Taknemmelighed
Mental sundhed

7 tips: Luk taknemmeligheden ind i dit liv

29. juli 2019
af Thora Bruun Makita, redigeret til web af redaktionen
Foto: Panthermedia
Tak er alt andet end et fattigt ord, for det kan faktisk føre til masser af rigdom i form af venner, muligheder og livsglæde. Men det kræver, at du stiller ind på alt det, der gør dig glad, og siger tak. Få 7 genveje til at styrke din taknemmelighed.

Taknemmelighed gør dig glad

Den amerikanske forfatter Pam Grout har skrevet bogen ”Sig tak og blive rig”, der handler om, hvordan vi får et rigere liv ved at vise taknemmelighed. Her får du syv af hendes råd:

1# Acceptér, at noget dejligt sker i dag

Når du stiller ind på taknemmelighedens frekvens, vil det gøre dit liv rigt: Du vil møde den rette person på det rette tidspunkt, du vil finde svar på svære spørgsmål osv., ud fra den simple præmis, at det, du udsender, også er det, som du får igen. Begynd derfor hver dag med at acceptere, at noget absolut altovervældende vil ske for dig (det tager fire sekunder at tænke, men lader dagen med positive forventninger), og begynd at tro på velsignelser og mirakler. Dette ritual vil give dig mulighed for at se de ting, der sker, i et andet lys.

Taknemmelighed gør dig generelt mere lykkelig

2# Tro på dit held

Er du ikke Fætter Højben, kan du blive det. Sagen er nemlig den, at hvis du begynder at se dig selv som heldig – ja, så bliver du faktisk heldig. Det viser en undersøgelse lavet af en professor i psykologi ved University of Hertfordshire i England. Det er kun vores tro på problemer, der får dem til at fylde, så i stedet for at tænke, at alt vil gå galt, så tænk i stedet, at alt, der kan gå godt, vil gå godt. Som den romerske kejser Marcus Aurelius sagde, ”Der skal ikke ret meget til at skabe et lykkeligt liv, det hele er inden i dig selv i din måde at tænke på.”

3# Vær taknemmelig for fuglesangen

Det kan være let nok at være taknemmelig for de store ting her i livet, såsom dine børn, partner eller hjem. Men øv dig også i at sætte pris på de små ting, for hvis du kun fokuserer på de store brag af mirakler, så overser du let de små: Fuglesang om morgenen, det drilske ukrudt, der skyder op på parkeringspladsen, eller sødmælk i teen. Når du tuner ind på taknemmeligheden, begynder du at se hver situation og nye person, du møder, som en spændende gave. Og når modstanden mod verden først er opløst, vil du opleve livet som fyldt med magiske oplevelser.

4# Tilbring tid med et træ

Det lyder måske skørt, men sæt dig under et træ og sig tak for nuet og nærværet. Hvis det falder dig naturligt, kan du endda give træet et lille kram. Når du først stiller ind på naturens magi, så vil du finde skønhed overalt. Forfatteren til bogen ”Blinded by Science” Matthew Silverstone argumenterer f.eks. for, at det forbedrer koncentrationen, fjerner hovedpinen og lindrer stress og depression at tilbringe tid sammen med træerne. En anden daoistisk mester, Mantak Chia, mener, at træer fjerner negativ energi, fordi de har været rodfæstede så længe og derfor er i stand til omdanne energi og optage universelle kræfter.

5# Husk at juble

Vær taknemmelig for det, du allerede har, i stedet for det, som du gerne vil have. Når du først begynder at stille ind på alt det gode i livet, som du allerede har, vil glæden følge trop. Vi er i vores tid blevet alt for alvorlige og fokuserede på at få succes, så vi glemmer at glædes, at le og at juble.

LÆS OGSÅ: Emila van Hauen: Opfør dig altid, som om du er nyforelsket

6# Vend oddsene til din fordel

Skab en lykkelig hjerne, så vil succesen komme til dig, konkluderer en undersøgelse. Hvis du derimod overlader din indre talerstol til negative stemmer, vil din krop gå i flugt eller kampmodus. Det kan nok få dig til at løbe hurtigt, hvis du har frygten lige i hælene, men særligt konstruktivt er det ikke. Sh awn Achor, forfatter til ”The Happiness Advantage,” mener, at en stor del af virkeligheden bliver skabt af vores indre stemmer – og derfor styrtdykker succesraten, hvis du er styret af bekymring og frygt, uanset hvor klog du måtte være. Og uanset ydre kendsgerninger.

7# Fake it till you make it

Og skulle du synes, at alt det her taknemmelighedshalløj er godt i teorien, men svært at praktisere i en regnvåd hverdag, så lad bare som om! Vores krop og hjerne hænger nemlig sådan sammen, at hvis vi opfører os, som om vi er lykkelige, så vil din krop sende en masse stoffer til hjernen, som skaber velvære. Står du f.eks. i en power­stilling (knyttede hænder ind mod livet og spredte ben), styrker det dit testosteron og sænker dit kortisol. Du kan også gøre noget så simpelt som at smile. Forskere har opdaget, at det fremkalder positiv hjerneaktivitet, hvis man smiler i så lidt som 20 sekunder. Ved at smile opstår der lykkefremkaldende stoffer i hjernen svarende til 2.000 plader chokolade eller til at få et uventet beløb på 150 kr.

Læs også