Kom igennem den første jul efter skilsmissen
Kærlighed og sex

Kom igennem den første jul efter skilsmissen

11. december 2013
af Malene Fich Weischer. Panthermedia
Med julen følger nærmest et krav om hygge. Det SKAL være en glædens tid - med familiehygge, nærvær, sammenhold … Så hyggeligt og romantisk. Men julen kan også være uendelig trist. Ikke mindst når man er alene for første gang.

Skal vi flette vores julehjerter sammen…
En enkelt linje fra en sang sammenfatter så fint det billede, mange af os har om julen: Det er en hyggens stund. Romantisk, glædelig og i familiens skød. Med kærlighed og overskud. Smil og taknemmelighed.

Men det er kun den ene side af julen. Der er også en anden side, nemlig juletristheden, fortæller parterapeut og sexolog Maj Wismann, som selv har oplevet dén side af julen på nærmeste hold. For 12 år siden blev hun skilt fra sin mand, og dét satte i den grad julestemningen på prøve.

Selvmedlidenheden kom væltende

- Vi gik fra hinanden i september, jeg flyttede i lejlighed i oktober og så blev det hurtigt november og alle julens forberedelser begyndte - og med alle dem, kom også snakkene om "hvordan gør vi i julen", hvor skal knægten (som på det tidspunkt var 3 år) være henne, og uden jeg på nogen måde havde tænkt over det, eller regnet med det, fik jeg en fast følgesvend forærende. Nemlig juletristheden, fortæller Maj Wismann, og fortsætter:

- Juletristheden var sådan en størrelse, som kom snigende de der mørke eftermiddage, hvor Emil var ved sin far, og jeg sad der og var skilsmisse-krise-følelsesmæssigt-ramt og begyndte at tænke på alt det, jeg ville have lavet med Emil, hvis han havde været hos mig, eller hvis vi ikke var blevet skilt. Selvmedlidenheden væltede ind over mig. Virkelig. Der var dage, hvor jeg slet ikke kunne stoppe det, og hvor jeg sank sammen og bare var SÅ ulykkelig og kunne græde i timevis, mens jeg så julekalender alene og derved fik endnu mere ondt i maven.

Problemet med den form for tristhed er, ifølge Maj Wismann, at man er meget alene med den, der er ikke så mange, der rigtig kan forstå den. Taler man med nogen om den, vil svaret hurtigt være noget i stil med "at nu må man bare se at komme videre." Men det fjerner jo ikke den dybe følelse af tristhed.

Læs også: Nyskilt mand - det burde jeg have gjort!

Ingen ville tale om det

- Det virkede som om, at når jeg forsøgte at snakke om, hvordan jeg havde det, så triggede det noget i folk, et eller andet, der ikke var rart, det var som om, de blev mindet om, at julen også indeholder stunder, der ikke er rare for alle. Der var INGEN, der på nogen måde havde lyst til at gå ind i dialogen og tage snakken med mig, hvilket egentligt bare gjorde situationen betydeligt værre, fordi jeg på den måde oplevede at blive isoleret med mit problem.

Samtidig følte hun sig også dum. Dum, fordi hun jo burde kunne tage sig sammen. Dum, fordi julen pludselig skulle betyde så meget. Dum, fordi hun følte sig så trist. Men Maj Wismann var jo langt fra alene. Rigtig mange har en trist og glædesløs jul - ikke mindst hvis man af den ene eller anden årsager ikke er sammen med sine kære. Det kan blive nemmere, år for år. Men den vil blive ved med at være der.

Sorgen bliver siddende

- Selvom det nu er 12 år siden, jeg oplevede den hårdeste jul nogensinde, og selvom 12 år er lang tid, så sidder der stadig en lille bitte rest i hjertet, en lille sorg, en smerte, men for hvert år, der går, bliver den mindre og mindre og nu fylder den næsten ikke noget længere, fortæller Maj Wismann videre. I dag arbejder hun som parterapeut og sexolog, og hun møder mange, der sidder med den samme tristhed.

Der kan jo være MANGE grunde til, at man måske ikke lige synes, at denne jul er den mest festlige jul i årtier, måske har du mistet et kært familiemedlem, måske var I ved at gå fra hinanden sidste jul, og nu bliver det hele trigget igen efterhånden som decemberdagene brænder ned i kalenderlyset, måske er det noget helt tredje.

Læs også: Farligt for parforholdet: Her er de 9 mest forbudte tanker

Del din erfaring og hjælp en anden

Men sidder du lige nu og kæmper med tristheden, så kig forbi Maj Wismanns blog, hvor hun fortæller hele sin egen historie. Hér har hun nemlig åbnet op for, at alle, der sidder med et kærligt råd, en god erfaring, eller en sød kommentar til alle dem, der lige nu føler sig alene i julen, bare kan skrive løs.

Du finder hendes blog og alle kommentarerne her

Læs også