Ditte og Louise
Selvudvikling

Ditte og Louise: Vi gør hinanden stærkere, fordi vi er sammen

17. september 2018
af Britta Bjerre
foto:Ulrik Jantzen
Ditte og Louise, der lige har haft premiere på deres debutfilm "Ditte & Louise", har oplevet mange reaktioner på at være kvindelige komikere: - Folk siger tit: "Hvor er I modige. I tør være grimme". Men når vi spørger: "Hvad mener I?", viser det sig, at det handler om, at vi viser os uden sminke. Mon de også siger "modig" til Casper Christensen og Frank Hvam, når de ikke har makeup på og går rundt med en smule mave i underbuksen i "Klovn"? I deres nye film "Ditte & Louise" har komikerduoen Ditte Hansen, 47, og Louise Mieritz,47, flere historier på hjerte end lige den helt umiddelbare, som er en skæg og kras kritik af en mandsdomineret filmverden, hvor kvinder over 40 ikke har en chance. De fortæller altså også en ret så rørende historie om at holde sammen som veninder og kvinder.

Når man spørger, om det er en slags søstersolidaritet, opgraderet til en 2018 version, de også er ude i her, lyder det bekræftende fra Louise: - Søstersolidaritet. Jeg skulle lige til at sige dét ord!
Ditte fortsætter: - Ja, det er en stærk kærlighedshistorie, der siger: ”Tro på nogen. Hold af nogen. Hold fast i din ven”. For når man gør det, kan man alt det andet. Det er det, Louise og jeg selv tit siger: Vi kan være modige, fordi vi er to. Vi gør hinanden stærkere, fordi vi er sammen.

LÆS OGSÅ: Veninderne Esther og Ann flytter sammen

Brug for voksne kvinder

Louise tager over: - Folk siger tit: "Hvor er I modige. I tør være grimme". Og de mener det som en kompliment. Men når vi spøger: "Hvad mener I?", for vi har jo faktisk ikke taget heksenæse på og malet en vorte, viser det sig, at det handler om, at vi viser os uden sminke. Mon de også siger "modig" til Casper Christensen og Frank Hvam, når de ikke har makeup på og går rundt med en smule mave i underbuksen i "Klovn"?


Ditte: - Det handler ikke om at udstille os selv. Det handler om at gøre op med forfængelighed og perfektionisme, og om at vi har brug for at se voksne kvinder og ikke kun det perfekte. Og kroppe er sjove. Mænd bruger rask væk kroppen som redskab i humorens navn. Vi er faktisk bare to komikere, som gerne vil kunne være sjove på lige fod med drengene.

LÆS OGSÅ: Skuespiller Trine Gadeberg: Vi mangler kvinder, der tør vise deller og maveflæsk

Uretfærdigt overfor os alle

I filmen fortsætter de to historien fra deres tv-serie "Ditte & Louise". Noget af det, de stiller skarpt på i filmen, er tal, der f.eks. angiver, at kun fire ud af 27 danske film sidste år havde kvinder i hovedrollen, og at kun seks ud af samme 27 film blev instrueret af kvinder.

Ditte: - Der er masser af undersøgelser, der viser, at publikum ikke bliver eksponeret for noget, der spejler dem og svarer til dem selv. Det er enormt trist, når vi ved, hvor vigtigt det er for os mennesker, at vi kan se nogen, der ligner os selv, og som kan inspirere os til at få øje vores eget potentiale. Hvordan kan vi blive til vores bedste, hvis kunsten og kulturen laver et fiktivt billede af verden, hvor der mangler kvinder, og hvor kvinder stadig ikke kan det samme som mænd? Det er ikke kun uretfærdigt overfor kvindelige skuespillere. Det er da allermest uretfærdigt overfor os alle sammen som publikum!

Ditte - en slags John Cleese

Ditte og Louise mødte hinanden første gang i 2007 i forbindelse med forestillingen ”Kvindernes hævn” på Nørrebro Teater.

Ditte: - Jeg havde hørt om Louise og set, at hun var med i satiregruppen ”Emmas Dilemma” og vidste, at hun var sjov. Jeg så hende første gang, da vi havde fotografering til teaterplakaten og tænkte: Hun er cool! Hun havde de flotteste negle med en fed neglelak. Jeg tror også, at der var noget med en lille, kunstig pels!

