kardashian vakte tidligere på måneden opsigt, da billederne af hendes afklædte bagdel blev offentliggjort i Paper. Screendump fra Papermag.com

LÆS OGSÅ: Dorthe Kandi: Mon der er plads til både bløde, flade og faste rumper

Læs også