https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2012/september/2012-36-sexliv-foraeldre-p.jpg
Kærlighed og sex

Nybagte forældre - sådan bevarer i jeres sexliv

10. september 2012
af Sara Skaarup, Tidens Kvinder
Sexolog og parterapeut Vivi Hollænder guider dig gennem den lykkelige, men også udfordrende periode, og giver brugbare råd til, hvad du som nybagt forælder kan gøre for at bevare dit sexliv og intimiteten i forholdet.

Planlæg sex og intimitet med hinanden

Vil I gerne undgå at ende med et ikke-eksisterende sexliv og afstand til manden i småbørnsårene, må I planlægge samværet på en anden måde end før. Måske benytte jer af muligheden, når baby sover midt på dagen. Når barnet efter et halvt års tid kan klare at blive passet et par timer af bedsteforældre eller andre nære personer, kan man begynde at planlægge kærestetid. At planlagt sex virker uromantisk må I hæve jer over - prøv at nyde forventningens glæde i stedet for.

Hvor længe der går fra fødsel, til et par igen går i seng sammen, er meget individuelt og selvfølgelig også afhængigt af, hvor hård graviditeten har været ved krop og psyke. Men hvis der ikke er genoptaget en eller anden form for intimt samvær efter 6-7 måneder, skal man nok tage en snak med lægen eller en sexolog, hvis man ikke selv magter at komme i gang igen.

Læs også: Sådan undgår i at skændes - få råd til at undgå konflikter og lær at tale og forstå hinanden

Sexlivet senere

Gennem kys og kærtegn udløses kærlighedshormonet oxytocin, som er med til at knytte forældrene tættere til hinanden. Det samme hormon er med til at skabe tilknytning mellem mor og barn efter fødslen.

Kvinden får udløst masser af oxytocin i kontakten med barnet, og hun får derved dækket en stor del af sit behov for kropskontakt. Manden kan derimod føle sig i underskud i denne periode. Både mand og kvinde må derfor vise forståelse og overbærenhed for hinanden. Hun skal huske, at han stadig har behov for at kysse og kramme, ligge i ske og nusse. Og han skal huske, at kærtegnene i hverdagen ikke behøver at føre til sex. Hvis kvinden mærker, at manden håber på sex hver gang, begynder hun at trække sig fra berøring og afvise ham.

Drop ambitionerne om det vilde sexliv i barselsperioden, men et lille put i ny og næ, hvor manden ikke stiller de store forventninger til kvindens aktivitetsniveau, kan gøre underværker i bestræbelserne på at holde sexlivet ved lige.

Læs også: Få en guide til hvordan du får flirten ind i hverdagen

Kvinde: Et nyt forhold til sig selv

For kvinden ændrer forholdet til kroppen sig tit, og mange kvinder skal vænne sig til de forandringer, der sker. Måske er der kommet strækmærker og lidt blødere maveskind.

"Kvinder, der tidligere har været meget fokuseret på en perfekt krop, kan opleve nedsat sexlyst, fordi de ikke længere føler sig så attraktive. Brysternes følsomhed kan forandre sig. Nogle kvinder bryder sig ikke om berøring af brysterne den første tid efter fødslen, mens andre nyder det mere end før" fortæller Vivi Hollænder.

Mens barnet stadig er spædt, får kvinden dækket en stor del af sit behov for nærkontakt gennem samværet med barnet, og alle hendes sanser og opmærksomhed er naturligt rettet mod den lille. Det er både hormonelt og psykologisk styret. Hendes behov for seksuelt samvær er generelt lavere i denne periode, hvor barnet kræver al hendes energi og kroppen stadig ikke har restitueret efter fødslen.

Læs også: Ved du hvordan i er som par? - Læs med her og find ud af hvilket parforhold du lever i?

Manden: Fars lyst påvirkes også

Manden kan som regel også mærke, at graviditeten påvirker hans psyke. Han forbereder sig på at blive far og gør sig tanker om det ansvar, der følger med, når man skaber en familie. Selv om han glæder sig, kan han også gøre sig bekymringer.

"Nogle mænd bliver ramt på seksualiteten. De kan være angst for, at samleje kan skade fostret. I slutningen af graviditeten kan nogle fædre ligefrem føle at sex er en slags incest, fordi det lille barn nu mærkes så nærværende" siger Vivi Hollænder

Luder/madonna-komplekset

Luder/madonna-komplekset rammer hyppigere, end man tror. Igennem moderskabet ophøjes kvinden til en "madonna", som man ikke besudler med et seksuelt begær. Denne mekanisme er ikke nødvendigvis bevidst, og manden kan selv undre sig over, hvorfor hans lyst er forsvundet. Andre mænd kan derimod få endnu mere lyst til deres partner, når hun er gravid. Den frodige og livgivende kvindekrop er et synligt bevis på deres virilitet og fælles kærlighed, hvilket stimulerer mandens begær efter hende.Når børnene bliver større

Efterhånden som børnene bliver mere selvhjulpne og ikke er 100 % afhængige af omsorg døgnets 24 timer, begynder energien at indfinde sig hos de voksne igen og som regel også lysten til sexlivet. Man begynder ikke bare at vende blikket udad igen, men også indad: Hvor er mine egne behov og hvad har jeg/vi selv brug for?

Mange opdager, at de på dette tidspunkt savner tid til at være helt alene eller sammen med venner/veninder. Det er måske meget længe siden, de sidst har haft mulighed for at koble helt af og samle energi.

Vivis beretter om et scenario, som hun ofte oplever i sin klinik: "Jeg ser mange par, som i misforstået tro på at det styrker parforholdet, har foretaget alting i fællesskab siden de fik børn. Resultatet er, at de til sidst er ved at kvæles og glemmer at se hinanden som individuelle personer. Giv hinanden fri en gang imellem!"

Hvis det er svært at give slip, giver Vivi denne anbefaling:

"Tag alene på tur med børnene og giv kæresten muligheden for at nyde roen derhjemme, eller lav en hyggeaften hjemme med ungerne, mens den anden går ud med vennerne/veninderne. Gnisten og den gensidige tiltrækning siver langsomt ud af forholdet, hvis man glemmer at give hinanden plads til at udvikle sig som selvstændige personer".

Læs også: Få en guide til at forny parforholdet med sex dates og luksus

Læs også