Selvudvikling
20. maj 2015

Derfor skal du holde op med at skamme dig

Hvis du indimellem hader din kæreste eller er grundtræt af dit barn, så sig det højt. De grimme følelser, vi går og skammer os over, er nemlig helt naturlige, siger psykologen
Af: webversioneret af redaktionen
https://imgix.femina.dk/media/article/1520-grimme-foelelser.jpg

foto: Panthermedia

Har du prøvet at ønske, at din venindes perfekte kæresteforhold gik i stykker, fordi dit eget kærlighedsliv var lidt leverpostej? Har du hadet din søde mand? Eller ønsket dit barn langt, langt væk? Så har du garanteret også været ramt af en heftig omgang skamfølelse over dine grimme, forbudte følelser. Men faktum er, at ingen af os går rundt og bobler af glæde 24 timer i døgnet. Og dem der gør det, lyver muligvis bare endnu mere for sig selv og omverdenen, end andre gør. Det siger forfatter Katrine Grünfeld, der er aktuel med romanen ”Stormskader”, til FEMINA i denne uge. Romanen kredser bl.a. om de masker, vi alle sammen går rundt med for at leve op til illusionen om den ”rigtige” tilværelse.

3 trin til at befri dig selv for skam – se ekspertens råd

- Det, jeg interesserer mig for, er alle de dér skæve vinkler, hvor man som menneske bliver afsløret i, at man også bare er et menneske. Jeg synes, at vi i vores kultur har amputeret mennesket. Bildt det ind, at det skal ignorer alle tabubelagte følelser. At det er noget, man bør gå i terapi for at komme af med eller forsøge at visualisere sig ud af med alle mulige teknikker for at nå ind til grundkernen – nemlig sådan et fredfyldt individ, som ikke skal bakse med så meget. Og det tror jeg simpelthen er den største løgnehistorie, siger Katrine Grünfeld.

Store konsekvenser

Ifølge psykolog Sanne Neergaard har vi fire grundfølelser: Glæde, sorg, vrede og frygt. Dem ser vi udfolde sig helt naturligt hos babyer, men i mange familier bliver børnene opdraget til, at en eller flere af disse følelser er ”forbudte”.

- Levende, sunde mennesker har gang i alle grundfølelserne. Men vi har lært hjemmefra, at når vi for eksempel føler vrede, så skal vi rettes på, skældes ud eller måske endnu værre: Fryses ude. Det sætter sig. Så holder man op med at være det, man er, og den, man er. Det er her, en stor del af den psykiske indre ballade opstår. Når vi forsøger at være noget, vi ikke er. Smiler, når vi i virkeligheden er kede af det, vrede eller bange, siger Sanne Neergaard.

Skuespilleren Ellen Hillingsø fortæller åbent om at have forbudte følelser

Konsekvenserne af at prøve at undertrykke sine følelser kan være mange, siger hun.

- At mange er så overbebyrdede og får stress i dag, skyldes blandt andet, at vi forsøger at leve op til et glansbillede af vores uddannelse, vores bolig, udseende, krop, træning og vores børns succes. Vi vil have det hele og tror, at et godt liv er et liv, hvor alt lykkes – men det er der jo ikke noget, der gør.

En kæmpe lettelse

Forfatter Katrine Grünfeld mener, at mange ting ville blive nemmere, hvis vi kunne lære at skamme os lidt mindre og anerkende hele vores spektrum af følelser.

- Jeg tror, det ville gøre os til mere empatiske mennesker. For hvis vi accepterer de sider i os selv, får vi også nemmere ved at rumme, at andre også har de sider. Om det så er lykke, det ved jeg ikke. Men jeg tror, det bliver en kæmpe lettelse, når vi indser, at vi i virkeligheden er allermest menneskelige, når vi er uperfekte. Og det er jo i virkeligheden også tit de mennesker, vi elsker allermest – dem, der tør sige det højt. De får én til at føle sig så lettet og glad: ”Åh, kom herover i min båd, og vær det uperfekte menneske, der forsøger, så godt du kan, siger Katrine Grünfeld til FEMINA.

Mærk din vrede og kom i balance

Køb abonnement på FEMINA enten på din iPad eller som blad - og få spændende interviews med kendte danskere hver uge:

https://imgix.femina.dk/abo_ipad_artikel_banner_610x80_1.jpg
https://imgix.femina.dk/abo_blad_artikel_banner_610x80_1.jpg

Læs også