Louise: - Jeg havde set Ditte på scenen tidligere og syntes, hun var en slags John Cleese. Da vi så mødtes, opdagede jeg, hvor fokusereret og ambitiøs, hun var. Vi var otte kvinder i forestillingen, og det slog mig, at Ditte ville arbejde, når hun var der, og ikke var så meget til smalltalk, men hun var samtidig altid sød og positiv. Det var på scenen, magien opstod. Vi havde en fest. Det var nærmest en forelskelse.

Ditte: - Det svingede virkelig imellem os. Som Louise siger, det var en slags kreativ forelskelse. Og publikum grinede jo. Vi kunne mærke, at de også syntes, vi var sjove sammen.

Kirsten Lehfeldt: Der er en udløbsdato på alting

Efter #metoo

De var næsten færdige med deres film, da #metoo-bevælgelsen begyndte at rulle i efteråret sidste år. Det sendte de to tilbage til arbejdet en ekstra omgang.

Ditte: - Vi måtte lige ind og kigge alle scener igennem og skrive lidt om. #metoo har hele tiden været en del af vores Ditte-og-Louise-univers. Det har altid ligget der. Ligesom jeg tror, at det har ligget i alle kvinders liv. Det er bare et spørgsmål, om man har sagt det højt eller ikke har sagt det højt. Nu måtte vi så lige skrue lidt på nogle knapper, så vi ikke "overfortalte" noget, som pludselig er begyndt at blive sagt højt, så hellere "underfortælle".

Men for nu at bruge filmens citat: Kommer ”alt det dér metoo” ikke til at forandre en skid?

Louise: - Jeg håber, at det er starten på noget, der kan blive en revolution. Man har talt om, at vi i Danmark var længe om at komme med på bølgen. Men i virkeligheden oplevede jeg en form for grundighed i vores branche om at få et sprog omkring det. Vi skulle ligesom først være trygge i at vide, at vi havde hinandens ryg og mærke den, ja, kald det bare søstersolidaritet, der er. Og derfra kunne vi indbyrdes blive enige om, at det her ikke handler om at udlevere, hvem der gjorde hvad, men om at bryde tavshedskulturen og krænkelseskulturen og magtmisbruget. Og den samtale, det har åbnet op for, har jeg svært ved at se dø ud.

Det var underligt

Det kom bag på mange, da DR efter to sæsoner af tv-serien ”Ditte & Louise” valgte at droppe en tredje. Det kom også bag på Ditte og Louise selv.

Ditte: - Hvis de så bare havde erstattet os med nogle andre sjove kvinder. Men det gjorde de jo ikke. Så der var en stor undren hos os.

Louise: - Det var underligt: At blive godt anmeldt, få god respons fra publikum, modtage priser – og så blev serien lagt ned!

Ditte: - På det tidspunkt var vi allerede i gang med forhandlinger med Nordisk Film om en film. Nu måtte vi hoppe lidt frem i vores plan. Men vi skal også huske at sige, at Danmarks Radio rent faktisk har støttet vores film økonomisk.

Men fik de en forklaring på, hvorfor serien blev stoppet?

Ditte: - Den officielle forklaring var, at de var "færdige med det tema", og nu ville de gå videre til andre temaer. Så var det jo, at vi måtte fortælle dem, at kvinder ikke er ”et tema” men halvdelen af befolkningen!

Anne Louise Hassing: Venner og veninder er noget af det vigtigste i mit liv

Så er man leverpostej...

Nu er ”Ditte & Louise”-filmen her altså i stedet for. Inden premieren sagde de to bl.a. sådan her om dét med anmeldelser:

Louise: - I vores karriere har vi både fået sindssygt gode og sindssygt dårlige anmeldelser. Men uanset hvad, er vi simpelthen så stolte af vores film.

Ditte: - Der vil altid være nogen, der ikke kan lide dig, uanset hvad f... du gør. Men forhåbentlig vil der også altid være nogen, der KAN lide dig. Så kan du jo vælge, om du vil lægge mærke til det ene eller det andet. Man vil heller ikke være noget, alle kan lide, for så er man leverpostej!

Louise: - Det med at dele vandene er vel også ret fedt?!

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også