https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/maj/solprim.jpg
Selvudvikling

Beskyt dig mod solen med ny app!

3. maj 2013
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Der er 130.000 gode grunde til at beskytte din hud mod solen. Så mange danskere lever med hudkræft, men meget kan forebygges med sunde solvaner. Ny app gør det nemt at finde ud af, hvornår solen kan være et alt for dyrt bekendtskab.

Hudkræft er den hyppigste kræftform i Danmark, og næsten hver anden dag koster sygdommen et menneskeliv. Både 'almindelig' hudkræft og modermærkekræft rammer nemlig flere og flere, selvom det faktisk er ret simpelt at tage sine forholdsregler, når solen langt om længe skinner ned fra en ellers velkendt og grå dansk himmel. Og nu kan det næsten ikke blive nemmere at forebygge. En spritny app giver dig nemlig oplysninger om UV-indekset ved hjælp af telefonenes GPS.


Når uv-indekset er tre eller højere, er der risiko for at blive skoldet, hvis man opholder sig for længe i solen.

I Danmark er det typisk i tidsrummet mellem kl. 12 og 15 fra april til september måned. Der står solen højest på himlen, og ca. halvdelen af dagens samlede uv-stråling falder mellem klokken 12 og 15.

Er uv-indekset under tre, kan man nyde solen uden særlig beskyttelse.

Er uv-indekset otte eller mere skal man undlade at opholde sig i solen i middagstimerne, men i stedet gå indendørs eller søge skygge.

Det sker aldrig i Danmark, at uv-indekset når så højt op, men ofte på sydlige destinationer.

kilde: Kræftens Bekæmpelse

Pas på solen
For når uv-indekset sniger sig op over de tre, skal du passe på solen. App'en giver dig oplysningerne om, hvordan du skal være ekstra opmærksom - og hvornår du skal være det - lige dér, hvor du befinder dig i landet. Det er nemlig ikke temperaturen, der afgør, om solen brænder. Heller ikke den overskyede himmel. Skydækket, ozonlages tykkelse, solens stilling på himlen og mængden af partikler i luften spiller også ind.

Husk også de fire S'er!
Det er Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne, der i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen har udviklet den nye app, der også fungerer, når du ferierer i udlandet. Du kan gemme de byer, du ofte rejser til og modtage dagens uv-melding derfra. Men uanset hvad, skal du selvfølgelig ikke glemme de fire vigtige s'er: siesta, solhat, solcreme og sluk solariet. Nyd solen …

Download app'en gratis fra App Store og Google Play.

Modermærkekræft - tjek huden! Læs med her!

Sluk solen!

Så gode er Kræftens Bekæmpelse!

Besøg Shoppen … og spar penge!

Læs også