Selvudvikling
2. oktober 2017

Birgitte Raaberg: "Kærlighed er det, der holder det hele sammen"

Birgitte Raaberg og hendes mand er gift to gange, og hvert fjerde år tager de deres forhold op til revision - det gør, at de aldrig tager hinanden for givet.
Af: Susse Wassmann, redigeret til web af redaktionen
birgitte raaberg

Foto: Steen Brogaard

Birgitte Raaberg om kærlighed, meningen med livet og døden - intet mindre.

Hvad har livet lært dig om kærlighed?

‒ Jeg tror, at kærlighed er det, der holder det hele sammen og får os til at ville livet. Jeg mærker kærligheden i mine nære relationer, og jeg mærker kærligheden som en taknemmelighed over livet. Det fantastiske ved at være til. Der skrives tusindvis af sange om den store altopslugende kærlighed, men for mig er kærligheden lige så meget hverdagen med din partner. Dagligdagen med ting, der skal gøres, og liv, der skal leves. Det at bevidne hinandens liv og at møde hinanden med respekt og værdighed.

– Troels og jeg er gift to gange. Første gang i 2004 på indiansk ved en smuk ceremoni. Vi har arbejdet på et sæt leveregler, vi ville bygge vores samvær på, og hvert fjerde år tager vi forholdet op til revision: Er der noget, der skal ændres? Hvad fungerer, som vi eventuelt gerne vil have mere af? Og så videre. Det at revidere sit forhold med mellemrum gør, at man ikke tager hinanden for givet, og at man skaber en mulighed for bevidst at puste til den fælles ild. Anden gang vi giftede os var i 2007 på rådhuset, fordi vi ville købe hus og også gerne sikre hinanden juridisk. Kærlighed handler også om at passe på hinanden i hverdagen.

Hvornår har livet været allerbedst?

‒ Hvis jeg tænker på momenter, er det bedste, jeg ved, at ligge på en solbeskinnet strand med al tid i hele verden. Ikke at skulle noget, bare slappe af. Det eneste, der skal tages stilling til, er, hvor og hvad vi vil spise i løbet af dagen. Aaah! Derudover er livet faktisk ret så dejligt lige nu. Jeg er i kreativt flow. Jeg har premiere på Folketeatret med forestillingen ”Liva” til november, og min bogudgivelse, som jeg er super glad for. Der er gang i den og ro på i den rette balance, så livet smiler til mig lige nu.

‒ Så det dér med, hvornår det har været allerbedst, er altså ikke kun noget, der foregår i datid! Der, hvor jeg har haft det og altid vil have det allerbedst, er, når der er mulighed for kreativ udfoldelse og samtidig tid, lyst og plads til at kysse godt igennem og have det sjovt.

LÆS OGSÅ: 7 tips: Luk taknemmeligheden ind i dit liv

Hvornår har livet gjort allermest ondt?

‒ Der har været perioder, hvor livet føltes hårdt. I 3. klasse var jeg på det, man dengang kaldte svagbørnskoloni. Et helt vildt uklædeligt navn på en kostskole under Frederiksberg Kommune, som børn fra vanskelige kår kunne få ophold på. Vi kom ikke fra specielt vanskelige kår, men min farbror døde, og min far gik i sort, og så mente familien, at det ville være fint, hvis min søster og jeg kom lidt væk. Vi var der i tre måneder, og det var godt nok noget af en nyser.

‒ Det var også hårdt at miste min far, han blev kun 57. Og så synes jeg heller ikke, at det var sjovt at blive skilt, for jeg skulle etablere mig på ny og starte forfra økonomisk.

LÆS OGSÅ: Psykolog: Sådan får du mere glæde ind i dit liv

Hvad har betydet mest for dig i livet?

‒ Mennesker. Dem, jeg har delt oplevelser og liv sammen med. Jeg elsker at arbejde med mennesker, jeg elsker selskab, og jeg elsker alt det, vi kan, når vi er generøse og gavmilde med os selv og de evner, vi hver især har. Balancen mellem at være mig selv og at være sammen med andre er vigtig for mig. Jeg har brug for mit eget rum, min egen plads, og når jeg også har den, er selskab en gave.

Hvad er meningen med livet?

‒ Dalai Lama plejer at svare: ”Be happy”. Det lyder jo meget enkelt og fornuftigt, men hvad er lykke? Lykke er en tilstand, som handler om at påskønne alt det, man er, alt det, man har, og alt det, man møder. At være i stand til at favne livet med de udfordringer, det bringer. Min bog handler på nogle planer om at være i stand til at se gaverne i alt, hvad du oplever. Både det, der kilder, og det, der udfordrer.

Hvad er dit forhold til døden?

‒ Døden som sådan er et godt koncept. Jeg kan ikke rigtigt forestille mig, hvordan det ville være, hvis vi levede for evigt. Så skulle vi i hvert fald kunne bevare kroppen ung og vital og mentalt være på et niveau, hvor vi var i stand til at udnytte vores ressourcer bedre. Jeg har ikke noget imod døden, men måden, vi forholder os til den på, tror jeg koster meget smerte og lidelse. Det er, som om vores samfund ikke rigtigt giver plads til døden som en naturlig del af livet, hvilket skaber en masse angst og usikkerhed. Jeg er glad for, at der kommer flere og flere hospicer, hvor der er ro og tid til at tage afsked i værdighed.

Om Birgitte Raaberg

62 år. Skuespiller og forfatter. Blev i 1984 for alvor kendt med sin rolle som Susan Himmelblå i ”Midt om natten”. Ved siden af skuespillet har Birgitte Raaberg uddannet sig i earth­wisdom, som er de oprindelige folks træning i indre ledelse, selvautoritet og klare valg, og underviser i det her i Danmark. Hun er gift med Troels Frydensberg, som er produktionschef på Bellevue Teatret. Til efteråret udgiver hun sin første bog, ”Det, du favner”, og til november står hun på scenen i forestilling­en ”Liva” på Folketeatret.

Læs mere om:

Læs også