https://imgix.femina.dk/media/modermaerkeprim.jpg
Skønhed

Modermærkekræft – tjek din hud!

19. april 2013
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Hvert år rammes 1600 danskere af modermærkekræft, og næsten dagligt koster sygdommen et menneskeliv. I næste uge kan du få tjekket dine modermærker overalt i landet uden at bestille tid. Sygdommen skal nemlig forebygges – og opdages - langt tidligere.

Det er Åbent Hus på en lidt anden måde, når 30 europæiske lande i næste uge sætter alvorligt fokus på modermærkekræft. Med kampagnen Euromelanoma får vi alle sammen mulighed for at få undersøgt vores mistænkelige modermærker på hundredevis af hospitaler og klinikker

SØG LÆGE, HVIS ...

- et modermærke ændrer størrelse, form eller farve
- et modermærke bliver tykkere
- et modermærke danner skorpe eller bløder
- et modermærke klør vedvarende eller føles ændret
- et sår ikke vil hele

.
Hold øje med dine modermærker
For hvordan ser modermærkekræft ud, og hvornår skal alarmklokkerne begynde at ringe? Det skal de f.eks., hvis mærket ændrer sig, er uregelmæssigt og ikke afgrænset og rundt i kanten, og i næste uge kan du altså få lægernes dom over dine modermærker, så du ikke behøver være nervøs.

Vigtig kampagne
Og der er alt for mange gode grunde til at sætte fokus på både modermærkekræft og hudkræft. 12.000 danskere får hvert år hudkræft, så kampagnen kan ikke være mere relevant.
"Det er en god måde at gøre opmærksom på, at man skal holde øje med sin hud og få mistænkelige modermærker undersøgt. Det er altid vigtigt at reagere på forandringer i huden, hvis et modermærke inden for kort tid ændrer form, farve eller størrelse," siger Peter Dalum, der er projektchef i TrygFonden og Kræftens Bekæmpelses Solkampagne.

TJEK OGSÅ FOR MODERMÆRKEKRÆFT...
På indersiden af lårene
I hårgrænsen
På fodsålerne

Mange menneskeliv kan reddes
Og en meget stor del af de mange menneskeliv, hudkræft og modermærkekræft koster, kan reddes, hvis sygdommes opdages tidligere, lyder det fra Peter Dalum. Og udover at du altså kan få tjekket dine mærker under kampagnen d.22-25.april, er der ingen grund til at glemme de fire forebyggende solråd, du sikkert kender: Skygge, Solhat, Solcreme og Sluk Solariet.

Se hvor og hvornår du kan få tjekket dine modermærker:

Læs også