Bliv klogere på, hvordan du kan slippe dine bekymringer
Selvudvikling

7 genveje: Slip af med dine bekymringer

14. oktober 2014
af Lise Baltzer, redigeret til web af Lonnie Kjer
Kender du dét, at de indre frygtscenarier til tider tager overhånd? Her får du psykologisk coach Lise Baltzers bedste råd til at komme ud på den anden side, ikke lade dig begrænse af dine negative overbevisninger… og i stedet slippe dine bekymringer.

Sæt tid af til bekymringer!

Hvis du ikke kan slå en bestemt bekymring ud af hovedet, så grib den: Rul den røde løber ud, og inviter den indenfor - men kun for en begrænset periode. Du kan for eksempel afsætte 10 minutter morgen og eftermiddag til bekymringer. Sørg for, at du vitterligt 'bekymrer igennem'.
Det er som Daniel Weger beskriver i sin bog White Bears and Other Unwanted Thoughts det, vi vel mest kender som 'Du må ikke tænke på en lyserød elefant'-paradokset. Hjernen søger aktivt efter de ting, vi forsøger at undertrykke.
Ved at tillade bekymringerne for en afgrænset periode kan du snyde hjernens indre drillepind.

Læs også: 6 sunde ting, du kan gøre for dig selv. Ifølge Sofie Hagen.

Læg en plan

Spørg dig selv: Hvad er det værste, der kan ske? Læg så en plan for, hvordan du vil håndtere det værste, hvis det sker … Giv dig selv lov til at brainstorme, være kreativ og systematisk. Hvis du for eksempel er bange for, at din mand skal forlade dig, så læg en plan, der klart beskriver, hvordan du vil håndtere situationen, hvis den opstår. Det er vigtigt, at du kommer godt omkring. Skriv, hvordan du vil håndtere det følelsesmæssige, praktiske og økonomiske.

Er du snarere bange for at blive fyret i forbindelse med nedskæringer, så gør det samme. Skriv ned, hvilke jobs vil du søge, hvorvidt du vil videreuddanne dig eller blive iværksætter og realisere din drøm. Når bekymringen dukker op igen (og det gør den), så mind dig selv om, at du allerede har en plan. Punktum.

Tro på din styrke

Skriv en liste over det, der bekymrede dig i går, i sidste uge og sidste år. Tag et kig på listen, og spørg dig selv: Hvor mange af bekymringerne blev til virkelighed? Og af dem der blev til virkelighed: Hvordan klarede du reelt udfordringen, da du stod over for den? Mange finder ud af, at de overvurderer risikoen for katastrofer og undervurderer deres egen evne til at håndtere udfordringerne i det øjeblik, de dukker op.

Væn dig til en indre dialog, der lyder: »Jeg kan håndtere problemerne, når de kommer. Hvis de da kommer … Jeg har masser af ressourcer - og de ressourcer, jeg ikke har, kan jeg skaffe mig.«

Læs også: 11 tips til at slippe den dårlige samvittighed

Gør det modsatte

Vælg bevidst at gøre det modsatte af det, som dine bekymringer siger, at du skal. Hvis du ofte er bekymret for, at du ikke har penge nok, så begynd at bruge penge i dag. Hvis du ofte er bekymret for, at andre skal synes, du er dum, så sig noget dumt med vilje. Hvis du ofte er bekymret for ikke at være pæn nok, så tag grimt tøj på i dag eller drop makeuppen. På den måde undgår du at blive 'offer' for din egen bekymring. Dertil kommer, at virkeligheden pr. definition er lettere at håndtere end fantasien. Netop fordi den er virkelighed og underlagt tyngdeloven, modsat fantasien hvor bekymringerne bor, og hvor alt kan ske.

Spot det skjulte udbytte

Det kan lyde vanvittigt, men nogle gange har vi et hemmeligt udbytte af vores bekymringer. Sagen er, at når vi bruger nutiden til at bekymre os om noget, der måske (og måske ikke) sker i fremtiden, så slipper vi samtidig for at tage aktivt hånd om de udfordringer, der ligger foran os i nuet. Det kan være, at vi bruger tiden til at sidde og spekulere på, hvorvidt det bliver regnvejr til havefesten på lørdag, mens vi rettelig burde gå i gang med at skrive på den rapport, der skal afleveres på torsdag. Tricket består i at spørge sig selv: »Hvad er det, jeg måske kryber udenom i nuet, når jeg bruger tiden til at bekymre mig om fremtiden?«

Læs også: SMIL til verden: Så meget smitter dit humør

Meditér

Mindfulness meditation sundt for dit sind. Det skyldes, at det er bekymringsforebyggende. Når du praktiserer mindfulness meditation, træner du dig selv til at forblive i nuet og give slip på grublerier om fortid og fremtid. Det kræver en indsats på cirka 20 minutters meditation om dagen at holde sig fit på det område. Til gengæld sparer du en masse tid på unødige bekymringer.

Sortér i dine bekymringer

Det er ikke alle negative tanker, der er uhensigtsmæssige. Det er kun sund fornuft at tænke over visse ting, som du reelt kan tage højde for og påvirke. De nytteløse bekymringer er især dem, der handler om ting, som vi reelt ikke har nogen indflydelse på, eller hvor vi kun har en meget begrænset indflydelse.

Læs også