Har timeglasfiguren fået for meget opmærksomhed?
Selvudvikling

Body-positivity: Er der for meget fokus på timeglas-figuren?

11. juli 2017
af Christina Forsberg
foto: Shutterstock og Instagram
At være krops-positiv skulle gerne betyde at acceptere alle kropsformer og hylde forskelligheden. Men er der alligevel kommet for meget (positiv) fokus på timeglas-figuren? Det kigger vi på her.

Hendes smalle talje, brede hofter og yppige barm i den kropssnævre kjole. Det bølgede, lange tykke hår og det sensuelle blik toppet med et lille smil på de fyldige læber … Åh, ja – det kan være nemt at ytre positive holdninger til den kurvede krop, når bare denne ligger inden for et særligt spektrum på skønhedslinjen. Og ikke er tøndeformet, lavstammet, skaldet eller amputeret. Sådan lyder i hvert fald kritikken af den kropspositive bevægelse – der måske slet ikke er så altfavnende, når det kommer til stykket?

Læs også: I kærlighed og ærlighed - et portræt af den nøgne kvindekrop

Formet på den rigtige måde

Sidste år lavede Refinery29 en undersøgelse blandt tusind kvinder omkring deres opfattelse af plus size-figuren. Kvinderne skulle kigge på billeder af kroppe i alle størrelser og former og knytte positive, negative eller neutrale ord på det, de så. Undersøgelsen viste, at billederne af plus size-kvinder fik flest negative kommentarer tilknyttet, men at billeder af kurvede kvinder med enten timeglas- eller pæreformet figur fik overvejende neutrale ord med på vejen. Og kvinder, der lå i den lave ende af plus size-skalaen blev accepteret, da de hverken var for små eller for store og var ”formede på den rigtige måde”.

Læs også: 7 skønne hashtagskampagner, der viser den kurvede kvindekrop uden filter

Kritik af kropspositivitet-bevægelsen

Netop dette med at være kurvet ”på den rigtige” måde - et eksempel kunne være Ashley Graham, som vi også er glade for at omtale her på Magasinet Q – er faldet mange for brystet. For nok har den kropspositive bevægelse sat STØRRELSE på en vigtig dagsorden, men nu er det måske også tid til at sætte FORM på? Herunder ses billeder af henholdsvis den timeglasformede Graham og nedenunder den æbleformede model Tess Holliday.

Den amerikanske blogger Jes Baker – bag succes-bloggen The Militant Baker (med slagordet: “Lose the bullshit. Liberate the body”) - har også været ude med riven efter de begrænsede skønhedsopfattelser, der eksisterer inden for den krops-positive front. Og hun siger det meget rammende sådan her:

- Vi ser absolut en kropspositiv vinkling i medierne nu om dage, men konceptet med at omfavne alle kropstyper er stadig på babystadiet. Vi er ikke så hurtige til at omstille os, og det vilde fedt-had vi ser, er beviset på, at vi stadig har lang vej igen. De plus size-modeller, vi ser i modekampagner og reklamer, er helt sikkert et skridt i den rigtige retning, men slet ikke i nærheden af, hvor vi gerne vil være. (…) Timeglasfiguren er vigtig. Det er en form, mange kvinder har, og den fortjener at blive hyldet. Men den burde ikke være standarden for plus size-skønhed. Mit håb er, at samfundet vænner sig til at se større kroppe, så vi succesfuldt kan integrere ALLE former og størrelser.

Og Jes Baker slutter med disse sande ord:

- Alle former. Alle størrelser. Alle relevante.

Læs også: Videnskaben har talt: Kig på plus sizestørrelser, og bliv i bedre humør

Læs også