par
Kærlighed og sex

Krop og udseende er ikke en dealbreaker, når vi dater. Det er i virkeligheden noget helt andet

20. april 2023
Af Marie Kvitrud
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Der er seks personlighedstræk, som mange betragter som ikke særligt attraktive hos en partner, viser en ny undersøgelse.

Når du dater, har måske en indre liste over, hvilke attraktive egenskaber og mindre attraktive egenskaber en kommende partner skal have.

Det kan være en liste over egenskaber, du ønsker hos en partner.

Spørger man eksperterne, kan det dog være en bedre strategi at identificere, hvilke egenskaber du ikke ønsker hos en partner. Så bliver det nemmere for dig at finde det rette match.

Så hvilke personlighedstræk vil vi absolut ikke se hos en partner?

En ny undersøgelse offentliggjort i Personality and Individual Differences afslører seks personlighedstræk, som de fleste betragter som dealbreakers i romantiske forhold.

Seks personlighedstræk

Vi har alle noget af det her i os, men hvis personlighedstrækkene bliver for dominerende, kan det virke lidt afskrækkende.

Ifølge Psychology Today er der seks personlighedstræk, som få mennesker ønsker i en partner:

  1. At være uhygiejnisk
  2. At være afhængig af nogen eller noget
  3. At klynge sig til nogen
  4. At have skiftende partnere
  5. At være passiv og uden handlekraft
  6. At være umotiveret

At være ren, sund og ved godt helbred er et tegn på ungdom og frugtbarhed og er derfor vigtigt for mange.

Meget passive og umotiverede mennesker er ofte ude af stand til at investere den tid og de kræfter, der er nødvendige for at danne et godt forhold og skabe en familie.

En alt for tæt partner kan forhindre dig i at få et socialt liv, mens skiftende partnere tyder på en tilbøjelighed til utroskab og øget risiko for seksuelt overførte sygdomme.

Negativitet er ikke attraktivt

I dag leder både mænd og kvinder efter positivitet. Vi søger ikke længere en partner, fordi det er nødvendigt for at have et godt liv, og dermed kræver vi også mere af en potentiel partner end tidligere.

– Nogle mænd har kæmpet for at finde deres rolle i dag, men de fleste forstår, at kvinder stadig gerne vil have tryghed og en god følelse af tillid. En kæreste eller partner skal være en bonus, noget, der gør livet bedre og ikke værre.

– Energi er derfor utrolig vigtigt, og et positivt mindset er attraktivt og noget, mange kigger efter hos en partner. Negativitet er en dealbreaker for de fleste mennesker.

Det siger datingekspert og matchmaker Ane Hagen til kk.no.

Hvis du skriver i din datingprofil, at du ikke vil dit og dat, så oser du af en negativ energi, der giver mange lyst til at swipe videre.

– Vi tror ofte, at de fleste er mest optaget af krop og udseende, men de fleste er mest optaget af den energi, man bringer ind i forholdet. De kan bedre lide dig, hvis du er nem at have med at gøre, selvsikker, positiv og knap så dramatisk og jaloux, forklarer hun.

Uopnåelige krav

– Typiske dealbreakers er de egenskaber, der er identificeret i undersøgelsen, og især afhængighed og dårlig hygiejne er meget negativt for mange. De fleste ønsker trods alt at finde en med gode egenskaber, som har evnen til at forblive sund og frisk.

Det fortæller sexolog og parterapeut Tone Haldorsen til kk.no.

Alkohol, rygning og snus bliver ofte set som noget negativt, og tidligere utroskab ses af de fleste også som noget negativt.

– Det, jeg dog ser mest, er, at folk har alt for høje og uopnåelige krav, som ikke siger noget om, hvorvidt en person er en god partner eller ej.

– Eksempler på dette kan være, at personen skal have tatoveringer, være en vis højde, have en vis størrelse bryster eller lignende. Så har man simpelthen de forkerte krav til en partner, siger hun.

Datingprofilen er vigtig

– En af de største ændringer, der er sket i de seneste 10 år, er, at vi nu faktisk har første møde online. Det er, når vi ser nogens profil, at det første indtryk dannes, og det tror jeg, at mange glemmer.

– Især mænd, som er mere optaget af at vise sig frem i cykeludstyr end at vise, hvordan de rent faktisk ser ud i hverdagen, siger Ane Hagen.

Vi forventer ikke kun, at nogen gør en indsats på selve daten, men også at de har gjort sig umage på deres profil. Det handler ikke om, at de skal have fint tøj på, men at de skal se rene og friske ud.

– I dag skal man gøre en indsats for at blive bemærket og få en mulighed, hvad enten det handler om udseende eller opførsel. Det nytter ikke længere at smide et par profilbilleder op og skrive "Heeey", siger Ane Hagen.

Hun opfordrer til, at du har en god profil, der tydeligt viser, hvad du leder efter og ikke mindst gode billeder, der viser, hvem du er.

– Vær direkte og ærlig i dialogen, og undlad sexsnak, indtil I rent faktisk har lært hinanden at kende, og det bliver en del af forholdet.

– Det vigtigste af alt er at have det godt med dig selv og det liv, du lever, eller gøre en indsats for at nå dertil, inden du begynder at lede efter en kæreste eller partner, råder hun.

Artiklen blev første gang bragt på kk.no. Dette er en redigeret version.

Læs også